NOVA UKRAJINSKA BALISTIČKA RAKETA: Vojska dala nagoveštaje da će Grom-2 biti upotrebljen u ratu (VIDEO)

Novosti online

04. 11. 2023. u 18:00

UKRAJINSKI portal Difens ekspres skrenuo je pažnju na nedavnu izjavu brigadnog generala Sergija Baranova, načelnika Glavne uprave raketnih snaga, artiljerije i bespilotnih sistema Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

НОВА УКРАЈИНСКА БАЛИСТИЧКА РАКЕТА: Војска дала наговештаје да ће Гром-2 бити употребљен у рату (ВИДЕО)

Foto printskrin youtube Vo Duy Armed World Defense

Generalova izjava pružila je uvid u stanje balističkih projektila razvijenih ovoj u zemlji.

Na pitanje novinara o napretku balističkog raketnog sistema Grom-2 (ukrajinski Grim-2), general Baranov je zagonetno odgovorio: „Za sada bih želeo da zadržim malo tajnosti, ali da, postoji, unapređuje se i Rusi će osetiti njen uticaj.”

Difens ekspres (Defence express) spekuliše da bi takav nagoveštaj generala Baranova mogao da ukaže na to da bi napredak na projektu OTRK „Grim-2“, takođe poznat kao „Sapsan“, mogao biti znatno napredniji nego što se ranije verovalo.

Novi sistem je razvio Konstruktorski biro Južnoje u saradnji sa Pavlogradskom hemijskom fabrikom i Harkovskim dizajnerskim biroom za mašinogradnju Morozova. Nova raketa navodno ima domet od 350 km, ali tehnički, projektil može da leti do 500 km.

U tom kontekstu, od juna 2023. godine, jedan od programera ovog kompleksa je izjavio da se stvarni nivo spremnosti za projekat balističkog raketnog sistema „Sapsan“ može proceniti na samo 65-70%.

Tada je procenjeno da će za završetak projekta biti potrebno najmanje pola milijarde dolara, bez preciziranja vremenskog okvira. Međutim, ove izjave nisu sprečile rusko Ministarstvo odbrane da tvrdi da presreće ukrajinske balističke rakete „Grom-2“.

Ruske snage su počele da obaraju ukrajinske balističke rakete „Grim-2“ još u martu ove godine, a do sada su ruski mediji zabeležili sedam obaranja. U oktobru je rusko Ministarstvo odbrane tvrdilo kako je oborilo dve balističke rakete „Grim-2“.

Vredi napomenuti i još jednu zanimljivu izjavu brigadnog generala Baranova, koju je istakao Defens ekspres. On tvrdi da su ukrajinske oružane snage već lansirale raketu koja može da dosegne preko 700 kilometara, a da to nije modifikovana bespilotna letelica iz sovjetskog doba (poput drona Striž) već novi raketni sistem.

Navodno, sistem Grim-2 je bio finansiran od strane Saudijske Ararbije za potrebe njenih oružanih snaga, ali nikada nije završen. U vreme kada su neprijateljstva počela, bilo je nekoliko eksperimentalnih lansera i nekoliko proizvedenih raketnih motora.

Konceptualno, ”Grom-2” je analog ruskog ”Iskander-M” ili američkog ”MGM-140” ATACMS. Masa bojeve glave rakete je 480 kg, domet u izvoznoj verziji je do 300 km, u verziji za Oružane snage – 500 km.

No, ”Grom” ima dugu istoriju nastajanja i postoji realna mogućnost da Ukrajina raspolaže sa ovim sistemima u obimu da ih može koristiti na frontu.

Foto printskrin youtube Vo Duy Armed World Defense

 

”Sapsan”, u izvoznoj varijanti poznat kao ”Grom” (Grіm-2), je ukrajinski operativno-taktički raketni sistem zasnovan na balističkoj raketi na čvrsto gorivo. Karakteristike rakete omogućavaju gađanje kopnenih, morskih i vazdušnih ciljeva u zavisnosti od ugrađene bojeve glave i sistema za navođenje.

Osnovna ideja tvoraca sistema bila je se da će kompleks moći da pruži osnovu za nenuklearne snage odvraćanja. Nakon raspada SSSR, od 1994. godine, razvoj operativno-taktičke rakete dometa do 500 km, tzv. projekat ”Borisfen” (Borisfen) ili ”Sapsan” (Bagatofunkcіonalьniй raketniй kompleks Sapsan), započet je u Dnjepru. Osnovni cilj bio je da se izgradi zamena za zastarele rakete nasleđene od sovjetske armije tipa operativno-taktičkog ”Skada” i taktičke ”Točke-U”.

Nakon dugogodišnjih odlaganja, 5. avgusta 2016, poljski portal ”Defense-24”, pozivajući se na sopstvene izvore, izvestio je o prvim testovima ukrajinskog raketnog kompleksa planiranim za jesen 2016. godine.

Prijavljeno je da je naručilac testova strani kupac. Izvor je naveo da kompleks može da lansira i jednostepenu balističku raketu sa taktičkim dometom i krstareću raketu ”Koršun-2”. Tri dana kasnije, 18. avgusta, pojavila se informacija da je naručilac Saudijska Arabija.

Razvoj balističkih raketa kratkog dometa ”Južnoje” je nastavio u kooperaciji sa ”King Abdulaziz City for Science and Technology” (KACST). Časopis ”Konstruktor” je 25. avgusta 2016. objavio fotografiju montaže prototipa pogonskog rasporeda samohodnog lansera ”Grom”. Istog meseca je objavljeno da je ukrajinska odbrambena industrija spremna da snabde Oružane snage sa pet balističkih projektila ”Grom-2”.

Sa početkom ruske oružane invazije 2022. godine, jedan broj ukrajinskih eksperata izrazio je žaljenje zbog nedovoljnog finansiranja rada na sistemu ”Grom”, oružju koje bi moglo biti odlučujuće za ovaj rat.

Istovremeno, 9. avgusta 2022. godine, i ukrajinski mediji su sugerisali da su eksplozije na ruskom vojnom aerodromu u Novofedorovki mogle biti izazvane upotrebom sistema ”Grom-2”.

Oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)