PRVI ČIN ZA OPOZIV BAJDENA: Očekuje se izdavanje sudskih poziva DŽozefovom sinu Hanteru i bratu DŽejmsu

A.Vojinović

29. 09. 2023. u 07:00

ZAMRŠENO klupko pokušaja opoziva aktuelnog šefa Bele kuće Džozefa Bajdena, koje su "skovali" republikanci iz Predstavničkog doma Kongresa, počelo je da izbacuje prve konce iz svežnja. Prvo saslušanje u istrazi o impičmentu američkog predstavnika zbog korupcije i navodne umešanosti u inostrane afere njegovog sina Hantera, od Ukrajine do Kine, održano je juče. Izjašnjavali su se eksperti i bivši zvaničnici iz administracije nekadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa. Ovo je prvi korak u dugoj istrazi koja treba da dobije pravni okvir.

ПРВИ ЧИН ЗА ОПОЗИВ БАЈДЕНА: Очекује се издавање судских позива Џозефовом сину Хантеру и брату Џејмсу

Foto: Profimedia/Ilustracija

Predsednik Komiteta za nadzor Predstavničkog doma Kongresa Džejms Komer najavio je ranije da će ovo telo izneti dokaze koji su otkriveni do sada i saslušati pravne i finansijske stručnjake o prekršajima koje su Bajdenovi, navodno, počinili jer su, kako je istakao, uzeli milione na račun američkih interesa. Fokus saslušanja je, zasad, na postavljanju pravnog okvira za istragu, a ne na temeljnije kopanje po optužbama koje se Bajdenu stavljaju na teret.

Predsedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevin Mekarti sredinom septembra pokrenuo je zvaničnu istragu. On je precizirao da će se istraga usredsrediti na "navode o zloupotrebi položaja, opstrukciji i korupciji", dodavši da su republikanci ovog doma "otkrili ozbiljne i verodostojne optužbe o delovanju predsednika Bajdena", koje će poslužiti kao osnova za istragu o opozivu.

Do relevantnijeg dela istrage o impičmentu lidera demokrata moglo bi da dođe uskoro, kada Odbor za pravosuđe Predstavničkog doma bude ispitivao zvaničnike ministarstva pravde povezane sa istragom protiv predsednikovog sina Hantera Bajdena. Takođe, Komitet za nadzor treba da izda sudske pozive članovima Bajdenove porodice, uz Hantera, i bratu Džejmsu. Komer je takođe najavio da će Komitet tražiti i Bajdenovu evidenciju iz banke.

Posle toga, republikanci imaju pune ruke posla pre nego što zapravo dođe do glasanja o opozivu u Predstavničkom domu, za čije usvajanje je potrebna većina glasova kongresmena. "Crveni", inače, imaju više stolica u Donjem domu od "plavih", dok je u Gornjem domu, Senatu, obrnuto. Demokrate smatraju da republikaci nisu pronašli dokaze da je njihov lider primio novac od Hanterovih poslovnih parntera. No, proces koji je počeo, paralelno sa početkom kampanje za izbor novog šefa Bele kuće uticaće na izglede aktuelnog stanara da još četiri godine ostane na istoj adresi.

Hanter 2018. ostao bez novca

Hanter Bajden se još 2018. godine požalio stricu Džejmsu da je ostao bez novca i da mu je potrebna finansijska pomoć oca, sudeći po porukama otkrivenim u dokumentima uzbunjivača američke Službe za unutrašnju prihode, preneo je "Njujork post". Hanter je u prepisci sa stricem naveo da su milioni dolara koje je stekao preko biznisa u inostranstvu "nestali", i da više ne može da priušti školarinu za tri ćerke, pa čak ni osnovne životne troškove.

Tramp: Džo vas prodaje Kini!

SEDAM republikanaca koji se, uz Trampa, bore da budu kandidati stranke na predsedničkim izborima u SAD iduće godine, ukrstili su koplja u drugoj TV debati, u Kaliforniji. Raspravi nije prisustvovao bivši američki predsednik, inače, po anketama daleko ispred partijskih kolega u predizbornoj trci. On je tada bio u Mičigenu, gde je radnicima Bajdena prikazao kao neprijatelja automobilske industrije: - On vas prodaje Kini, prodaje vas ekstremistima za zaštitu životne sredine i radikalnoj levici - rekao je Tramp.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori