FON DER LAJENOVA PORUČUJE: Nemoguće zamisliti EU bez Zapadnog Balkana, Ukrajine i Moldavije; problem - Rusija i Kina

Tanjug

03. 07. 2023. u 16:41

PREDSEDNICA Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da je nemoguće zamisliti budućnost Evropske unije bez članstva zemalja Zapadnog Balkana, Ukrajine i Moldavije.

ФОН ДЕР ЛАЈЕНОВА ПОРУЧУЈЕ: Немогуће замислити ЕУ без Западног Балкана, Украјине и Молдавије; проблем - Русија и Кина

FOTO: Tanjug/AP

- Kada gledamo unapred, i zamišljamo kako će izgledati Evropa...Možemo li zamisliti EU bez Zapadnog Balkana, Ukrajine i Moldavije, koji su svi pod uticajem Kine i Rusije? Nemoguće - rekla je Fon der Lajen u Madridu.

Govoreći zajedno sa premijerom Španije Pedrom Sančezom na konferenciji za medije, upriličene povodom španskog preuzimanja predsedavanja Savetom EU, ona je ocenila da je potrebno da se razmišlja o tome kako da te zemlje postanu članice EU. '

- Moramo početi da mislimo o tome kako da se postaramo da Evropa postane cela, da te zemlje budu deo EU. To su principi, i moramo da se time pozabavimo što pre, zato što je potrebno vreme da se takve stvari kompletiraju - rekla je Fon der Lajen.

Španski premijer Pedro Sančes istakao je da pitanje proširenja EU ''na stolu'', i da će se o tome razgovarati, kao i o drugim temama. '

- Najvažnije pitanje na koje moramo da odgovorimo je kako vidimo EU u narednih četiri do 10 godina. Iz moje tačke gledanja, verujem da je potrebno da se još više federalizujemo, da obezbedimo više suvereniteta i više politika, da pronađemo zajedničke odgovore na pitanja - rekao je Sančes.

Komesari EU sastali su se danas sa španskom vladom u Madridu, da bi razmotrili planove Španije za šestomesečno predsedavanje Savetom EU. Španski premijer Pedro Sančez započeo je predsedavanje Španije Savetom EU u subotu, posetom Kijevu, tokom koje je potvrdio podršku Unije Ukrajini.

BONUS VIDEO:

OKRŠAJI NA JELISEJSKIM POLjIMA: Desetine uhapšenih u sukobima policije i demonstranata u Parizu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)