NEMAČKI KARDINAL OPTUŽEN ZA SEKSUALNO ZLOSTAVLJANJE: Kazna ga stigla dve decenije posle smrti

Novosti onlajn

20. 09. 2023. u 17:24

TO JE SENZACIJA koja prevazilazi granice biskupije Esen: jedan pokojni, ali još popularni kardinal optužuje se za seksualno zlostavljanje. On je prvi nemački kardinal koji je za tako nešto osumnjičen.

НЕМАЧКИ КАРДИНАЛ ОПТУЖЕН ЗА СЕКСУАЛНО ЗЛОСТАВЉАЊЕ: Казна га стигла две деценије после смрти

Foto: Jutjub

Jedan od najistaknutijih crkvenih velikodostojnika u nemačkoj posleratnoj istoriji osumnjičen je za zlostavljanje. Kardinal Franc Hengsbah (1910-1991) optužen je za seksualne napade na maloletnike tokom pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka.

On je prvi nemački kardinal koji je za tako nešto osumnjičen.

Jedan od najistaknutijih crkvenih velikodostojnika u nemačkoj posleratnoj istoriji osumnjičen je za zlostavljanje. Kardinal Franc Hengsbah (1910-1991) optužen je za seksualne napade na maloletnike tokom pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka.

Kardinal je i danas popularan, a proslavio se tokom tri decenije koje je proveo na čelu biskupije Esen pre svega kao zagovornik prava rudara u Rurskoj oblasti.

Hengsbah je 1958. godine i osnovao tu biskupiju, od delova biskupija Keln, Minster i Paderborn. Na njenom čelu bio je 33 godine, sve do smrti 1991. Prethodno je bio pomoćni biskup u Paderbornu.

Biskupija: ”Ozbiljne optužbe“

Nakon što su tri osobe sada iznele optužbe protiv njega, biskupija Esen je objavila te, kako su naveli, "ozbiljne optužbe“.

Istovremeno, pozvane su i druge moguće žrtve da se jave. Prema biskupiji, najnovija optužba izrečena je u oktobru 2022. godine, a još dve datiraju iz 2011. Biskupija nije dala nikakve informacije o prirodi napada, a to je objasnila zaštitom ličnih prava pogođenih.

Optužbe su inače usmerene protiv još dvojice nemačkih biskupa: bivšeg biskupa Emila Štelea (1926-2017) iz Frajburške nadbiskupije, i bivšeg biskupa Hildeshajma, Hajnriha Marije Jansena (1907-1988).

Foto Vijasat

Pokrenute istrage

Navodi koji su prošle jeseni prijavljeni nezavisnim kontakt-osobama Esenske biskupije odnose se na 1967. godinu, saopštava biskupija.

Kao rezultat toga, aktuelni biskup Esena, Franc-Jozef Overbek, pokrenuo je dalje istrage – uključujući i onu u Hengsbahovoj matičnoj biskupiji Paderborn.

Kada je pregledao dosije Paderborna, istražni tim Esena naišao je na belešku u kojoj se navodi da je Hengsbah 2011. optužen da je 1954. seksualno zlostavljao maloletnog tinejdžera u vreme kada je bio pomoćni biskup.

Vatikan je tada procenio da su optužbe neuverljive, ali je nakon najnovijih istraga, ocenjeno da su ipak verodostojne, saopštila je nadbiskupija Paderborn.

Brojni slučajevi

Takođe, jedna žena je izjavila da su je 1954, kada je imala 16 godina, seksualno zlostavljali Franc Hengsbah i njegov brat Paul. Brat, koji je preminuo 2018. godine, a takođe je bio sveštenik u nadbiskupiji, oštro je negirao te optužbe.

Nadbiskupija sada saopštava da su optužbe 2011. godine smatrane neuverljivim "zbog ukupnih okolnosti u to vreme“, ali da iz današnje perspektive i nakon ponovnog pregleda ličnih dosijea Paula Hengsbaha, ta procena "nažalost mora biti jasno dovedena u pitanje“.

Prema dosijeima, jedna druga žena takođe je iznela optužbe za zlostavljanje protiv njega 2010. godine. Taj slučaj je klasifikovan kao "nematerijalan“ i nije predstavljen Rimu, navodi se u saopštenju.

Međutim, nakon žalbe i preispitivanja njenog slučaja, pogođena osoba je 2019. primila isplatu od crkve kao odštetu za patnju.

Treća tvrdnja, takođe izneta 2011, povučena je 2014. godine na inicijativu dotične osobe, dodaje biskupija Esen. Navodi se da su njeni "opisi bili netačni zbog zamagljenih sećanja“ i zato se slučaj smatra zaključenim.

Uzimajući u obzir nova saznanja, aktuelni biskup Esena Overbek odlučio je da sve optužbe protiv Hengsbaha iznese u javnost.

Svestan je, kaže, kako će to delovati na mnoge ljude koji se sećaju Hengsbaha kao cenjenog biskupa i osnivača Rurske biskupije. Ali, "s obzirom na trenutne optužbe, važno mi je da ohrabrim druge moguće žrtve da se jave.“

Foto Shutterstock

Formirati nezavisnu komisiju

Ipak, inicijativa pogođenih pod imenom "Ugaoni sto“ optužila je Rimokatoličku crkvu da odlaže razjašnjenje.

- Ako je tačno da su prve optužbe iznete 2011. godine, onda je javnost o tome ostala u mraku dvanaest godina, da ne kažem prevarena“ - izjavio je portparol inicijative Matijas Kač.

On je apelovao na parlament pokrajine Severne Rajne Vestfalije da konačno formira nezavisnu istražnu komisiju koja će ispitati događaje u rimokatoličkim biskupijama u zemlji.

- Ili možda želimo da sačekamo dok i poslednje žrtve ne umru?“ - kritikovao je Tomas Šiler, crkveni pravnik.

Rimokatolička crkva je, kaže, u mnogim slučajevima prikrivala seksualne zločine koji su bili poznati, a koje je počinilo njeno sveštenstvo.

- Ako se budu potvrdile optužbe protiv kardinala Hengsbaha, on bi bio zbačen sa pijedestala ikone koja je bila poznata i voljena“ - zaključio je Šiler.

(RTS)


BONUS VIDEO:

NOVOSTI U “VATIKANU” Papa se obraća vernicima: Nismo sami na životnom putu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!