INDIJA DEŠIFRUJE MESEC: Najizazovnije istraživanje upotrebljivosti vode

I. Stanojević

24. 08. 2023. u 17:26

KAPSULA koju su indijski astronauti upravo postavili - prva u istoriji - na južni pol Mesečevog tla, već šalje prve fotografije i snimke, dragocene za istraživače na svim delovima Zemljine kugle. Detaljnije ispitivanje činjenice da na Mesecu ima vode donosi potencijalno pravu revoluciju za najmnogoljudniju državu.

ИНДИЈА ДЕШИФРУЈЕ МЕСЕЦ: Најизазовније истраживање употребљивости воде

Foto: Printskrin/ ISRO Official

- Ovo je istorijski dan za planetu i indijski svemirski program. Svi možemo da težimo Mesecu i šire i od toga ne treba odustajati - poručio je indijski premijer Narendra Modi.

Južni Mesečev pol ogroman je izazov za astronaute, jer je, kako navodi NASA, "pun misterija, naučnih otkrića i intriga". Neki delovi ove teritorije bili su skriveni od sunčevog svetla milijardama godina. U tim oblastima temperatura pada na minus 248 stepeni Celzijusa, pošto Mesec nema atmosferu koja bi mu zagrejala površinu.

Kako tvrde naučnici, upravo ova činjenica čini južnu stranu Meseca dragocenom, jer ekstremno niske temperature mogu da konzerviraju i savršeno očuvaju supstance kakve savremenoj nauci nigde drugde nisu dostupne.

Indijski naučnici, prema pisanju svetskih medija, nameravaju da izvode različite eksperimente među kojima su ispitivanja tla. Od toga se i najviše očekuje. Jer, iako je još 2008. godine indijska lunarna misija Čadrajan-1 prva pružila dokaz o postojanju vode na Mesecu, još je nejasno koliko je tačno ima i da li je dostupna za eksploataciju.

Ključni je, naime, odgovor na pitanje da li postoje tolike rezerve vode da bi bilo ekonomski opravdano da se izvlači iz Mesečevog tla i transportuje na Zemlju. Istovremeno sa velikom nadom, ova mogućnost podiže i niz prepreka, među kojima je najizazovnija kako prebaciti opremu sa Zemlje na Mesec.

Ukoliko se pokaže da su zalihe vode obilne i da bi se investicija isplatila Zemljanima, počelo bi ispitivanje mogućnosti uzgoja hrane za astronaute na Mesecu. Osim toga, načelo bi se i novo poglavlje u obezbeđivanju raketnog goriva, jer molekuli vode mogu da se razlože na atome vodonika i kiseonika, a oba mogu da se koriste za kretanje raketa.

NADMETANjE

MESEC je nebesko telo najbliže Zemlji u solarnoj porodici. Zato se SAD i Rusija, koja je i nedavno bezuspešno pokušala spuštanje, decenijama nadmeću u istraživanju Meseca. Ali, ekspedicije su uglavno sletale u područje Mesečevog ekvatora, jer je to tehnički najlakše izvesti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)