FRANCUSKA I NEMAČKA MORAJU DA DELUJU ZAJEDNO: Makron stigao kod Šolca, najavio velike planove

Đ. G.

09. 10. 2023. u 19:44

FRANCUSKA i Nemačka moraju da deluju zajedno i da deluju kao motori evropskog razvoja, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron u zajedničkoj izjavi za štampu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u ponedeljak.

ФРАНЦУСКА И НЕМАЧКА МОРАЈУ ДА ДЕЛУЈУ ЗАЈЕДНО: Макрон стигао код Шолца, најавио велике планове

Foto: EPA

Makron je u ponedeljak počeo dvodnevnu posetu Nemačkoj, gde će se u neformalnoj atmosferi sastati sa Šolcom. U neobičnom formatu šetnje i vožnje čamcem, Makron, koji uvek ističe posebnu ulogu „francusko-nemačkog para“ u EU , nada se da će prijateljski pristupiti Šolcu i pokušati da postigne približavanje pozicija Pariza i Berlin o nizu pitanja koja su zašla u ćorsokak – posebno u oblasti odbrane i energetike.

- U ovom formatu samoće moći ćemo da izgradimo intimnost u vreme velikih preokreta. Vidimo potrebu da delujemo zajedno. Više nego ikada, imamo obavezu da budemo zajedno i dajemo predloge i budemo motor razvoja naše dve zemlje i Evrope - rekao je Makron čiji je nastup emitovan na zvaničnom nalogu Jelisejske palate.

Napomenuo je da će sa Šolcom razgovarati o pitanjima veštačke inteligencije, ekološke i digitalne tranzicije, reindustrijalizacije, industrijskih izazova, proizvodnje energije kako bi Francuska i Nemačka bile „moćne sile u geopolitičkom, vojnom, tehnološkom i ekološkom smislu“.

Nemačko-francuski savet ministara sastaće se prvi put u Hamburgu u ponedeljak i utorak na zajedničkom sastanku kojim će predsedavati nemački kancelar i francuski predsednik, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: GAZA POD BOMBAMA - Izrael lansirao rakete - Veliki vazdušni napad u toku noći

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)