ESKALACIJA U NIGERU: Ekonomska zajednica država zapadne Afrike spremna da pošalje vojsku u ovu državu

Novosti online

17. 08. 2023. u 17:25

EKONOMSKA zajednica zemalja zapadne Afrike (EKOVAS) spremna je da reaguje u slučaju da se situacija u Nigeru ne bude mogla da se reši mirnim putem, prenosi agencija „Rojters“.

ЕСКАЛАЦИЈА У НИГЕРУ: Економска заједница држава западне Африке спремна да пошаље војску у ову државу

Foto AP

 - Snage EKOVAS su spremne da odgovore u slučaju da svi ostali napori budu bezuspešni. Ustavni poredak u zemlji biće obnovljen po svaku cenu - izjavio je komesar EKOVAS-a za politička pitanja, mir i bezbednost Abdel-Fatau Musah.

Dodao je da u slučaju da dođe do sukoba, onda će regionalni blok uvesti u Niger vojni kontigent.

Istakao je da se EKOVAS nada na diplomatsko rešenje situacije. Prema njegovim rečima, pobunjenici se samo pretvaraju da su spremni za pregovore, a traže razloge da opravdaju svoje postupke.

Komesar je naveo, da su sve države Saveza spremne da uključe svoje rezervne snage koje mogu da uđu u Niger, osim onih u kojima je vojska na vlasti i Zelenortska ostrva.

Pobunjenici u Nigeru su 26. jula objavili da smenjuju Muhameda Bazuma sa mesta predsednika zemlje, zatvaraju granice, uvode policijski čas, suspenduju ustav i zabranjuju političko delovanja partija. Oni su 28. jula saopštili da je šef države postao general Abduraman Tijani. Tokom puča on je predvodio predsedničku gardu, čije su jedinice pritvorile i nastavljaju da drže Bazuma. U Bazumovom kabinetu prvo su tvrdili da vojska nije podržala pobunjenike, ali je kasnije komanda Oružanih snaga izjavila o svojoj solidarnosti sa njima.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

RUSIJA: Kalašnjikov predstavio novu verziju jurišne puške AK-19

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost