BRITANSKI MEDIJI: Berlin, za razliku od Varšave, ne želi raspad Rusije

Novosti online

10. 07. 2023. u 18:27

BERLIN nije zainteresovan za ideju Poljske da se postigne poraz Moskve u sukobu s Kijevom, u čijoj je osnovi nada u potpuni raspad Rusije, piše list „Fajnenšel tajms“, pozivajući se na izjavu visoko rangiranog nemačkog diplomate.

БРИТАНСКИ МЕДИЈИ: Берлин, за разлику од Варшаве, не жели распад Русије

Foto AP

-Jedan visoko rangirani nemački diplomata razmišlja o tome da iza razgovora Poljske o neophodnosti potpunog poraza Vladimira Putina stoji nada da bi Rusija mogla da se raspadne. Prema njegovim rečima, to je ideja za koju Berlin nije zainteresovan.

Prema mišljenju autora teksta, težnja Ukrajine da se učlani u NATO mogla bi da dovede do raskola u Alijansi, u kojoj su se već formirala dva tabora. U prvom su Poljska i baltičke zemlje, koje se zalažu da Ukrajina što brže uđe u taj vojni blok, dok su na čelu drugo tabora SAD i Nemačka, koje žele da uspore taj proces i da pronađu druge načine da se Kijevu garantuje bezbednost.

-Američka i nemačka vlada se opreznije odnose kako prema ciljevima rata, tako i prema postizanju mira, navodi autor teksta.

Prema pisanju lista, niz amerčkih činovnika je zabrinut zbog toga što pojedini saveznici žele da se NATO direktno uvuče u sukob protiv Rusije.

-Ako oni to žele, moraju o tome otvoreno da govore, jer to nije naša politika, navodi jedan neimenovani američki činovnik u razgovoru za list.

U Viljnusu će 11. i 12. jula biti održan samit NATO-a, na kojem će se okupiti lideri svih zemalja Alijanse, uključujući predsednika SAD Džozefa Bajdena. Savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan je ranije izjavio da Ukrajina neće postati članica NATO-a na predstojećem samitu, a generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg je izjavio da saveznici ne razmatraju mogućnost formalnog poziva Ukrajini za članstvo u NATO-u, već razmišljaju o odlukama koje bi Kijev približile stupanju u taj vojni blok.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - HELIKOPTER Ka-52: Priprema posade za izvođenje dejstava u oblasti Krasnog Limana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

POČELO JE - PUTIN IZDAO NAREĐENJE: Odgovor na provokativne izjave i pretnje zapadnih zvaničnika