RUTE SE SASTAJE SA HOLANDSKIM KRALJEM: Nakon pada vlade očekuje se ponuda o prelaznoj upravi

Tanjug

08. 07. 2023. u 14:06

HOLANDSKI premijer Mark Rute sastaće se danas sa kraljem Vilemom-Aleksanderom radi razgovora o privremenoj upravi, dan nakon pada vlade desnog centra zbog nesaglasnosti u vezi sa migracionom politikom.

РУТЕ СЕ САСТАЈЕ СА ХОЛАНДСКИМ КРАЉЕМ: Након пада владе очекује се понуда о прелазној управи

Foto: Profimedia

Očekuje se da će kralj Vilem-Aleksander kao šef države pitati Ruteovu koaliciju da ostane kao prelazna vlada do formiranja novog kabineta nakon održavanja izbora, za šta je potrebno nekoliko meseci.

Ostavka koalicione vlade znači da će parlament najverovatnije biti raspušten i Holanđani izaći na opšte izbore koji će se održati u novembru, preneo je Rojters. 

Rute (56), koji je na vlasti od 2010. godine, već je holandski premijer sa najdužim stažom. 

Rute je na konferenciji za novinare kasno u petak rekao da bi želeo da se kandiduje za peti mandat, ali da bi da se konsultuje sa svojom strankom pre donošenja konačne odluke.

Kriza je nastala nakon što se Ruteova konzervativna Narodna partija slobode i demokratije (VVD) zalagala za ograničavanje protoka tražilaca azila u Holandiji. 

Tenzije su dostigle vrhunac ove sedmice, kada je Rute zahtevao podršku predlogu da se ograniči dolazak dece izbeglih zbog rata koji se već nalaze u Holandiji i da porodice sačekaju najmanje dve godine pre nego što se ponovo ujedine.

Tom najnovijem predlogu usprotivila se mala partija Hrišćanska unija, kao i liberalna Demokrate 66 (D66), što je dovelo do zastoja i na kraju kolapsa vlade.

Broj zahteva za azil u Holandiji povećan je za trećinu prošle godine na više od 46.000, a vlada predviđa da bi se ove godine taj broj mogao povećati na više od 70.000. 

BONUS VIDEO: Ruski vojnici izvode borbene vežbe na poligonima blizu linije fronta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)