HOĆE LI NEKO SUDITI UKRAJINSKOM ESESOVCU? Rusija bi mogla da traži izručenje nacističkog veterana SS kanadskog parlamenta

Novosti online

18. 10. 2023. u 22:29

RUSIJA i Belorusija bi trebalo da udruže snage u traženju ekstradicije Jaroslava Hunke, kanadsko-ukrajinskog veterana Vafen SS iz Drugog svetskog rata, čija je lavina u kanadskom parlamentu prošlog meseca izazvala politički skandal, smatra ministar odbrane Sergej Šojgu.

ХОЋЕ ЛИ НЕКО СУДИТИ УКРАЈИНСКОМ ЕСЕСОВЦУ? Русија би могла да тражи изручење нацистичког ветерана СС канадског парламента

Foto: Jutjub printskrin/CBC News: The National


Tokom sastanka sa beloruskim kolegama u sredu, ministar je rekao da Hunki, koja sada ima 98 godina, treba da se sudi javno.

Dok je izneo svoj zahtev za ekstradiciju, Šojgu je citirao izjavu ministarstva u kojoj se kao činjenica navodi „direktna umešanost nacističkog Hunka u brutalnosti usmerene protiv mirnog sovjetskog stanovništva u oblasti Lavov, koja je tada bila deo SSSR-a, uključujući i genocid Poljaka i Jevreja“.

U saopštenju ministarstva nije objašnjeno za koja se konkretno krivična dela Hunka sumnjiči. Prema Šojguu, oni nisu imali rok zastarelosti i ne može biti opravdanja za zaštitu Hunke od pravde.

Etnički Ukrajinac služio je u dobrovoljačkoj 14. Vafen grenadirskoj diviziji ozloglašenog SS-a, koju su nacisti stvorili 1943. da bi podržali okupaciju država na istoku Evrope. Jedinica je učestvovala u gušenju sovjetskih i poljskih partizana i pomagala Nemačkoj da uguši ustanak u Slovačkoj.

Foto Tanjug/AP

Tokom Nirnberškog procesa, Vafen-SS je proglašen zločinačkom organizacijom zbog svoje velike umešanosti u ratne zločine i zbog toga što je bio „integralni deo“ SS-a. Hiljade bivših boraca našlo je utočište u Kanadi posle Drugog svetskog rata.

Krajem septembra, Hunka je dobila ovacije od kanadskih zvaničnika zajedno sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim koji je bio u poseti. Nakon što su jevrejske organizacije isticale njegovu privrženost nacistima u prošlosti, Otava se izvinila zbog incidenta.

Entoni Rota, koji je organizovao nastup i nazvao Hunka „kanadskim herojem“ koji se „borio protiv Rusa“ tokom Drugog svetskog rata, povukao se sa mesta predsednika Donjeg doma, pošto je prihvatio punu odgovornost.

Ruski predsednik Vladimir Putin tvrdio je da je Rota bio ili neznalica, ako nije shvatio da se Hunka borio na strani nacističkog vođe Adolfa Hitlera tokom rata, ili „podlac“, ako je ipak znao i odlučio da mu oda počast.

Usred skandala, poljski zvaničnici su predložili da Varšava traži Hunkino izručenje radi suđenja.

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije