OD NJIHOVOG SASTANKA DRHTI CELA AMERIKA: Vašington bi da svim silama spreči razgovor Putina i Kima

Novosti Onlajn

05. 09. 2023. u 16:13

SEVERNOKOREJSKI lider Kim Džong Un planira da poseti ruskog predsednika Vladimira Putina kasnije ovog meseca, verovatno u ruskom lučkom gradu Vladivostoku, kako bi razgovarao o mogućim sporazumima o oružju za jačanje ruskih borbenih snaga u Ukrajini, piše "Vašington Post" pozivajući se na izvore iz američke administracije.

ОД ЊИХОВОГ САСТАНКА ДРХТИ ЦЕЛА АМЕРИКА: Вашингтон би да свим силама спречи разговор Путина и Кима

Foto: Tanjug/AP

Zvaničnici Bele kuće su izrazili sve veću zabrinutost zbog odnosa između Moskve i Pjongjanga i pozvali Kima da ne nastavlja sa saradnjom i ne prodaje oružje Moskvi.

- Pregovori o oružju između zemalja "aktivno napreduju". Imamo informacije da Kim Džong Un očekuje da se ovi razgovori nastave, uključujući diplomatski angažman na nivou lidera u Rusiji - rekla je u saopštenju portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Adrijen Votson. 

- Radili smo na razotkrivanju ovih tajnih razgovora i da upozorimo DNRK da ne ide napred - rekao je jedan visoki zvaničnik administracije.

U članku se navodi da Rusija i Severna Koreja, obe pod teškim međunarodnim sankcijama, nisu krile sve bliži odnos. List piše da je Severna Koreja prošle godine isporučila pešadijske rakete i projektile u Rusiju za korišćenje od strane plaćenika Vagner grupe i prenosi izjavu Džona Kirbija da „ Severna Koreja nastavlja da razmatra pružanje vojne podrške ruskim vojnim operacijama protiv Ukrajine“.

U julu je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu posetio Pjongjang, obećavajući da će ojačati veze između dve nacije i pokušavajući da ubedi Pjongjang da proda artiljerijsku municiju Moskvi, rekao je Kirbi. To je inače bio prvi put da je ruski ministar odbrane posetio južnog suseda Rusije od raspada Sovjetskog Saveza.

Šojgu je obišao izložbu severnokorejskih balističkih projektila. Kirbi je u sredu rekao da su Putin i Kim navodno razmenili pisma nakon putovanja. Severna Koreja je više puta ponavljala da neće prodavati oružje Rusiji. Međutim, Kirbi je rekao da su ruski zvaničnici otputovali u Severnu Koreju nakon Šojguove posete kako bi nastavili razgovore o mogućoj prodaji oružja, kako tvrde američke obaveštajne službame. 

- Prema ovim potencijalnim sporazumima, Rusija bi dobila značajne količine i više vrsta municije od Severne Koreje koju bi ruska vojska koristila u Ukrajini - rekao je Kirbi.

- Ovi potencijalni poslovi bi takođe mogli da uključuju obezbeđivanje sirovina koje bi pomogle ruskoj odbrambenoj industrijskoj bazi. Svaki takav aranžman bi prekršio rezolucije Saveta bezbednosti UN - dodao je on.

Sjedinjene Države nastavljaju da uvode nove sankcije za obe zemlje, uključujući mere od prošle nedelje, u dogovoru sa Japanom i Južnom Korejom, usmerene na rusku firmu optuženu da je povezana sa severnokorejskim programima naoružanja.

BONUS VIDEO: SEVERNA KOREJA LANSIRALA DVE BALISTIČKE RAKETE - Odgovor na manevre SAD i Južne Koreje (fotografije)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024