EPILOG SKANDALA SA UKRAJINSKIM NACISTOM: Predsednik Donjeg doma kanadskog parlamenta podneo ostavku

Novosti online

26. 09. 2023. u 20:52

PREDSEDNIK Donjeg doma parlamenta Kanade Entoni Rota saopštio je da podnosi ostavku nakon skandala sa odavanjem počasti bivšem pripadniku SS divizije Galicija Jaroslavu Hunki.

ЕПИЛОГ СКАНДАЛА СА УКРАЈИНСКИМ НАЦИСТОМ: Председник Доњег дома канадског парламента поднео оставку

Foto: Jutjub printskrin/CBC News: The National

-Teška srca obaveštavam članove parlamenta da podnosim ostavku na mesto predsednika Donjeg doma, saopštio je Rota, obraćajući se u parlamentu.

Kako je precizirao, zvanično napušta dužnost 27. septembra.

Podsetimo, na sednici parlamenta Kanade je u čast posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog 22. septembra, između ostalih, prisutan bio i 98-godišnji Jaroslav Hunka, koga je predsedavajući Donjeg doma parlamenta uz aplauz predstavio kao „borca za nezavisnost Ukrajine od Rusa tokom Drugog svetskog rata“. Ispostavilo se da je Hunka bivši pripadnik dobrovoljačke divizije „Galicija“ SS trupa, u kojoj su bili ukrajinski neonacisti i koja ne samo da se borila protiv Crvene armije, već je bila poznata i po zverstvima nad Jevrejima, Poljacima, Belorusima i Slovacima.

Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je da ni on ni delegacija Zelenskog nisu upoznati sa pozivom u parlament zemlje i planovima da se oda počast ukrajinskom SS vojniku, kojeg je pronašao predsedavajući Donjeg doma Entoni Rota. Trudo tvrdi da se radi o ruskoj propagandi.

Zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Arkadiuš Mularčik u intervjuu agenciji PAP rekao je da predsednik Donjeg doma kanadskog Parlamenta Entoni Rota mora da podnese ostavku nakon skandala sa odavanjem počasti bivšem pripadniku SS divizije.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave