RAT U UKRAJINI: Žestoke borbe u Zaporožju: U Rabotinu ni kamen na kamenu, VSU nastavlja bezuspešne napade (FOTO/MAPA/VIDEO)

Novosti online

29. 08. 2023. u 07:37 >> 02:55

SPECIJALNA operacija ruske vojske, 552. dan. Ukrajinske snage svakodnevno pokušavaju da napadnu centralni deo Rusije uz primenu dronova, ali ruska PVO te napade uspešno odbija. U okršajima kod Artjomovska i u krasnolimanskom pravcu ruska vojska uspešno je savladala protivnika.

РАТ У УКРАЈИНИ: Жестоке борбе у Запорожју: У Работину ни камен на камену, ВСУ наставља безуспешне нападе (ФОТО/МАПА/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Hronika ratnih dešavanja: U Rabotinu ni kamen na kamenu, VSU nastavlja bezuspešne napade

Na liniji fronta u pravcu Starobeljskog nema značajnijih promena. Pozicione borbe se nastavljaju u sektoru Kupjanski kod Sinkovke, kao i na području Petropavlovke, Kislovke i Kotljarovke. Ukrajinska komanda, u međuvremenu, povlači nove snage na liniju dodira. Slična situacija je i u šumarstvu Serebrjanski kod Kremenne.

Artiljerija i avijacija rade na napredujućim jedinicama Oružanih snaga Ukrajine u rejonu Vremjevske izbočine u zoni Zavetnoga Želanija, što do sada sprečava VSU da ima previše aktivnih operacija u ovom sektoru. Na periferiji Urožajnoga, aktivnost borbi je opala, VSU je poslao jedinice poražene u borbama u pozadinu radi snabdevanja, što je usporilo tempo ofanzive.

Ilustracija telegram rybar

Nastavljaju se pozicioni sukobi u oblasti Prijutnoje. Ukrajinske formacije pokušavaju da konačno „izbruse“ ivicu u Novodonjeckoj oblasti daljim napredovanjem ka Staromlinovki, ali trenutno ne pokazuju veliku aktivnost.

U sektoru Orehova nastavljaju se žestoki sukobi na južnoj periferiji Rabotina. Obe strane aktivno koriste artiljeriju i minobacače, operateri bespilotnih letelica koriste dronove kamikaze Lancet protiv neprijateljske opreme koja se približava. U ovom trenutku ruske trupe uspevaju da zadrže položaje u ruševinama uništenog sela.

 

Napad na ruski aerodrom u Pskovu (VIDEO)

Ruska vojska odbila je napad dronovima na aerodrom u Pskovu, preliminarno, nema žrtava, rekao je guverner Pskovske oblasti Mihail Vedernikov.

Četiri aviona Il-76 oštećena su u Pskovu nakon napada dronom na vojni aerodrom, javile su službe za vanredne situacije.

 

Potopljena 4 ukrajinska brza čamca sa 50 vojnika

Avion Crnomorske flote uništio je u Crnom moru četiri vojna čamca sa desantnim grupama Oružanih snaga Ukrajine do 50 ljudi, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

 

Novi američki paket vojne pomoći Kijevu

Administracija Sjedinjenih Američkih Država uključila je projektile za višestruke raketne sisteme HIMARS, rakete za sisteme protivvazdušne odbrane i artiljerijsku municiju u novi paket vojne pomoći Ukrajini, vredan 250 miliona dolara, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken u pisanoj izjavi.

Novi paket američke vojne pomoći Ukrajini ne uključuje kasetnu municiju, izjavila je zamenica portparola Pentagona Sabrina Sing.

Oružje sa Zapada spremno za isporuku u Ukrajini, Foto AP

 

Pušilin: VSU trpi gubitke, a nema napretka

Ruska vojska nije dozvolila ukrajinskim vojnicima da se učvrste u Urožajnom i Staromajorskom u DNR, rekao je novinarima lider republike Denis Pušilin.

-VSU trpi gubitke u ljudstvu i opremi, ali ne može da se učvrsti tamo, rekao je on.

Prema rečima Pušilina, „u Urožajnom nije ostala cela nijedna kuća, ni podrum“. Jedinice Oružanih snaga Ukrajine će, najverovatnije, pokušati da zaobiđu ova mesta, dodao je on. Ipak, ruska vojska čini sve da to spreči.

Foto Tanjug/AP

Osveta za granatiranje sela - napad na baze VSU

Ruska vojska je odgovorila na ukrajinski napad na selo Klimovo u Brjanskoj oblasti tako što je granatirala privremene baze Oružanih snaga Ukrajine, saopštio je na Telegramu gubernator regiona Aleksandar Bogomaz.

-Reagujući na teroristički napad ukrajinskih nacionalista na selo Klimovo, jedinice ruskog Ministarstva odbrane izvele napad na proivremene baze Oružanih snaga Ukrajine u rejonu sela Semjonovka, napisao je on.

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

Nema američkog oružja za Kijev?

Vašington neće isporučivati oružje Kijevu ako će to negativno da utiče na borbenu gotovost Sjedinjenih Država, rekao je zamenik ministra odbrane za nabavku oružja Vilijam Laplante.

Foto Tanjug/AP

 

Kijev traži vojne garancije Pariza

Francuska radi na bilateralnom bezbednosnom sporazumu sa Ukrajinom – on će uključivati vojne, humanitarne i civilne aspekte, izjavila je ministarka spoljnih poslova Francuske Katrin Kolona na zajedničkoj pres-konferenciji sa ukrajinskim kolegom Dmitrijem Kulebom.

Bivši analitičar CIA Mekgavern: SAD su primorale Putina da pokrene specijalnu operaciju

Bivši analitičar CIA Rejmond Mekgavern rekao je da je ruski predsednik Vladimir Putin bio prinuđen da pokrene specijalnu operaciju, inače bi SAD opkolile Rusiju balističkim raketama.

Foto AP

On je to izjavio u intervjuu na YouTube-kanale Judging Freedom.

Prema njegovim rečima, Putin je pokretanjem specijalne operacije preduzeo preventivni korak da spreči razmeštanje američkih projektila u Ukrajini.

On je dodao da je još jedan razlog za SVO povećanje broja napada Oružanih snaga ruskog govornog područja zemlje.

Ranije je holandski novinar, politikolog i publicista, kreator medijskog resursa “Alternatief Ab Gietink”, u intervjuu za RIA Novosti, primetio da zapadni političari, kao ni mediji, ne znaju prave razloge za početak sukoba. u Ukrajini.

 

Zaplenjen NATO oklopnjak u Zaporožju (VIDEO)

Pripadnici ruskog 503. puka zaplenili su američko oklopno vozilo u Zaporoškoj oblasti.

Na snimku se vidi kako ruski tenkista trijumfalno vuče ukrajinski oklopnjak i uzvikuje: "Slava Rusiji".

 

Ukrajina gubi 40-45 dronova dnevno

Odbrambene i bezbednosne snage Ukrajine gube u proseku oko 40 do 45 izviđačkih dronova na dnevnom nivou, izjavio je danas Jurij Ščihol, šef ukrajinske Državne službe za specijalne komunikacije.

On je naveo da to uključuje najosnovnije "mavik" i "matrice" dronove, kao i profesionalne dronove ukrajinske i strane proizvodnje, prenosi Si-En-En.

Foto shutterstock

-Ovaj rat je promenio pristup upotrebi dronova. Koriste se za izviđanje kratkog dometa, kao i za kontrolu vatre, a jurišni dronovi se koriste za uništavanje ljudstva i opreme. Zbog toga dajemo sve od sebe da obezbedimo što više dronova. Kupujemo skoro sve što je dostupno na tržištu, rekao je Ščihol.

Dodao je da je, do sada, ugovorena kupovina više od 22.000 jurišnih dronova, od kojih je oko 15.000 već isporučeno Oružanim snagama Ukrajine.

Rogov: Ruska vojska je potisnula militante Oružanih snaga Ukrajine iz Verbovoja u pravcu Orehova (MAPA)

Šef pokreta „Mi smo zajedno sa Rusijom“ V. Rogov rekao je da su ruske trupe potisnule ukrajinske militante iz sela Verbove u Zaporoškoj oblasti i zauzele nekoliko uporišta.

Prema njegovim rečima, borbe na Orehovskom pravcu se nastavljaju i za selo Rabotino.

-Nivo napada oklopnim vozilima je naglo opao, sve ofanzive Oružanih snaga Ukrajine su pešadijske, čak i bez upotrebe pikapa, ali VSU nastavlja da aktivno koristi udarne bespilotne letelice i JDAM bombe, rekao je on.

 

POGLEDAJTE - Uništen voz sa municijom VSU (VIDEO)

Ruski vojnici su kod Dorožnog u DNR uništili vojni ešalon Oružanih snaga Ukrajine sa artiljerijskom municijom i oružjem, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako se navodi, izviđačka jedinica Oružanih snaga Rusije otkrila je da na istovarnu stanicu stiže ukrajinski vojni voz sa artiljerijskom municijom.

Osim voza, uništeno je i 10 jedinica tehnike, a iz stroja je izbačeno i 30 pripadnika VSU.


 

Ukrajinci granatirali selo u Brjanskoj oblasti, ima mrtvih, među njima i dete

Granatirano je selo Klimovo u Brjanskoj oblasti, ima mrtvih, napisao je gubernator Aleksandar Bogomaz na svom Telegram kanalu.

Foto Tanjug/AP

-Oružane snage Ukrajine otvorile su vatru iz višecevnog raketnog sistema na selo Klimovo. Prema preliminarnim informacijama, nažalost, ima mrtvih, među njima je i jedno dete, navodi se u poruci.

Još pet osoba je povređeno.

Zaharova: Zapad od 2013-2014. upravlja stanjem u Ukrajini

Zapadne zemlje pokušavaju da politički manevrišu u situaciji oko Ukrajine, i pritom, nastavljaju da isporučuju oružje Kijevu, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Oni koji su doveli na vlast ljude koji su danas na vlasti u Kijevu, sada, kao kruna tog ludila, snabdevaju ih oružjem, podržavaju ih i istovremeno nastavljaju da politički manevrišu, istakla je ona.

FOTO: AP/Tanjug

Ona je navela, da su na Majdanu u periodu 2013-2014. godine bili ti isti ministri inostranih poslova Francuske, Nemačke, baltičkih zemalja, Poljske, Kanade i Sjedinjenih Američkih Država.

-Oni su doveli na vlast kijevski režim, gazili na početke državnosti Ukrajine, koji su tek počeli da se probiju, zaključila je Zaharova.

Osujećen napad dronom iznad Brjanska

Ministarstvo odbrane Rusije: Danas, oko 16 časova, osujećen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad bespilotnom letelicom na objekte u Ruskoj Federaciji.

Ukrajinska bespilotna letelica je oborena sredstvima PVO iznad teritorije Brjanske oblasti.

Oboren još jedan dron iznad Crnog mora

Oružane snage Rusije oborile ukrajinsku bespilotnu letelicu iznad Crnog mora.

„Danas, oko 13:00 po moskovskom vremenu, sprečen je pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad bespilotnom letelicom na objekte na teritoriji Ruske Federacije“, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Vikipedija

Dron je presretnut i uništen.

Ovo je drugi incident danas, lovac je oborio prvi ukrajinski dron oko 12 časova po moskovskom vremenu.

 

Rusi oborili ukrajinski dron iznad Crnog mora

Ruski borbeni avion oborio je ukrajinski dron iznad Crnog mora, saopštilo je Ministarstvo odbrane RF.

- Oko 12.00 časova po moskovskom vremenu osujećen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad jedne bespilotne letelice na objekte na teritoriji Ruske Federacije. Bespilotna letelica je uništena od strane aviona pomorske avijacije iznad Crnog mora - saopštilo je ministarstvo.

Ukrajinska vojska gađala oblast u DNR

Ukrajinska vojska gađala je jutros kasetnom municijom kalibra 155 milimetara oblast oko Jasinovate u DNR, ispaljena su četiri projektila, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine.

Ruski borci uništavaju opremu i uporišta Oružanih snaga Ukrajine kod Urožajnog

Maročko: Ukrajinska vojska na udaru sopstvene artiljerije

Kolona ukrajinskih snaga našla se usled nekoordinisanog delovanja na udaru sopstvene artiljerije u kupjanskom pravcu, rekao je vojni eskpert Andrej Maročko.

DNR gađan 80 puta

Ukrajinske snage su u poslednja 24 sata 80 puta gađale teritoriju DNR.

Uspešna dejstva ruske vojske

U krasnolimanskom pravcu posade višenamenskih udarnih helikoptera Mi-35 M Centralnog vojnog okruga ruske vojske uništili su uporište protivnika, rekli su za Sputnjik u Ministarstvu odbrane Rusije.

Likvidirano 30 ukrajinskih vojnika

Oružane snage Rusije su raketnim udarom kopnenog baziranja uništili ukrajinski ešalon sa municijom u donjeckom pravcu.

Likvidirano je 30 ukrajinskih vojnika i 10 jedinica tehnike, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Na udaru ukrajinska snaga su Donjeck, Makejevka i Gorlovka.

"Viking" uništio ukrajinsku pešadiju

Artiljerijske jedinice specijalnog odreda "Viking" uništile su ukrajinske pešadijske snage prilikom pokušaja da izvedu kontranapad na oblast Kleščejovke kod Artjomovska.

Sprečen teroristički napad Kijeva

Sprečen je pokušaj Kijeva da izvede teroristički napad na objekte na teritoriji Rusije, ruska PVO je uništila dva ukrajinska drona iznad Tulske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

FOTO: Tanjug/AP

Ukrajinska vojska u poslednje vreme neprekidno pokušava da napadne centralni deo Rusije uz pomoć bespilotnih letelica.

BONUS VIDEO: RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!