ŠVEDSKA POLICIJA: Uhapsila ženu koja je ometala paljenje kurana

Tanjug

18. 08. 2023. u 19:00

ŠVEDSKA policija uhapsila je danas ženu koja je isprskala antiislamskog aktivistu aparatom za gašenje požara dok je organizovao protest ispred iranske ambasade u Stokholmu.

ШВЕДСКА ПОЛИЦИЈА: Ухапсила жену која је ометала паљење курана

Foto Tanjug/AP

Na snimku se vidi kako žena juri ka Salvanu Momiki i prska beli prah prema njemu pre nego što su je presreli policajci u civilu koji su je odveli.

Momika, koji je izgledao zapanjen, ali nepovređen, nastavio je demonstracije, koje je policija odobrila, prenosi Asošiejted pres.

Portparolka policije Tou Heg rekla je da je žena, koju policija nije identifikovala, privedena zbog sumnje da je remetila javni red i zbog nasilja nad policajcem.

Momika, izbeglica iz Iraka, poznat je po skrnavljenju Kurana u nizu antiislamskih protesta koji su izazvali gnev u mnogim muslimanskim zemljama.

Švedska policija je dozvolila njegov protest, pozivajući se na slobodu govora.

Tužioci istražuju da li su njegove radnje dozvoljene prema švedskom zakonu o govoru mržnje, koji zabranjuje podsticanje mržnje protiv grupa ili pojedinaca na osnovu rase, vere ili seksualne orijentacije.

Foto Tanjug/AP

Momika kaže da su njegovi protesti usmereni na religiju islam, a ne na muslimane.

Paljenje Kurana izazvalo je gnevne proteste u muslimanskim zemljama, napade na švedske diplomatske misije i pretnje islamskih ekstremista.

Švedska je u četvrtak podigla uzbunu od terorizma na drugi najviši nivo i saopštila da je zemlja postala prioritetna meta terorističkih grupa.

Momika je rekao da će nastaviti da pali Kuran uprkos pretnjama upućenim njemu i Švedskoj, rekavši da želi da zaštiti stanovništvo Švedske od poruka Kurana.

Muslimanski lideri u Švedskoj pozvali su vladu da pronađe načine da zaustavi spaljivanje Kurana.

Švedska je odustala od svojih poslednjih zakona o bogohuljenju 1970-ih, a vlada je rekla da nema nameru da ih ponovo uvodi.

Međutim, vlada je u petak najavila istragu o pravnim mogućnostima da se policiji omogući da odbije dozvole za demonstracije zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost.

Prema rečima ministra pravde Gunara Stromera, istraga će proučiti zakonodavstvo u zemljama poput Francuske, Norveške i Holandije koje, kako je naveo, imaju široku slobodu govora, ali "veći prostor za uključivanje bezbednosti u ovu vrstu procene".

Spaljivanje Kurana navelo je nekoliko zemalja da ažuriraju svoje savete o putovanju za ovu skandinavsku zemlju.

Američka ambasada u Švedskoj izdala je ove nedelje bezbednosno upozorenje na "moguće uzvratne napade terorista" i pozvala američke građane da budu oprezni kada idu na prepuna javna mesta i oko diplomatskih objekata.

BONUS VIDEO - OVAKO SE BRANI KRIMSKI MOST: Svuda je magla i dim

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)