HLADAN TUŠ ZA UKRAJINU IZ PENTAGONA: F-16 nisu za kontraofanzivu, već za dugoročno povećanje vojnog potencijala

P. Z. S. / ria.ru

24. 08. 2023. u 21:45

UKRAJINA u ovoj fazi nema neophodnu infrastrukturu da smesti borbene avione četvrte generacije F-16, izjavio je u četvrtak portparol Pentagona Patrik Rajder.

ХЛАДАН ТУШ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ ПЕНТАГОНА:  Ф-16 нису за контраофанзиву, већ за дугорочно повећање војног потенцијала

Foto Tanjug/AP


-Kratak odgovor na vaše pitanje je ne, rekao je Rajder tokom redovnog brifinga kao odgovor na povezano pitanje.

Pentagon je nazvao transfer modernih zapadnih lovaca F-16 u Ukrajinu pitanjem „meseca, a ne nedelja“.

Amerikanci su ranije jasno stavili do znanja da će Ukrajinci dobijati avione iz evropskih zemalja nakon što za njih budu obučeni piloti.

Ranije je Ministarstvo odbrane SAD saopštilo da u oktobru očekuje početak obuke ukrajinskih pilota za upravljanje lovcima F-16, a tome će prethoditi kurs engleskog jezika za pilote u septembru. Pentagon je takođe nazvao transfer modernih zapadnih borbenih aviona F-16 u Ukrajinu pitanjem „meseca, a ne nedelja“.

-Očigledno je da govorimo o mesecima, a ne o nedeljama, rekao je portparol Ministarstva odbrane Patrik Rajder na brifingu za medije.

On je dodao da avioni treba da ojačaju vojni potencijal Ukrajine na duži rok, a ne da se uklapaju u potrebe aktuelne kontraofanzive.

U oktobru Sjedinjene Države nameravaju da počnu sa obukom ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim avionima četvrte generacije F-16, rekao je portparol Pentagona Patrik Rajder na brifingu u četvrtak.

-Posle kursa engleskog za pilote u septembru, očekuje se da obuka F-16 počne u oktobru u vazduhoplovnoj bazi Moris u Tusonu, Arizona, rekao je Rajder tokom brifinga.

Prvobitno je bilo planirano da evropske zemlje obučavaju Ukrajince, a Sjedinjene Države će se pridružiti ako iscrpe svoje mogućnosti. Ranije je Fajnenšel tajms objavio da će koalicija od 11 zemalja u avgustu početi da obučava ukrajinske pilote za upravljanje F-16. Prema rečima šefa ukrajinskog ministarstva odbrane, u koaliciju su bile Danska, Holandija, Belgija, Kanada, Luksemburg, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunija, Švedska i Velika Britanija.

BONUS VIDEO - U STROJU NAJBOLjIH: "Novosti" na obuci novih pripadnika 72. brigade za specijalne operacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)