URUŠAVAJU SE LINIJE HAMASA : Prelaz Rafa na granici sa Egiptom privremeno otvoren, pregovara se oko talaca

I. Stanojević

03. 11. 2023. u 07:00

DOK odbrambene linije Hamasa na severu Pojasa Gaze nastavljaju da se urušavaju, njihovi pripadnici povlače se južno, ka centru enklave, izjavio je portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari. Istovremeno, više stotina stranih državljana i desetine povređenih Palestinaca evakuisano je od otvaranja prelaza Rafa prema Egiptu.

УРУШАВАЈУ СЕ ЛИНИЈЕ ХАМАСА : Прелаз Рафа на граници са Египтом привремено отворен, преговара се око талаца

Foto Tanjug/AP

- Imamo prevlast u svakoj konfrontaciji. Bitka napreduje kako smo planirali - naglašava on.

U napadima Izraela na Pojas Gaze, poginulo je više od 9.000 Palestinaca, a 3.760 je mlađe od 18 godina, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi. Oko 32.000 osoba je povređeno. Na izraelskoj strani, stradalo je više od 1.400 ljudi, a ogromnu većinu civila Hamas je ubio u napadu 7. oktobra, dok je više od 240 uzeo za taoce.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu tokom razgovora sa svetskim liderima poručio je da "je rat protiv palestinske militantne grupe Hamas, rat celog prosvećenog sveta". U susretu sa kiparskim predsednikom, britanskim i australijskim premijerima, zahvalio je na bezrezervnoj podršci Izraelu.

- U teškom smo ratu. Biće to dug rat koji podrazumeva značajna dostignuća, ali i bolne gubitke - napisao je Netanijahu na društvenoj mreži X ("Tviter"), dodajući da je ceo izraelski narod uz svoje vojnike u vremenu velike tuge. - Naši vojnici, pali su u nepravednom ratu, ratu za kuću. Obećavam vam, građani Izraela: nastavićemo do pobede!

Američki predsednik Džozef Bajden pozvao je na pauzu u borbama između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze da bi se omogućilo oslobađanje talaca:

- Mislim da nam je potrebna pauza. Pauza znači davanje vremena taocima da izađu - rekao je Bajden.

Ocenio je rekao da je situacija "neverovatno komplikovana", i za Izraelce i za muslimanski svet.

- Podržavao sam rešenje o dve države od samog početka. Činjenica je da je Hamas čista teroristička organizacija - kazao je Bajden.

SAD neće slati vojnike u Pojas radi bilo kakve uloge u budućim mirovnim snagama, rekao je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Gazi Hamad, član političkog saveta Hamasa, tvrdi da Izrael nije ostavio palestinskim militantima drugu opciju osim nasilja.

- Imamo pravo da se borimo protiv osvajača - rekao je za "Korijere dela sera" Hamad, koga Izrael traži kao teroristu.

List navodi da je, pre dve godine, Hamas objavio fotografiju novog Političkog saveta na kojoj je 20 ljudi, uključujući dve žene i da izraelska TV koristi istu sliku da prati likvidaciju članova rukovodstva militanata od strane Mosada. Za sada su na toj fotografiji četiri crvena kruga, a njih 16 je još živo, i oni su "zmijska glava" 7. oktobra.

- Vidite, ovde postoje samo dva puta: mir ili nasilje. Palestinski predsednik Mahmud Abas je čovek mira, uvek je tu da razgovara i posle 30 godina priče, šta je postigao? Manje od nule - rekao je Hamad.

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Gebrejesus, poručio je da "je SZO ozbiljno zabrinuta zbog stanja talaca koje drži Hamas. Zdravstvena situacija u Pojasu je sve teža, funkcioniše samo trećina ustanova zdravstvene zaštite, a čak 66 odsto bolnica koje su ostale otvorene, smanjilo svoje kapacitete. I generalni sekretar UN Antonio Guteres apelovao je na zaštitu civila na obe strane.

- Razmere tragedije u Gazi su bez presedana - izjavio je generalni komesar agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku Filipe Lazarini, koji je, posetivši Pojas Gaze, izjavio da je ovo jedan od najtužnijih dana u njegovom humanitarnom radu. - Mesto je pretrpano. Nivo nehigijene i uslova života su nerazumljivi. Svi su samo tražili vodu i hranu. Umesto da budu u školi i uče, deca su tražila gutljaj vode i parče hleba. Ali pre svega, ljudi su tražili prekid vatre, oni žele da se ova tragedija što pre završi.

Vojno krilo Hamasa Brigade "Al Kasam" saopštilo je juče da je sedam talaca, uključujući tri strana državljanina, ubijeno u novom bombaškom napadu izraelskih snaga na izbeglički kamp u Džabaliji. IDF kaže da su njegove kopnene snage locirale zgradu u Džabaliji u kojoj se navodno nalazilo više operativaca Hamasa, pa se krenulo u napad. Kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava ocenjuje da bi izraelski napadi na izbeglički kamp Džabalija u Gazi mogli bi da dovedu do ratnih zločina. Izraelski vazdušni udari pogodili su i porodilište u bolnici punoj žena i medicinskog osoblja u gradu Gaza.

Egipat će pomoći u evakuaciji oko 7.000 stranaca i dvojnih državljana iz Pojasa Gaze. Pomoćnik egipatskog šefa diplomatije Ismail Kairat je precizirao da će iz Gaze biti evakuisano više od 60 nacionalnosti. Oko 80 vozila Hitne pomoći iz Egipta nalazi se kod prelaza Rafa, spremno da primi povređene.

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se juče ujutru u nekoliko izraelskih zajednica u blizini Pojasa Gaze, u Kisufimu, Mivtahimu, Amiozu i Ješi. U napadima u sredu ciljan je i ubijen Muhamed Asar, komandant Hamasove protivtenkovske raketne grupe. Iz pravca Pojasa Gaze ispaljene su rakete na grad Ašdod na jugu Izraela.

IDF je ojačao snage raketnim čamcima na području Crvenog mora, posle nekoliko raketnih i bespilotnih napada jemenskih pobunjenika Huta, koje je podržao Iran. Brodovi su raspoređeni u skladu sa procenom situacije i kao deo pojačanih odbrambenih akcija u toj oblasti, kaže IDF i potvrđuje da je presreo raketu i dve bespilotne letelice, lansirane iz Jemena na Izrael. Još jedan cilj presretnut je u blizini najjužnijeg grada Eilata. I američka vojska je takođe raspoređena u regionu Crvenog mora i presrela je ranije više projektila i dronova Huta koji su leteli ka Izraelu.

Uprava za vojnu obaveštajnu službu IDF saopštila je da je njen takozvani centar za određivanje ciljeva identifikovao oko 12.000 novih meta Hamasa u Pojasu Gaze, tokom kopnene ofanzive. U tu svrhu koriste se i veštačka inteligencija i automatizovani alati za određivanje ciljeva.

HRVATI

U centru Zagreba osvanuli su grafiti podrške Palestini. Uz zahteve za bojkot Izraela i oslobođenje Palestine, tu je i grafit: "U Maroku su svi Marokanci".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!