"IZVOZ RUSKOG ŽITA NA REKORDNOM NIVOU": Državni sekretar Entoni Blinken ocenio trenutno stanje

Novosti onlajn

08. 08. 2023. u 07:56

DRŽAVNI sekretar SAD Entoni Blinken smatra da povratak Rusije u sporazum o žitu nije direktno povezan sa mogućnošću nekih ustupaka Vašingtona Moskvi.

ИЗВОЗ РУСКОГ ЖИТА НА РЕКОРДНОМ НИВОУ: Државни секретар Ентони Блинкен оценио тренутно стање

FOTO: AP/Tanjug

U intervjuu francuskom radiju RFI, na pitanje na koje ustupke su SAD spremne da idu kako bi sporazum o žitu opet počeo da funkcioniše, on je odgovorio: "Ne radi se o ustupcima".

Blinken se nije složio sa izjavom ruske strane da postoje ozbiljni problemi sa isporukama žita. On smatra da je "izvoz Rusije dostigao rekordni nivo".

- Što se tiče konkretnih problema, uključujući i sa bankama, transportom itd., uradili smo sve moguće za rešenje ovih problema. Na primer, ja sam pisao pisma našim bankama, objasnio im da mi u potpunosti podržavamo izvoz žita iz Rusije i da ne treba da se plaše sankcija koje se ne odnose na žito, transport, osiguranje itd. - tvrdi američki državni sekretar.

- U ovom trenutku, postoji predlog UN upućen Rusiji o rešenju onih problema koji, kako je izjavila Rusija, izazivaju kod nje zabrinutost. Rusija još uvek nije odovorila - rekao je Blinken.

"Prehrambeni sporazum" je prestao da važi 18. jula, a Rusija je obavestila Tursku, Ukrajinu i Ujedinjene nacije da se protivi njegovom produžavanju. Predsednik Rusije Vladimir Putin je ranije rekao da uslovi sporazuma koji se tiču Rusije nisu ispunjeni, bez obzira na napore UN, jer zapadne zemlje nisu planirale da ispune svoja obećanja.

Nakon prekida funkcionisanja crnomorske žitne inicijative i prekida morskog humanitarnog koridora, svi brodovi koji plove u akvatoriji Crnog mora ka ukrajinskim lukama, od ponoći 20. jula tretiraju se kao potencijalni prevoznici vojnog tereta, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: OVAKO IZGLEDA RODOS NAKON POŽARA - Vatra je uništila sve pred sobom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)