A KIJEV? Najveći evropski saveznik Ukrajine sada šalje oružje Izraelu

Novosti online

18. 10. 2023. u 22:55

NEMAČKA vlada će prioritet dati isporukama oružja Izraelu usred sukoba sa Hamasom, piše novinska agencija DPA, pozivajući se na izvore.

А КИЈЕВ? Највећи европски савезник Украјине сада шаље оружје Израелу

Foto: EPA/JUSTIN LANE

Prema rečima neimenovanih vladinih zvaničnika sa kojima je agencija razgovarala, "komercijalne prijave kompanija za izvoz oružja biće obrađene i odobrene u skladu sa trenutnom situacijom" na Bliskom istoku koja je "prioritetna". Drugih detalja o novoj politici nema.

Izveštaj dolazi nakon što je kancelar Olaf Šolc izrazio podršku Izraelu u njegovom sukobu sa Hamasom, rekavši da "postoji samo jedno mesto za Nemačku - to mesto je na strani Izraela".

"Naša sopstvena istorija, naša odgovornost koja proizlazi iz Holokausta, čini nas stalno obaveznim da se zauzmemo za bezbednost države Izrael", rekao je on.

U skladu sa ovim pristupom, ministar odbrane Boris Pistorijus je saopštio da je Berlin vratio Izraelu dve borbene bespilotne letelice "heron" koje je iznajmila nemačka vojska, dodajući da su sada u toku razgovori o obezbeđivanju nemačke municije za izraelske ratne brodove.

Izrael je takođe zatražio od Nemačke zaštitne prsluke, dok je Berlin najavio da će pružiti medicinsku pomoć izraelskim vojnicima i razmotriti druge zahteve za pomoć. Na kraju, Šolc je obećao da će vlasti njegove zemlje "izdati zabranu aktivnosti Hamasa u Nemačkoj".

Nemački kancelar doputovao je juče u Tel Aviv u znak solidarnosti sa Izraelom. Tokom posete, njegova delegacija je morala da bude evakuisana u sklonište za bombe zbog raketnog napada iz Pojasa Gaze, prenelo je nekoliko medija.

Hamas je 7. oktobra pokrenuo iznenadni napad na Izrael, koji je rezultirao hiljadama mrtvih i povređenih sa obe strane. Prema podacima UN-a, do utorka je u regionu zbog neprijateljstava ubijeno ukupno 4.200 ljudi.

Berlin je inače jedan od ključnih saveznika Ukrajine i Kijevu je isporučio vojnu opremu vrednu milijarde dolara, uključujući tenkove "leopard", oklopna borbena vozila i sisteme protivvazdušne odbrane. Moskva je više puta osuđivala zapadne isporuke oružja Kijevu, rekavši da će one samo produžiti sukob.

(RT Balkan)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BESPLATAN PADEL NA ČUBURCU! FONDACIJA MOZZART OTVARA JOŠ JEDAN TEREN U ČUVENOM PARKU