VEŠTAČKA INTELIGENCIJA U T-90 PORIV: Ruski tenk sa specijalnim dodatkom osnova za potpuno robotizovan oklopnjak (VIDEO)

Novosti online

16. 08. 2023. u 21:36

TEHNOLOGIJA veštačke inteligencije ugrađena je u tenk T-90 „proriv“, rekao je na Međunarodnom vojno-tehničkom forumu „Armija 2023“ šef Uprave za razvoj tehnologija veštačke inteligencije Ministarstva odbrane Rusije Vasilij Elistratov.

ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА У Т-90 ПОРИВ: Руски тенк са специјалним додатком основа за потпуно роботизован оклопњак (ВИДЕО)

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko

-Tenk T-90 “proriv” jedan je od malobrojnih oklopnih vozila u koje je već sada ugrađena tehnologija veštačke inteligencije, rekao je on televiziji „Zvezda“.

Elistratov je dodao da se oklopna tehnika, koja se obnavlja posle akcija u zoni specijalne vojne operacije, vraća modernizovana na teren i sa elementima veštačke inteligencije.

-To su mašine za praćenje ciljeva koje zapravo mogu da zamene vojnika koji navodi top na cilj, međutim, vojnik ipak na kraju izdaje naredbu za upotrebu oružja. Top ima i sistem koji mu osigurava bezbednost. Elektronski sistem oklopnog naoružanja i tehnike može da bude osnova za upotrebu tenka bez posade, dodao je on.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Veštačka inteligencija i robotizacija značajno šire mogućnosti u naoružanju i čuvaju živote vojnika. Elistratov je istakao da je ovo istorijski trenutak u kome je nastao novi rod vojske koji se zasniva na robotehnici i veštačkoj inteligenciji.

Međunarodni vojno-tehnički forum „Armija-2023“ održava se od 14. do 20. avgusta u kongresno-izložbenom prostoru „Patriot“ na poligonu Alabino u Moskovskoj oblasti.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - OVAKO SE BRANI KRIMSKI MOST: Svuda je magla i dim

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije