VOLSTRIT DŽORNAL TVRDI: Napad na Izrael dogovoren u Bejrutu, sastanci trajali mesecima

Novosti online

09. 10. 2023. u 21:00

IRANSKI bezbednjaci su pomogli u planiranju iznenadnog napada Hamasa na Izrael i dali zeleno svetlo za njega na sastanku u Bejrutu prošlog ponedeljka, piše "Volstrit džornal" pozivajući se na pripadnike vrha Hamasa i Hezbolaha.

ВОЛСТРИТ ЏОРНАЛ ТВРДИ: Напад на Израел договорен у Бејруту, састанци трајали месецима

Foto: Tanjug/AP/printscreen

Oficiri iranske Islamske revolucionarne garde su od avgusta radili sa Hamasom na osmišljavanju vazdušnih, kopnenih i morskih napada, što je najveći udar na izraelske granice još od Jomkipurskog rata 1973. godine.

Detalji operacije su precizirani tokom nekoliko sastanaka u Bejrutu kojima su prisustvovali oficiri Irana i predstavnici četiri militantne grupe uključujući Hamas i Hezbolah.

Američki zvaničnici kažu da nisu videli dokaze o umešanosti Teherana. U intervjuu za Si-En-En koji je emitovan u nedelju, državni sekretar Entoni Blinken rekao je da još nisu videli dokaze da je Iran rukovodio ili stajao iza ovog konkretnog napada, ali da postoji duga veza.

-U ovom trenutku nemamo nikakve informacije koje bi potvrdile ovaj izveštaj, rekao je američki zvaničnik.

Foto: Tanjug/AP

Evropski zvaničnik i savetnik sirijske vlade, međutim, dao je izveštaj o iranskoj umešanosti, kao i članovi Hamasa i Hezbolaha.

Upitan o sastancima, Mahmud Mirdavi, visoki zvaničnik Hamasa, kazao je da je grupa sama planirala napade i dodao: "Ovo je odluka Palestinaca i Hamasa".

Portparol iranske misije pri Ujedinjenim nacijama rekao je da je ta islamska država podržala akcije Gaze, ali ih nije usmeravala.

-Odluke palestinskog otpora su žestoko autonomne i nepokolebljivo usklađene sa legitimnim interesima palestinskog naroda, rekao je portparol.

-Nismo uključeni u odgovor Palestine, jer ga preuzima isključivo sama Palestina.

Direktna iranska uloga izvukla bi iz senke dugogodišnji sukob Teherana sa Izraelom, povećavajući rizik od šireg sukoba na Bliskom istoku.

Širi plan islamske Revolucionarne garde je da stvori pretnju na više frontova koja može da okruži Izrael sa svih strana – Hezbolah i Narodni front za oslobođenje Palestine na severu i Palestinski islamski džihad i Hamas u Gazi na zapadnoj obali, kažu viši pripadnici Hamasa, Hezbolaha i jedan iranski zvaničnik, piše "Volstrit džornal".

Potvrđeno je da je najmanje 700 Izraelaca poginulo, a napad od subote je razbio mit o nepobedivosti zemlje i ostavio Izraelce da se pitaju kako su njihove hvaljene snage bezbednosti mogle da dopuste da se to dogodi.

Foto: Profimedia

Izrael je okrivio Iran rekavši da on stoji iza napada.

-Znamo da je bilo sastanaka u Siriji i Libanu sa vođama terorističkih vojski koje okružuju Izrael, pa je očigledno da je lako razumeti da su pokušali da koordiniraju. Predstavnici Irana u našem regionu pokušali su da budu što je više moguće koordinisani sa Iranom, rekao je ambasador Izraela pri UN Gilad Erdan.

Hamas je javno priznao da je dobio podršku od Irana. Iranski predsednik Ebrahim Raisi razgovarao je sa liderom palestinskog Islamskog džihada Zijadom al-Nahalom i šefom Hamasa Ismailon Hanijehom.

Iran je ostavio po strani druge regionalne sukobe, kao što je sukob sa Saudijskom Arabijom u Jemenu, da bi resurse islamske Revolucionarne garde stavio na raspolaganje za koordinaciju, finansiranje i naoružavanje milicija koje su neprijateljske Izraelu, uključujući Hamas i Hezbolah, tvrde zvaničnici te dve organizacije, a prenosi "Volistrit džornal".

Kani je pokrenuo kordinaciju između nekoliko milicija koje okružju Izrale u aprilu tokom sastanka u Libanu, piše spomenuti američki sajt, kada je Hamas po prvi put počeo bliže da sarađuje sa drugim grupama poput Hezbolaha.

Predstavnici ovih grupa sastajali su se od avgusta sa vođama snaga Kuds najmanje svake dve nedelje u Libanu da bi razgovarali o napadu na Izrael i šta će se dalje dešavati, rekli su oni.

Kani je prisustvovao nekim od tih sastanaka zajedno sa liderom Hezbolaha Hasanom Nasralahom, vođom Islamskog džihada al-Nahalom i Salehom al-Arurijem, vojnim šefom Hamasa, rekli su članovi militantne grupe.

Iranski ministar inostranih poslova Hosein Amir-Abdolahjan bio je prisutan na najmanje dva sastanka, rekli su oni.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave