AFRIČKI VOJNI PAKT: Svaki napad smatraće se agresijom i na ostale strane

A.Vojinović

19. 09. 2023. u 11:34

POSLE usmenih pretnji lidera Burkine Faso i Malija da će, ukoliko se neka zemlja usudi da upotrebi vojnu silu unutar granica Nigera, gde je krajem jula vojska zbacila vladu i preuzela vlast, umešati u ovaj sukob, vojni šefovi ove tri afričke države formirali su bezbedonosni pakt. Tri zapadnoafričke zemlje su u prestonici Malija, Bamaku, potpisale sporazum pod nazivom "Savez država Sahela", koji obavezuje ugovorene strane da će jedna drugoj pružiti vojnu pomoć, ukoliko bude bilo potrebe.

АФРИЧКИ ВОЈНИ ПАКТ: Сваки напад сматраће се агресијом и на остале стране

Tviter

- Svaki napad na suverenitet i teritorijalni integritet jedne, ili više, ugovorenih strana smatraće se agresijom na ostale strane i dovešće do obaveze pružanja pomoći. Države će pomoći jedna drugoj pojedinačno ili kolektivno, uključujući i upotrebu oružane sile za obnavljanje i osiguranje bezbednosti - navodi se u dokumentu.

Sporazum, takođe, poziva sve tri zemlje da preduzmu zajedničku akciju protiv terorističkih grupa u njihovim zemljama i da obezbede svoje granice.

- Ovaj savez biće kombinacija vojnih i ekonomskih napora tri zemlje. Naš prioritet je borba protiv terorizma u tri zemlje. Džihadistička pobuna koja je izbila u severnom Maliju 2012. godine proširila se na Niger i Burkinu Faso 2015. godine - rekao je ministar spoljnih poslova Malija Abdule Diop.

Bezbednosni savez afričkih država, inače bivših francuskih kolonija, dolazi u trenutku kada ovim zemljama vlada vojna hunta. Vojska je na vlast došla tako što je na silu zbacila vladu.

U Nigeru i dalje vlada napeta situacija koja je minulih meseci pretila da preraste u oružani sukob. Tenzije sa bivšom kolonijalnom silom ne prestaju, pa je hunta čak nedavno optužila Francusku da sprema agresiju na njihovu zemlju i da u ze svrhe gomila snage u susednim afričkim zemljama. Osim toga, vojska je zatražila od Pariza da povuče svoje snage iz Nigera. Francuska ovde ima svoje vojne baze i oko 1.500 vojnika.

Tri puča

Poslednji puč dogodio se krajem jula u Nigeru kada je predsednika Mohameda Bazuma sa vlsti svrgnuo šef njegove predsedničke garde general Adburahman Tijani. Puč u Burkini Faso izbio je 2022. godine kada je predsednika Pola-Anrija Damibu smenio vojni kapetan Ibrahim Traore (34). U 2020. godini u Maliju pobunjeni vojnici uhapisli su predsednika Bubakara Kejtu i premijera Bubu Sisea, a na vlast je došao pukovnik Asimi Goita.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)