STRAVIČNE SCENE NEREDA U FRANCUSKOJ, GORELO CELE NOĆI: Demonstranti obukli policijske uniforme

Zgarišta, vatra i dim treću noć zaredom raširili su se čitavom Francuskom. Protest nezadovoljne mladeži iz predgrađa zbog ubistva sedamnaestogodišnjeg Naela, koji je stradao od policijskog metka tokom saobraćajne kontrole, ne prestaje.

СТРАВИЧНЕ СЦЕНЕ НЕРЕДА У ФРАНЦУСКОЈ, ГОРЕЛО ЦЕЛЕ НОЋИ: Демонстранти обукли полицијске униформе

Foto: Prinstrkin BFMTV

Scene su jezive. U severnom pariskom predgrađu Obervilije u depou Gradskog saobraćajnoj preduzeća zapaljeno je i potpuno izgorelo čak 12 autobusa! Od njih su ostali samo metalni skeleti. Snimak je obišao društvene mreže. Autobusi i tramvaji u četvrtak uveče i petak ujutro nisu saobraćali oko Pariza.

Do velikih nereda došlo je u Lilu, Lionu, pariskom regionu, Marselju... Mira protekle noći nije bilo, i pored toga što je angažovano čak 40.000 policajaca. Uhapšeno je 667 osoba.

U Marselju je bilo žestoko. Neredi, hapšenja, obijene i opljačkane prodavnice, razbijeni izlozi restorana, postavljene barikade, paljevine, zapaljene čitave zgrade – samo su deo mračnog noćnog spektakla u ovom gradu. Napadači su policiju gađali vatrometom, lomili autobuska stajališta, palili kontejnere. Bilo je i povređenih. Helikopter žandarmerije nadletao je scene urbane gerile, dok su ulicama krstarila blindirana vozila žandarmerije.

Zgrade su paljene i u Rubeu. Izgoreo je centar za telefonske pozive u kome je bilo zaposleno petsto ljudi. Nereda je bilo i u obližnjem Lilu. Planula je opštinska ispostava u Vazemu. Velikih sukoba bilo je i u Sent Erblenu na zapadu Francuske. U Nanteru vatra je uništila banku, polupane su vitrine.

U samom centru Pariza obijene su i opljačkane radnje u ulici Rivoli i u kvartu Hale. Pljački i paljevine je bilo u celom gradu. Napadnuta je policijska stanica u 12. arondismanu. U južnom predgrađu Banje policajci su morali da napuste službeno vozilo sa opremom unutra i pobegnu od razjarene mase. Jedan od komesarijata uništen je bagerom.

U Nantu su demonstranti automobilom uleteli u supermarket koji je zatim opljačkan, uz pobedničke uzvike okupljenih. U Remsu je napadnut komesarijat, a napadači su zatim ukrali i obukli policijske uniforme. U Vilurbenu, dim i vatra. Gorele su i škole.

Nijedan deo Francuske nije pošteđen. Nereda je bilo i u Strazburu, Avinjonu, Nici, Kanu, Tuluzu, Monpeljeu, Pou, Montobanu, Bordou...

Sve to se događa na samo godiinu dana pred Olimpijske igre, a vlasti se pribojavaju kakav će to imidž ostaviti u svetu.

Foto: Prinstrkin BFMTV

Marselj

Foto: Prinstrkin BFMTV

Rube

Foto: Prinstrkin BFMTV

Nanter

Foto: Prinstrkin BFMTV

Lil

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

ŠOK: Fudbaler Srbije se oprostio od reprezentacije