DOKTORE DOĐITE, POTREBNI STE NARODU: Kako bi rešila problem manjka lekara, Venecija nudi odlične uslove za medicinare

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

24. 10. 2023. u 07:15

VENECIJA u očajanju traži lekare, ponajviše opšte prakse.

ДОКТОРЕ ДОЂИТЕ, ПОТРЕБНИ СТЕ НАРОДУ: Како би решила проблем мањка лекара, Венеција нуди одличне услове за медицинаре

Foto G. Čvorović

- Doktore, čeka te najlepši grad na svetu - svetli crtež i natpis na zvoniku crkve Svetog

Marka, a okolo iscrtan kanali, mostovi, palate, lepote Venecije.

U istorijskom delu grada radi samo 44 lekara opšte prakse koji, osim u ambulanti, treba da obavljaju i kućne posete, a reč je o ljudima kokje ne deli mnogo do penzije. Zato Venecija osim odličnih uslova kao što su stan i dobra plata nudi i mogućnost lekarima da ovde otvore svoje ambulante. Od početka jula takvoj kampanji odazvalo se 11 lekara, među njima i bračni parovi, lekari iz Irana, Venecuele i Argentine.

Da italijanski lekari ne bi odlazili masovno u inostranstvo gde su plate veće, a ode njih 1.000 godišnje, Venecija je odlučial da ne čeka državu da reaguje, već se snalazi sama. Nudi smeštaj i uslove bolje nego ikada, jer je to grad starih osoba. Ista priča je i ona sa lekarima specijalistima, kojih u celom gradu ima samo 44.

Zdravstvena služba u kampanji se obratila čitavom svetu preko društvenih mreža, lokalnih i nacionalnih medija. Jer, Italiji u ovom trenutku nedostaju ne samo lekari ošte prakse već i specijalisti, oko 30.000 doktora, ukupno oko 130.000 u javnom i privatnom sektoru. Fali i 70.000 medicinskih sestara, ukupno 250.000 zdravstvenog osoblja. U najtežem položaju je hitna pomoć gde nedostaje oko 4.200 zdravstvenih radnika, a od jula 2022. napustilo je posao 600 medicinara. Da bi se popunila sveukupna praznina, na nacionalnom nivou potrebno je 30.5 milijardi evra.

Degradacija zdravstvenog sistema u Italiji počela je još 2015. kada se nije obratila pažnja na kvalitativne, kvantitativne, strukturalne, tehnološke standarde u bolnicama a već se videlo da su evropski parametri išli ka rešavanju upravo takvih gorućih problema. I sve je proizvelo jednu ekstremnu slabost u mogućnostu napredovanja a pandemija je još dodala težinu u svemu tome. Na 1.000 stanovnika ima 3.9 lekara, problem sa medicinskim sestrama je još akutniji - samo 5.7 na 1.000 stanovnika, naspram 9.7 u zemljama EU. A italijanski lekari zarađuju šest odsto manje od evropskih, a sestre 40 posto manje od evropskih kolega.

Lekari apeluju na Vladu da iznađe sredstva za smanjivanje čekanja u redu jer bolesti ne čekaju, izlečive bolesti postaju hronične i neizlečive.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)