"ZAPADNE ZALIHE ORUŽJA SE POKAZALE KAO NEDOVOLJNE": Zalužni - Rat u fazi koja odgovara Rusiji

Srna

02. 11. 2023. u 13:14

UKRAJINSKI vrhovni vojni komandant Valerij Zalužni ocenjuje da rat sa Rusijom prelazi u novu fazu statičnih i iscrpljujućih borbi, koja bi mogla koristiti Moskvi i omogućiti joj da obnovi svoju vojnu moć.

ЗАПАДНЕ ЗАЛИХЕ ОРУЖЈА СЕ ПОКАЗАЛЕ КАО НЕДОВОЉНЕ: Залужни - Рат у фази која одговара Русији

Foto: Profimedia/Ilustracija

On je za britanski "Ekonomist" naveo da su ukrajinskoj vojsci potrebni ključni novi vojni kapaciteti i tehnologija, pri čemu je najvažnije vazdušno pojačanje da bi izašla iz nove faze rata.

S obzirom na to da su ruske trupe krenule u ofanzivu na istoku Ukrajine, Kijev strahuje da Moskva planira da pokrene kampanju vazdušnih napada kako bi onesposobila električnu mrežu.

Zalužnji smatra da Ukrajina mora efikasnije uništavati rusku artiljeriju i osmisliti bolju tehnologiju za probijanje ruskih minskih odbrambenih linija.

On priznaje da su se zapadne zalihe oružja pokazale nedovoljnim, s obzirom na dugačka ruska minska polja, koja se na nekim područjima protežu i do 20 kilometara.

Zalužni ocenjuje da ova faza rata koristi Rusiji, čija će obnova vojne moći ugroziti ukrajinske oružane snage i samu državu.

Ukrajinski vojni komandant precizira da je za Ukrajinu prioritet pojačanje rezervnih snaga, iako Ukrajinci poseduju ograničene kapacitete za njihovu obuku unutar zemlje.

- Pokušavamo rešiti te probleme. Uvodimo jedinstvenu evidenciju vojnih obveznika, a moramo proširiti i kategoriju građana koju ćemo moći pozvati na obuku ili mobilizaciju - navodi Zalužnji.

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BESPLATAN PADEL NA ČUBURCU! FONDACIJA MOZZART OTVARA JOŠ JEDAN TEREN U ČUVENOM PARKU