RAT U UKRAJINI: Dok traju krvave borbe, Zelenski stigao u inspekciju trupa (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

14. 08. 2023. u 07:40 >> 00:56

RAT u Ukrajini – 537. dan. Novi ruski napad na lučki grad Odesu, stradale su tri osobe, tvrdi Kijev. Kompanija "Kalašnjikov" je objavila da je u ratnoj zoni uspešno isprobala novi izviđački sistem i da će ga ponuditi na upotrebu ruskoj državi.

РАТ У УКРАЈИНИ: Док трају крваве борбе, Зеленски стигао у инспекцију трупа  (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Printskrin/Fejsbuk/Volodimir Zelensьkiй/Profimedia/Gugl mape printskrin

Školski avion ruske ratne avijacije L-39 srušio se na Krasnodarskoj teritoriji


Školski avion ruske ratne avijacije L-39 srušio se na Krasnodarskoj teritoriji, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane.

- Prema preliminarnim informacijama, jedan od članova posade je poginuo. Uzrok pada se utvrđuje - navodi se između ostalog u saopštenju ruskog ministarstva odbrane, prenosi RIA Novosti.

Do incidenta je došlo tokom prilaza za sletanje na kraju trenažnog leta, a kako navodi ministarstvo odbrane, letelica se srušila u okviru aerodromskog kompleksa i na objektima aerodroma nije bilo štete ni povređenih.

L-39 (Aero L-39 Albatros) je češki avion za obuku i treniranje pilota koji je prvi put poleteo 4. novembra 1968. godine, a već 1972. godine je izabran za glavni trenažni avion zemalja članica Varšavskog pakta.

 

 

AMERIČKO MINISTARSTVO ODBRANE: Ukupna vojna pomoć Ukrajini pod Bajdenovim mandatom premašila 43,7 milijardi dolara

Ukupan obim američke vojne pomoći Ukrajini tokom mandata Džozefa Bajdena na mestu predsednika Sjedinjenih Država premašio je 43,7 milijardi dolara, navodi se u saopštenju koje je u ponedeljak objavilo američko Ministarstvo odbrane.

Iznos uključuje i novi paket pomoći Kijevu od 200 miliona dolara koji je Pentagon najavio ranije u ponedeljak.Kako se očekuje, ova transa sadrži municiju za protivvazdušne raketne sisteme Patriot, za višestruke raketne sisteme Hajmers, artiljerijska oruđa i tenkove, kao i razne vrste protivtenkovskih raketnih sistema.

 

Rusija predstavila oklopni komandni centar 

Jedna od novina predstavljenih na forumu „Armija 2023“ je oklopno komandno vozilo R-177M.

Ono poseduje komunikacione sisteme nove generacije, opremu za praćenje objekata i agregate.

 

Vozilo može da obavlja zadatke kako u stacionarnom stanju, tako i u pokretu u bilo koje doba dana, kako u sastavu kontrolnih centara i komunikacionih centara, tako i samostalno.

(Sputnjik)

Ruski ministar otkrio koja je tehnika najtraženija u ruskoj vojsci

 

Dronovi, navođeni projektili i inženjerska tehnika su sada najtraženiji u ruskoj vojsci, izjavio je vicepremijer i ministar industrije i trgovine Rusije Denis Manturov na Međunarodnom vojno-tehničkom forumu „Armija-2023“.

Prema njegovim rečima, prošle godine je vojska tražila remont, modernizaciju i povećanje isporuka teške i lake oklopne tehnike, tenkova, oklopnih vozila, municije tradicionalnog kalibra i protivavionskih raketnih sistema.

- Danas su povećani zahtevi za proizvodnju i isporuku bespilotnih letelica, posebno se traže navođeni projektili, ali se prati i rast njihovog dometa. Naša preduzeća aktivno rade u tom pravcu. Takođe je tražena tehnika koja se danas nalazi u inženjerskim jedinicama, to je jedna od važnijih i traženijih oblasti - rekao je Manturov.

Istakao je da kompanije operativno preuređuju svoju logistiku, proizvodne mogućnosti, u zavisnosti od toga šta državni menandžment najviše traži.

- Na primer, ako se traže granate kalibra 152 milimetra, nenavođene granate, u nekom trenutku se više traže granate kalibra 125 milimetara za tenkove, kompanija onda operativo radi na korekciji plana s obzirom na to da se zahtevi menjaju u skladu sa zadacima specijalne vojne operacije - pojasnio je ruski ministar.

Međunarodni vojno-tehnički forum „Armija-2023“ će se održati 14-20. avgusta u kongresno-izložbenom prostoru „Patriot“, na poligonu Alabino u Moskovskoj oblasti i aerodromu Kubinka.

Forum će od 15-17. avgusta biti otvoren za eksperte, inostrane delegacije i za održavanje naučnih događaja, dok će javnost moći da poseti forum od 18-20. avgusta.

(Sputnjik)

 

Prvi put javno predstavljen neuhvativi "Jars" 

 

Lanser "Jars", predstavljen danas na forumu „Armija-2023“. Model predstavlja nastavak razvoja kopnene grupacije strateških raketnih snaga (RVSN). Za razliku od prethodnika, kompleks sadrži interkontinentalnu balističku raketu sa više delova.

 

Raketa ne može da se obori ni jednim postojećim sistemima protivvazdušne odbrane.

(Sputnjik)

 

Zelenski posetio vojnike u blizini linije fronta na istoku Ukrajine


Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je posetio danas vojne trupe i brigadni štab nedaleko od linije fronta u Donjecku na istoku Ukrajine.

Zelenski je posetio pripadnike brigade uključene u borbe na delu linije fronta u pravcu grada Soledara, severno od Bahmuta, preneo je Rojters.

Na fotografijama objavljenim na sajtu predsednika Ukrajine vidi se kako Zelenski i njegov bliski saradnik razgovaraju sa pripadnicima vojske u brigadnom štabu.

 

Foto: Tanjug/AP photo

 

MITROPOLIT PAVLE HITNO HOSPITALIZOVAN: Namesniku Kijevo-pečerske lavre se pogoršalo stanje, završio na operaciji

Mitropolit Pavel (Lebed), namesnik Kijevo-pečerske lavre, hospitalizovan je, saopštio je advokat Nikita Čekman, koji zastupa interese manastira.

- Mitropolit Pavle je danas hitno hospitalizovan na kardiološkom odeljenju jedne od bolnica u Kijevu i izvršena je hirurška intervencija - napisao je on na svom Telegram kanalu.

Sredinom jula, Solomenski okružni sud Kijeva je 14. jula promenio preventivnu meru mitropolita Pavla sa kućnog pritvora na pritvor sa mogućnošću kaucije od 33 miliona grivna (893,5 hiljada dolara). Sveštenik se tereti za višekratno narušavanje ravnopravnosti građana u zavisnosti od njihovog verskog uverenja, kao i za „opravdanje i negiranje oružane agresije Rusije na Ukrajinu“. Sankcije predviđaju kaznu do osam godina zatvora uz oduzimanje imovine.

Kako je primetio sam gubernator Kijevo-pečerske lavre, ukrajinske vlasti ga progone zbog verskih uverenja. Prema rečima episkopa, od njega se zahtevalo da „kompromituje“ i prizna raskolničku pravoslavnu crkvu Ukrajine. Prema pisanju medija, mitropolitu Pavlu je ponuđeno da odustane od svih optužbi ako monasi Kijevo-pečerske lavre pređu u PCU.

Za sveštenika je 9. avgusta stavljena kaucija od 33 miliona grivna (oko 900.000 dolara). SBU je saopštila da puštanje iz pritvora ne znači uklanjanje krivične odgovornosti i da neće uticati na razmatranje slučaja. Služba bezbednosti je istakla da je to samo jedna vrsta preventivne mere.

Takođe su podsetili da je sud mitropolitu Pavlu nametnuo niz dužnosti. Konkretno, on mora da nosi elektronsko sredstvo kontrole, da ne napušta selo Voronkov, Borispoljski okrug, Kijevsku oblast , bez obaveštavanja istražitelja, a takođe, i da na zahtev dolazi kod istražitelja, tužioca, istražnog sudije u krivičnom predmetu, prenela je RIA.

Snage Kijeva granatirale manastir u Hersonskoj oblasti

Ukrajinska vojska granatirala je manastir u Hersonskoj oblasti, saopštila je pres služba administracije Novokahovskog gradskog okruga.

U pitanju je Korsunsko Bogorodični manastir, a granata je pogodila jednu od zgrada usled čega se urušio krov. Administracija navodi i da je ukupno na teritoriju manastira doletelo šest granata, a šteta se i dalje utvrđuje.

Inače, jedna granata pogodila je i školu koja se nalazi u obližnjem selu.

Ruska vojska u jurišu zauzela protivničke rovove

Ruska vojska izvela je kontranapad na području sela Rabotino u orehovskom pravcu u Zaporoškoj oblasti i u jurišu zauzela protivničke rovove, izjavio je za Sputnjik lider građanskog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

On je precizirao da je deo vojnika iz redova jedinica Oružanih snaga Ukrajine likvidiran, a deo je zarobljen.

Odbijen raketni napad Kijeva na Berdjansk

Ruske PVO snage odbile su ukrajinski napad na Berdjansk, a sve rakete su oborene, saopštile su operativne službe Zaporoške oblasti.

U saopštenju se dodaje da u napadu nije bilo žrtava ni štete.

Serija avijacijskih napada

Taktička avijacija izvela je seriju napada na mesta okupljanja ukrajinskih snaga na liniji fronta u Zaporoškoj oblasti, izjavio je za Sputnjik lider javnog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

- Danas je na mesta gomilanja ukrajinskih vojnika kao i lokacije gde su koncentrisani njihova teška tehnika i skladišta sa municijom izvedena serija avijacijskih napada - rekao je Rogov.

Prema njegovim rečima, taktička avijacija u napadu je koristila bombe FAB-500, a glavno područje napada bio je orehovski pravac.

Naleti ruske avijacije

Ruska avijacija predvođena lovcima-bombarderima Su-34 vojne grupe „Jug“ izvele su nalete na položaje dve ukrajinske brigade, saopštio je načelnik pres centra te grupe Vadim Astafjev.

Pogođeno je skladište naoružanja i municije, zatim dva položaja gde se nalazilo ljudstvo i vojna tehnika 110. posebne mehanizovane brigade u Avdejevki, a gađani su položaji sa ljudstvom i u Bogdanovki, Kleščejevki, Andrejevki, Belogorovki, Krasnogorovki i u Spornom.

I artiljerija grupe „Jug“ je zabeležila uspehe uništivši dva ukrajinska minobacača kalibra 120 milimetara u blizini Verhnekamenskog i Krasnogorovke.

Rusija na forumu „Armija-2023“ predstavlja trofejnu NATO tehniku zaplenjenu tokom specijalne operacije

Planirano je da zaplenjena tehnika NATO-a bude predstavljena na međunarodnom vojno-tehničkom forumu „Armija-2023“ koji će se održati od 14-20. avgusta aerodromu Kubinka u Moskovskoj oblasti, izjavio je za Sputnjik informisani izvor.

- U okviru foruma planirano je predstavljanje tehnike NATO, koju su ruski vojnici zaplenili tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini - rekao je sagovornik agencije.

On je precizirao da će na izložbi biti moguće videti „nekoliko primeraka zapadne oklopne tehnike, uključujući borbena vozila pešadije“.

Ruske snage su u zoni specijalne operacije zaplenile nekoliko primeraka tehnike, uključujući tenkove „leopard“ i „amh“, borbena vozila pešadije „bredli“.

Iz holdinga „Visokoprecizni kompleksi“ isticali su da su su stručnjaci kompanije do sada uspeli da se upoznaju sa šest tipova strane zarobljene tehnike.

Prema rečima izvora Sputnjika, stručnjaci ruske odbrambene industrije naglasili su dobru oklopnu zaštitu NATO tehnike, iako su skrenuli pažnju na njenu slabu pokretljivost i mogućnost remonta, kao i suviše složenu konstrukciju i komplikovano održavanje.

Međunarodni vojno-tehnički forum „Armija-2023“ će se održati 14-20. avgusta u kongresno-izložbenom prostoru „Patriot“, na poligonu Alabino u Moskovskoj oblasti i aerodromu Kubinka.

Forum će od 15-17. avgusta biti otvoren za eksperte, inostrane delegacije i za održavanje naučnih događaja, dok će javnost moći da poseti forum od 18-20. avgusta.

Ukrajinci se primirili na jugu

Situacija na južnom delu fronta se stabilizovala, ukrajinska vojska ne preduzima aktivne pokušaje ofanzive nakon što je razbijena na zaporoškom delu frtona kod Orehova, izjavio je komantant helikopterske jedinice sa kodnim imenom „Samara“.

On je, međutim, rekao da je situacija samo pre nekoliko dana bila sasvim drugačija i da je ruska avijacija imala mnogo posla.

Tokom noći sirene u Kijevu i više oblasti

U Kijevu i u više ukraijnskih oblasti tokom noći proglašena je bila vazdušna opasnost, a eksplozije odjekivale su i u Hersonu, saopštili su ukrajinski mediji.

Sirene za vazdušnu uzbunu u ukrajinskoj prestonici su se oglasile oko jedan sat posle ponoći, a zatim su se oglasile i u Odeskoj oblasti, kao i u delu Hesonske koja je pod kontrolom ukrajinske vojske.

Inače, sirene su se čule i u Kijevskoj, Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj, Sumskoj, Černigovskoj, Nikolajevskoj, Čerkaskoj, Vinnjickoj, Kirovogradskoj i Harkovskoj oblasti, kao i na delu Zaporoške oblasti koja je pod kontrolom Kijeva.

Puškov odgovorio Šolcu: Njegove reči ništa ne znače

Reči nemačkog kancelara Olafa Šolca o potrebi pregovora za okončanje sukoba u Ukrajini „ništa ne znače“, izneo je ovo mišljenje senator Aleksej Puškov na svom Telegram kanalu.

Ranije je nemački lider u intervjuu za ZDF naveo potrebu diplomatskih napora da se sukob okonča. Prema Šolcu, pregovori bez učešća Rusije, održani u Saudijskoj Arabiji 5-6. avgusta, bili su „veoma važni“. Istovremeno, prema njegovim rečima, mora se priznati da su oni bili „samo početak“.

- Zapad nema nameru da pregovara. Razgovor o njima je ritualne prirode – ništa više - napisao je Puškov na svom Telegram kanalu.

Prema njegovom mišljenju, dok se ne razvije „kvalitativno nova situacija“, Zapad će se protiviti pregovorima. „Šolcove reči u korist ’diplomatskih napora‘ ne znače ništa“, rezimirao je senator.

Trojica ukrajinskih vojskovođa na ruskoj poternici

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije stavilo je na poternicu trojicu ukrajinskih vojskovođa optuženih u odsustvu za granatiranje Donbasa, proizilazi iz resorne baze podataka o poternicama.

Ruski istražni komitet je u julu optužio trojicu ukrajinskih vojnih lidera u odsustvu, uključujući Jevgenija Mojsjuka, bivšeg komandanta vazdušno-jurišnih trupa. Optuženi se terete da su granatirali naselja Donbasa od strane svojih jedinica, pri čemu je poginulo i povređeno više od stotinu ljudi.

Osim Mojsjuka, optužnice su podnete i protiv bivšeg komandanta operativno-taktičke grupe „Vostok“ Igora Palahnjuka i načelnika združenog operativnog štaba u zoni JFO Andreja Kovalčuka.

Kijev: Najmanje tri osobe ranjene u ruskom napadu na Odesu

Najmanje tri osobe ranjene su u noćašnjem napadu na ukrajinski lučki grad Odesu, saopštio je načelnik ukrajinskog crnomorskog regiona Oleh Kiper.

- Kao rezultat neprijateljskog napada na Odesu, izbilo je nekoliko požara, izazvanih delovima rakete koji su padali. Prozore na zgradama razbila je silina eksplozije - napiso je Kiper na svom nalogu na Telegramu.

Odesa je najveća ukrajinska luka i pomorska baza i više puta bila je meta ruskih napada dronovima i granatirana, otkako je Rusija napustila sporazum o izvozu žitarica Crnim morem.

Hici upozorenja sa ruskog broda u Crnom moru

Ruski ratni brod ispalio je hice upozorenja na teretni brod u Crnom moru koji je plovio ka ukrajinskoj luci. Ovo je prvi put da je Rusija pucala na trgovački brod izvan Ukrajine od kada je prošlog meseca napustila dogovor o žitu uz posredovanje UN.

BONUS VIDEO: RUSIJA - Posledice napada dronom na poslovni centar u Moskvi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)