ODBACILI SU TENKOVE ABRAMS, SADA I PROTIVOKLOPNE RAKETE: Američki marinci promenili su taktiku borbe na Pacifiku

P. Z. S. /eurasiantimes.com

12. 07. 2023. u 19:33

TENZIJE rastu u indo-pacifičkom regionu. Ostaje da se vidi da li će uspon Kine biti tako miran kao što to rukovodstvo zemlje tvrdi.

ОДБАЦИЛИ СУ ТЕНКОВЕ АБРАМС, САДА И ПРОТИВОКЛОПНЕ РАКЕТЕ: Амерички маринци променили су тактику борбе на Пацифику

Foto Tanjug/AP


Međutim, činjenica je da Kina postaje asertivna. U očekivanju sukoba u regionu, elitni američki marinci smišljaju kako da održe svoje timove lakim i mobilnim dok “skaču” sa ostrva na ostrvo u indo-pacifičkom regionu. Upravo su zbog toga odbacili još 2020.  tenkove abrams (rok za izbacivanje iz marinskog korpusa je kraj ove godine) jer imaju po 70 tona i ne mogu da se transportuju/iskrcaju na većini ostrva, a zauzimaju mnogo korisnog prostora koji treba trupama.

Elitna borbena jedinica koja se ponosi time što je „stalno usred neizvesnosti“ prilagodiće svoje borbene funkcije kako bi stekla prednost nad „pretnjama protivnika“. „...Uz podršku Kancelarije podsekretara odbrane za istraživanje i inženjering, započećemo projekat municije za napade dugog dometa kako bismo brzo razvili i postavili jeftinu familiju dronova kamikaza (lutajuće municije), u rojevima“ navodi se u godišnjem ažuriranje statusa Force Design 2030 za 2023.

Lutajuća municija je vazdušni sistem naoružanja u kojem municija može neko vreme da luta (pasivno čeka) oko ciljnog područja i da napadne samo kada se meta locira.

Lutajuća municija bi zamenila rakete vazduh-zemlja AGM-114 Helfajer (Hellfire) poznate po svojim protivoklopnim i preciznim udarima. Protiv ciljeva visoke vrednosti, ove rakete su oružje izbora.

Foto Tanjug/AP

Izvlačeći pouke iz sukoba u Ukrajini, gde su jeftine bespilotne letelice bile u stanju da se suprotstave skupim raketama dugog dometa iz Rusije, Korpus marinaca želi da se prilagodi i „fokusira na protiv-UAS (anto-dron) i protivvazdušnu i protivraketnu odbranu i investicije u preciznim vatrama za podršku operacijama i manevrima.”

U izjavi novinarima, brigadni general Stiven Lajtfut, direktor Direkcije za razvoj sposobnosti (Capabilities Development Directorate ), rekao je da bi projektil Hellfire mogao da dostigne 8 kilometara u zavisnosti od visine helikoptera.

-To je odlično u (Operation Iraqi Freedom), (Operation Enduring Freedom) i oblastima u kojima se borimo godinama. Ali kada pređete na Indo-Pacifik i neke od udaljenosti o kojima govorimo, 8 kilometara ne znači onoliko koliko biste želeli“, rekao je Lajtfut. Služba već eksperimentiše sa ovom municijom i biće spremna za teren za nekoliko godina.

Foto Tanjug/AP

Korpus marinaca je dobio svoj jurišni helikopter H-1 2022. godine i ostaće u službi decenijama. Međutim, snaga takođe mora da uključi evolucionu tehnologiju ratovanja.

Ove sposobnosti obuhvataju sve funkcije u borbi koje podrazumevaju sistem logistike bez posade - vazduhoplovnu, integrisani sistem protivvazdušne odbrane marinaca (MADIS) i sistem odlaganja, ometanja ili uništavanja neprijateljskih snaga na ekspedicione brodove mornarice i marinaca.


MISIJA U INDO-PACIFIKU ZA AMERIČKE MARINCE

NMESIS je protivbrodski raketni sistem razvijen za Korpus američkih marinaca (USMC) da podrži napade kopno-more koje izvodi američka mornarica.

Foto: Tanjug/AP

Korpus marinaca testira novu sposobnost kopnene protivvazdušne odbrane (GBAD) pod nazivom Laki marinski integrisani sistem protivvazdušne odbrane (LMADIS). Nova LMADIS sposobnost je dizajnirana da porazi i neutrališe protivničke sisteme aviona bez posade (UAS) i minimizira pretnje iz vazduha ometanjem dostupnih elektronskih signala između UAS-a i njegovog operatera.

Korpus uči da snabdeva svoje prednje snage, koje će delovati pod baražom raketa navođenih protivnikom. Služba sada radi na tome da radi u Južnom kineskom moru u slučaju rata sa Kinom.

-Govorimo o čitavom marinskom puku koji radi u isturenim bazama i drugim disperzovanim lokacijama širom Indo-Pacifika. Sa logističke tačke gledišta, to predstavlja izazov kako održavamo tu unutrašnju silu, rekao je ranije novinarima pukovnik Aron Ejndžel (Aaron Angell), izvršni pomoćnik za instalacije i logistiku.

SAD su povećale svoj angažman u Indo-Pacifiku. One su izvele i svoju prvu vežbu obalske straže sa Filipinima u Južnom kineskom moru. U borbi sa Kinom da povećaju svoj uticaj na Pacifiku, SAD su potpisale bilateralni sporazum o saradnji u oblasti odbrane sa Papuom Novom Gvinejom. NATO će sledeće godine otvoriti svoju prvu kancelariju za vezu u Japanu.

Foto printskrin national interest

-Jedna je stvar kada imamo neke od većih brodova koji nameravaju da pređu iz Sjedinjenih Država u na likacije operacija. Druga je stvar održati tu silu u (pomorskom) okruženju, rekao je pukovnik Ejndžel. -Kada pomislite na mesto kao što su Filipini sa preko 1000 ostrva u arhipelagu, kako da premestimo sredstva za život, hranu, municiju, goriva, ljude, medicinske potrepštine i medicinske kapacitete između tih ostrva?

Da bi se to postiglo, snage razmatraju nabavku srednjeg desantnog broda (LSM). „Drugi projekti uključuju razvoj zajedničkog lansera za porodicu kopnene lutajuće municije i testiranje jeftinog, hipersoničnog pojačivača u formi koju marinci mogu logistički podržati u ratnim područjima. Takođe ulažemo u naše prve prototipove desantnih brodova koji istovaraju trupe i opremu sa krme kako bismo premostili jaz dok se ne primene dodatni resursi za nabavku srednjeg desantnog broda (LSM)“, navodi se u Godišnjem izveštaju o stanju.

Troškovi glavnog amfibijskog ratnog broda takođe su bili štetni za njegovu nabavku.

Da bi rešio ovaj problem, Korpus marinaca procenjuje koje bi druge platforme, poput ekspedicionih brzih transportnih brodova, i modela raspoređivanja koje bi mogao da koristi za ispunjavanje misija koje obično obavljaju amfibijski brodovi.

Vojnici 3. marinskog obalskog puka, 3. divizije marinaca u Kaliforniji, testirali su kvad-kopter taktičkog snabdevanja bespilotne letelice (TRUAS) ranije u junu u vežbi obuke. Marinci takođe traže svoj površinski brod bez posade koji može da vrši snabdevanje.

Foto Facebook USS George H.W. Bush (CVN 77)

Snage su takođe naučile veliku lekciju iz ukrajinsko-ruskog rata. Drugo krilo (2. wing) marinskih avijacije stvorilo je multifunkcionalni centar za vazdušne operacije (MAOC) u Litvaniji za saradnju sa NATO-om. Korpus marinaca vidi ovo kao koristan koncept u Indo-Pacifiku.

Nedavne vežbe u američkoj indo-pacifičkoj komandi pokazale su sposobnost MAOC-a da poboljša zajedničku taktičku sliku za udarnu grupu nosača i pružile vidljive dokaze kombinovane zajedničke komande i kontrole svih domena (CJADC2) u praksi, navodi se u izveštaju.

Foto Tanjug/AP

Misija MAOC-a je da generiše integrisanu taktičku sliku operativnog okruženja za kontrolu aviona i projektila, omogući superiornost u odlučivanju, dobije i zadrži nadzor nad ciljevima protivnika, drži ciljeve u opasnosti i promoviše angažovanje ciljeva u svim domenima kao podršku Korpusu marinaca , pomorske, zajedničke, savezničke i partnerske snage.

Ako je proteklih mesec dana sukoba između američkih i kineskih snaga bilo kakav pokazatelj, marinci moraju da se pripreme za svoj najteži zadatak u narednim danima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)