MAKRON BEZ REČI SAMOKRITIKE: Razočaranje posle dugo čekanog obraćanja javnosti francuskog predsednika

Bez ijedne reči samokritike, u trenutku kada ga opozicija i dobar deo javnosti smatraju "isključenim iz realnosti", francuski predsednik Emanuel Makron obratio se juče javnosti, posle traženih sto dana u cilju smirivanja strasti u zemlji, nakon protesta protiv penzijske reforme. U međuvremenu su izbili i neredi.

МАКРОН БЕЗ РЕЧИ САМОКРИТИКЕ: Разочарање после дуго чеканог обраћања јавности француског председника

Foto: Profimedia/Ilustracija

Mnoge je začudilo to što je Makron odlučio da se javnosti obrati iz Numee, glavnog grada Nove Kaledonije, koja se nalazi na devet sati vremenske razlike i preko 16.000 kilometara razdaljine od Pariza. To je učinjeno povodom trećeg po redu referenduma kojim je odbijeno otcepljenje, u poslednjih pet godina.

Priliku što se nalazi u Numei, Makron je iskoristio i da pomene situaciju u Indo-pacifiku, koji je, kako je istakao, mesto velikih tenzija, uz sve veće prisustvo Kine i SAD, a gde Francuska brani svoje interese, sa milion i po stanovnika i više hiljada vojnika. Što se tiče Nove Kaledonije, Makron je pozdravio odluku građana ovog regiona da ostanu u Francuskoj, i poručio da će istovremeno poštovati njihove kulturne i istorijske osobenosti.

"Pecnuo" je i opoziciju, podsećajući na procene da neće nigde moći da prođe bez udaranja nezadovoljnih u šerpe, što je prestalo. U korist svoje vlasti naveo je rezultate u pravnom okviru na reindustrijalizaciji, atraktivnosti i stvaranju novih radnih mesta, u zdravstvu, razvijanju zelene industrije, povećanju broja nastavnika. Kada je reč o uvođenju reda, naveo je dodatna sredstva za pravosuđe i udvostručen budžet za vojsku.

Što se tiče reizbora premijerke Born rekao je da je to "izbor poverenja, kontinuiteta i efikasnosti". Odao je i priznanje ministru unutrašnjih poslova Žeraldu Darmanenu zbog povratka mira posle nereda. Naveo je da je 900 žandarma i policajaca povređeno, ali i kazao da niko nije iznad zakona, kada je reč o onima protiv kojih je pokrenut proces.

- Rezultati su tu i napredujemo – rekao je Makron.

Pouka koju je izvukao iz nereda su, istakao je, "red, red i red". Naveo je da su problemi u tome što su se teškoće nataložile decenijama u istim naseljima.

- Našoj zemlji je potreban povratak autoriteta – poručio je šef države, rekavši da mora da se počne od porodice i škole.

Kao veliki problem izneo je i pitanje društvenih mreža.

- Mnogi od mladih koji su učestvovali u neredima su se preko njih organizovali, čak se i takmičili – kazao je francuski predsednik i istakao da treba bolje zaštititi mlade od ovih uticaja.

Imigracija je takođe jedno od značajnih pitanja koje zaokupira francusku javnost, a šef države je najavio predstojeći zakon koji namerava da usvoji "sa konstruktivnom opozicijom", s ciljem da se smanji ulazak migranata, uz borbu protiv ilegalne imigracije i efikasniju integraciju pridošlica.

- Moramo bolje da zaštitimo zajedničke granice EU – rekao je Makron.

Založio se i za "kontrolu sudbine nacije nad svim problemima koji se pojavljuju u svetu", a najavio i zaštitu od inflacije, smanjenje poreza za srednju klasu i više milijardi evra u cilju zaštite klime.

Mnogi Francuzi su na godišnjim odmorima, letuju na moru, i razmišljaju o lepšim stvarima, pa se postavlja pitanje koliko njih je čulo ove poruke, u očekivanju vruće jeseni. Opozicija je već jasno iskazala nezadovoljstvo Makronovim govorom.  

- U ovom obraćanju nema apsolutno ničeg, to je jedna velika praznina – istakao je portparol "Nacionalnog okupljanja" i potpredsednik Skupštine Sebastijan Šeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TO JE TO, DANAS POČINJE EVROPSKO PRVENSTVO! Ovih deset stvari o EURO 2024 treba da znate - čak i ako ne pratite fudbal