SIJEVA PORUKA SA SAMITA BRIKSA: Jedinstvo i saradnja zemalja u razvoju se podiže na viši nivo (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

22. 08. 2023. u 14:02

OTVARANjE samita BRIKS-a u utorak biće važna etapa u razvoju mehanizma saradnje u okviru asocijacije, podići će nivo jedinstva zemalja u razvoju na viši nivo, rekao je kineski predsednik Si Đinping po dolasku u Johanezburg na samit.

СИЈЕВА ПОРУКА СА САМИТА БРИКСА: Јединство и сарадња земаља у развоју се подиже на виши ниво (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Tanjug/AP photo

- Veoma sam srećan što ću ponovo posetiti Južnoafričku Republiku i nadam se da ćemo imati temeljnu razmenu mišljenja o produbljivanju odnosa Kine i Južnoafričke Republike, kao i o pitanjima od zajedničkog interesa - rekao je Si Đinping predsedniku Južnoafričke Republike Sirilu Ramafosiju koji ga je dočekao na aerodromu.

Foto: Tanjug/AP photo

U pisanoj izjavi koju je objavilo kinesko ministarstvo spoljnih poslova, Si Đinping je istakao da jačanje i razvoj odnosa između Kine i Južnoafričke Republike ne samo da koristi narodima dve zemlje, već i donosi više stabilnosti turbulentnom svetu.

- Kao važna platforma saradnje država sa tržištima u razvoju i velikih zemalja u razvoju, mehanizam saradnje BRIKS-a postao je konstruktivna snaga za promovisanje globalnog ekonomskog rasta, poboljšanje globalnog upravljanja i demokratizacije međunarodnih odnosa - rekao je kineski lider.

On je uveren da će „sadašnji samit lidera zemalja BRIKS-a postati važna etapa u razvoju mehanizma saradnje BRIKS-a, da će podići jedinstvo i saradnju zemalja u razvoju na viši nivo“.

Kako piše "Fajnenšal tajms", Kina na samitu u Johanezburgu želi da ovu organizaciju pretvori u protivtežu G7. Reči kineskog ministarstva spoljnih poslova: Ako proširimo BRIKS tako da on ima isti udeo u svetskom BDP-u kao G7, onda će naš kolektivni glas u svetu postati jači. Najveći broj kandidata za ulazak u BRIKS, sudeći po podnetim prijavama, jeste sa afričkog kontinenta. Na forum su pozvani šefovi 67 država, od kojih su 53 afričke.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)