EKSPERT CIA TVRDI - SANKCIJE NE POMAŽU PROTIV RUSIJE: Bajdenova loša procena Putinovih motiva za rat sa Ukrajinom

P. Z. S. / ria.ru

31. 08. 2023. u 02:14

AMERIČKI predsednik Džo Bajden pogrešio je verujući da je Rusija pokrenula specijalnu operaciju u Ukrajini zbog ambicije, a ne zbog vitalnih interesa, kazao je Džordž Bibi, bivši glavni analitičar CIA za Rusiju, piše časopis Responsible Statecraft.

ЕКСПЕРТ ЦИА ТВРДИ - САНКЦИЈЕ НЕ ПОМАЖУ ПРОТИВ РУСИЈЕ: Бајденова лоша процена Путинових мотива за рат са Украјином

Foto AP


Kako je objasnio ekspert, uvođenjem sankcija Bajdenova administracija se nadala da će naterati ruskog predsednika Vladimira Putina da prizna da nastavak operacije u Ukrajini košta više od potencijalne koristi. Međutim, prema mišljenju analitičara, Bajden nije razumeo prave ciljeve Moskve, koji zbog sankcija nisu mogli da budu revidirani.

-Nada (Bajden. – pribl. ur.) je bila zasnovana na pogrešnom uverenju da je Putin invaziju video kao ambiciju, a ne kao nešto od vitalnog značaja za zaštitu Rusije od NATO okruženja, rekao je Bibi.

Prema njegovim rečima, ekonomska ograničenja retko primoravaju zemlje da odbiju da brane svoje vitalne interese, bez obzira na gubitke.

Bibi je dodao da američke sankcije mogu biti korisne Vašingtonu samo kao poluga u pregovorima, ali i ovde je Bajdenova administracija sebi uskratila takvu mogućnost, dajući Rusiji do znanja da je malo verovatno da će ograničenja biti ukinuta čak i ako sukob prestane.

Posle početka ruske specijalne operacije u Ukrajini, Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Moskvu. Broj ograničenja dostiže desetine hiljada, iako se u SAD i Evropi priznaje da negativni uticaj nije bio toliko značajan. Kako je istakao predsednik Vladimir Putin, politika obuzdavanja i slabljenja Rusije je dugoročna strategija Zapada, a njen glavni cilj je da pogorša živote miliona ljudi. Ipak, prema rečima šefa države, Rusija mirno prolazi kroz ovaj stalni pritisak, a inicijatori sankcija kažnjavaju sami sebe.

BONUS VIDEO - U STROJU NAJBOLjIH: "Novosti" na obuci novih pripadnika 72. brigade za specijalne operacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)