ŠTA SOROŠ PLANIRA? Interni mejlovi otkrivaju - Prekida poslovanje u EU

Tanjug

15. 08. 2023. u 15:57

FONDACIJA za otvoreno društvo milijardera mađarskog porekla Džordža Šoroša planira da povuče ili da prekine veliki deo poslovanja u Evropskoj uniji i da prebaci fokus na druge delove sveta.

ШТА СОРОШ ПЛАНИРА? Интерни мејлови откривају - Прекида пословање у ЕУ

Foto: EPA

- Novi odobreni strateški pravac predviđa povlačenje i prekid velikog dela našeg trenutnog rada u EU, rako što ćemo pomeriti fokus i alocirati resurse na druge delove sveta - navodi se u internom mejlu poslatom zaposlenima, a u koje je Rojters imao uvid.

- Promena nije odraz prošlog rada i mnogih doprinosa zaposlenih tokom godina, već odluka okrenuta budućnosti i koja je nastoji da u budućim prilikama napravi značajan uticaj - navodi se u mejlu.

Fondacija je u junu objavila da će 93-godišnji finansijer Šoroš predati upravljanje fondacijom koja donira bespovratna sredstva svom sinu Aleksu, a u julu je predstavila plan za otpuštanje 40 odsto osoblja širom sveta.

U mejlu nisu bile navedene informacije o tome gde će fondacija preusmeriti svoje aktivnosti.

Soroš, mađarski Jevrejin koji je nakon Drugog svetskog rata emigrirao u SAD i tamo stekao bogatstvo, dugo je pomoću svoje fondacije finansirao grupe koje promovišu liberalne i demokratske stavove u istočnoj Evropi.

Njegova fondacija usmerava oko 1,5 milijardi dolara godišnje, a nastaviće sa finansiranjem programa u Evropi, uključujući Ukrajinu, Moldaviju i Zapadni Balkan, rekao je portparol Fonda za otvoreno društvo.

- U novom modelu će većina naših grantova biti organizovana oko specifičnih mogućnosti za uticaj, koje će se utvrditi u narednim mesecima. Naš rad u Evropi je uvek bio celina koja se razvija i ove nove promene nisu izuzetak od tog dugoročnog trenda - rekao je portparol Fondacije.

BONUS VIDEO: Kalašnjikov predstavio novu verziju jurišne puške AK-19

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)