MAJKROSOFT PRIZNAO NAPAD: Kineski hakeri "provalili" u mejlove američke vlade

Novosti onlajn

13. 07. 2023. u 08:25

HAKERI sa sedištem u Kini dobili su pristup nalozima e-pošte oko 25 organizacija u SAD, uključujući vladine agencije, kaže Majkrosoft.

МАЈКРОСОФТ ПРИЗНАО НАПАД: Кинески хакери провалили у мејлове америчке владе

Foto Shutterstock

Softverski gigant nije pružio detalje o tome gde se nalaze vladine agencije, međutim, Ministarstvo trgovine SAD potvrdilo je za BBC da ga je Majkrosoft obavestio o napadu.

Sekretarka za trgovinu Đina Raimondo bila je među pojedincima pogođenim kršenjem ovih normi, prema izveštajima.

- Microsoft je obavestio Odeljenje o kompromisu sa svojim Office 365 sistemom, a Odeljenje je odmah preduzelo akciju da odgovori - rekao je za BBC portparol američkog Ministarstva trgovine, i dodao:

- Pratimo naše sisteme i odmah ćemo reagovati ako bude otkrivena bilo kakva dalja aktivnost.

Američki mediji javili su da je na meti hakera bio i Stejt department. Ipak, Ministarstvo inostranih poslova SAD nije odmah odgovorilo na zahtev britanskog servisa za komentar.

Kineska ambasada u Londonu rekla je agenciji Rojters da je optužba "dezinformacija"; i nazvala američku vladu "najvećom svetskom hakerskom imperijom i globalnim sajber lopovom".

Majkrosoft je saopštio da je hakerska grupa sa sedištem u Kini – koju naziva Storm-0558 – pristupila nalozima e-pošte falsifikovanjem digitalnih tokena za autentifikaciju koje zahteva sistem. Tokeni se obično koriste za verifikaciju identiteta osobe.

- Oluja-0558 prvenstveno cilja vladine agencije u zapadnoj Evropi i fokusira se na špijunažu, krađu podataka i pristup akreditivima - rekla je kompanija koju je osnovao Bil Gejts i dalje saopštila da je istragom otkrila kako su kršenja ovih prava počela sredinom maja.

(Telegraf)

BONUS VIDEO: NEMAČKA - Intenzivne vrućine praćene uraganskom olujom pogodile su južni region

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu