ERDOGAN O MOGUĆOJ VOJNOJ INTERVENCIJI NA NIGER: "Upotreba sile mogla bi da proširi nestabilnost u Africi"

Đ.G.

21. 08. 2023. u 22:25

TURSKA istražuje kako može da igra ključnu ulogu u obnavljanju demokratskog poretka u Nigeru, gde je vojska preuzela vlast prošlog meseca, rekao je predsednik Redžep Tajip Erdogan. Puč je izazvao sankcije i pretnje oružanom intervencijom regionalnih suseda.

ЕРДОГАН О МОГУЋОЈ ВОЈНОЈ ИНТЕРВЕНЦИЈИ НА НИГЕР: Употреба силе могла би да прошири нестабилност у Африци

Foto: Profimedia

Obraćajući se novinarima dok se vraćao sa putovanja u Mađarsku svojim predsedničkim avionom, turski predsednik je opisao planove EKOVAS-a, regionalnog bloka zapadnoafričkih država, da rasporedi trupe protiv vođa puča u Nigeru kao „neprihvatljive“.

Blok poziva vojnu vladu u Nigeru da oslobodi svrgnutog predsednika Mohameda Bazuma i vrati njegovu vlast.

- Ne smatram da je odluka Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (EKOVAS) prava da vojno interveniše u Nigeru. Vojna intervencija u Nigeru značila bi širenje nestabilnosti na mnoge afričke zemlje - upozorio je Erdogan.

Vlasti Zapadne Afrike pripremile su „spremne snage“ za koje kažu da će biti upotrebljene u Niameju da preokrenu državni udar ukoliko njeni „željeni“ diplomatski napori propadnu.

U svom komentaru u ponedeljak, Erdogan je rekao da će Turska nastaviti da podržava Nijamej, verujući da će „narod Nigera voditi računa o demokratiji i izaći na izbore što je pre moguće“.

Prema rečima turskog lidera, razgovore o „važnoj“ ulozi koju njegova zemlja može da odigra u rešavanju sukoba u „prijateljskom i bratskom“ Nigeru vodi njegovo ministarstvo spoljnih poslova.

Komesar EKOVAS-a za politička pitanja, mir i bezbednost Abdel-Fatau Musah objavio je u petak da je dogovoren „dan D“ za moguću vojnu intervenciju u Nigeru.

On je rekao da će blok nastaviti svoje napore da mirno angažuje nove vojne vladare Nigera nakon sastanka šefova odbrane u Akri u Gani kako bi se finalizirali detalji planirane vojne misije. Osim Malija, Burkine Faso, Gvineje i Čada, sve ostale države članice spremne su da obezbede trupe za rezervne snage, prema zvaničnicima grupe.

U novom diplomatskom pokušaju da se reši kriza, mirovna delegacija EKOVAS sastala se u subotu sa vojnim vladarima Nigera u Nijameju.

General Abdorahaman Čiani, lider nove vojne vlade, izrazio je uverenje nakon sastanka da bi mogao da radi sa EKOVAS-om na pronalaženju izlaza iz trenutne krize. Međutim, nastavio je da najavljuje predlog za prelazak na civilnu vlast u roku od tri godine.

On je upozorio da, iako Nijamej nije zainteresovan za rat, bio je spreman da se brani od svake spoljne „agresije“.

EKOVAS je u nedelju odbacio plan tranzicije, a komesar za politička pitanja bloka rekao je da je neprihvatljiv i upozorio da „što ranije [vođe državnog udara] vrate vlast civilima, to bolje za njih", preneo je RT.

BONUS VIDEO: RUSIJA - Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LAVROV OTKRIO NEPOZNATE DETALJE RAZGOVORA PUTINA I SIJA: Tiče se globalne bezbednosti, kineski lider pokrenuo inicijativu