NOVI APEL ZA REFORMU SAVETA BEZBEDNOSTI UN: Nije se izborio sa svojom ulogom

Novosti online

26. 07. 2023. u 20:30

POTREBNO je reformisati Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija i pažnju posvetiti demokratskim procesima, rekla je danas za rusku redakciju RT ministarka spoljnih poslova Južne Afrike Naledi Pandor.

НОВИ АПЕЛ ЗА РЕФОРМУ САВЕТА БЕЗБЕДНОСТИ УН: Није се изборио са својом улогом

FOTO: Tanjug/AP

Prema njenim rečima, organizacija je s vremena na vreme bila korišćena radi postizanja različitih političkih ciljeva i čak se koristila kao oružje protiv nekih drugih zemalja. 

"Savet bezbednosti UN se nije izborio sa svojom ulogom. Pogledajte koliko imamo konflikata u svetu. To znači da je mehanizam potrebno ponovo obnoviti, kako bi bilo moguće osigurati mir i bezbednost. Smatramo da UN treba da ostanu glavna međunarodna struktura i mi ne želimo da vidimo pokušaje stvaranja drugog višestranog organa poput njega. A ono što bismo želeli da vidimo su reforme i jačanje UN, kako se ne bi stvarao utisak kao da nekih 15 zemalja mogu da određuju sudbinu celog sveta", izjavila je Pandor.

Ministarka iz Južne Afrike takođe se, u tom kontekstu, osvrnula i na aktuelni sukob između Moskve i Kijeva i poručila da ispada da su UN data određena prava koja im zakonski ne pripadaju.

"Potrebno je stati na kraj tome. Uzmimo, na primer, konflikt između Rusije i Ukrajine, u kojem su odjednom odlučujući glas dali Generalnoj skupštini UN, iako formalno ona nema tu ulogu", rekla je ona.

Pandor, takođe, navodi da primećuje da u svetu dolazi do promena, "globalnih izmena kada je reč o međunarodnim institutima i procesima". 

"Postoje naznake da međunarodne institucije i vlasti počinju da se menjaju u korenu. Nadam se da će se to desiti i smatram da Afrikanci ne smeju to da propuste, jer ako se to desi, sledeća takva šansa neće se pojaviti uskoro", upozorila je ona. 

O Ukrajini i Rusiji

Pandor u tom kontekstu ističe da su afričke zemlje bile prva grupa zemalja koja je zajednički istupila sa mirovnom inicijativom i kojoj je u istoj meri bio omogućen pristup i ruskim i ukrajinskim vlastima. 

Ujedno, ona dodaje da su kanali komunikacije i sa predsednikom Putinom i ukrajinskim liderom Zelenskim otvoreni, što implicira da se Afrika, za razliku od mnogih zemalja koje ističu privrženost samo jednoj od strana, nalazi u jedinstvenom položaju. 

"Nastupilo je vreme kada naš kontinent treba da shvati da ima mogućnost da postane veoma moćan deo sveta. Ne treba razmišljati kako smo mi nekome nešto dužni", prokomentarisala je ona, govoreći o pritiscima koji se vrše na afričko rukovodstvo. Kako je rekla, "potrebno je da postanemo svesni naše sopstvene snage i da je iskoristimo za dobrobit Afrike"

U isto vreme, Pandor je izrazila nadu da će se tokom predstojećeg samita Rusija-Afrika, koji počinje sutra, razgovarati i o miru između Moskve i Kijeva. 

O bratskim odnosima sa Moskvom

Za kraj, ministarka je iskoristila priliku da istakne bratske odnose Južne Afrike i Rusije, za koje je rekla da su "vrlo važni" za njenu zemlju, jer je ruski narod odigrao bitnu ulogu u borbi Južne Afrike za slobodu. 

"Naši odnosi su kao odnosi brata i sestre", rekla je Pandor. 

Zbog toga, tokom samita Rusija-Afrika, Južna Afrika se nada da će biti očuvani odnosi sa Moskvom, ali i da će sam samit doprineti razvoju odnosa i sa drugim državama. 

(RT Balkan)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu