STOLTENBERG I MAKRON O SAMITU NATO: Povećaćemo podršku Kijevu i odbranu Alijanse

Tanjug

28. 06. 2023. u 21:29

GENERALNI sekretar NATO Jens Stoltenberg razgovarao je danas u Parizu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom o predstojećem samitu NATO u Viljnusu u julu.

СТОЛТЕНБЕРГ И МАКРОН О САМИТУ НАТО: Повећаћемо подршку Кијеву и одбрану Алијансе

Foto Tanjug/AP

-Odličan sastanak sa Makronom, predsednikom naše ključne saveznice Francuske. Razgovarali smo o predstojećem NATO samitu, gde ćemo povećati podršku Ukrajini i ojačati naše odvraćanje i odbranu. Takođe smo se saglasili da je vreme da poželimo dobrodošlicu Švedskoj kao punopravnoj članici NATO, napisao je Stoltenberg na Tviteru.

Sastanak je usledio posle saopštenja Alijanse u utorak da je spremna da se brani od bilo kakve pretnje iz "Moskve ili Minska", nakon što je lider Vagnerovih pobunjenika Jevgenij Prigožin doputovao u Belorusiju, javio je France 24.

Pred početak razgovora, Makron i Stoltenberg su ispred Jelisejske palate predstavili zajedničku deklaraciju u kojoj se Makron obavezao da će povećati potrošnju Francuske za odbranu za više od dva odsto BDP-a.

Stoltenberg je izrazio nadu da zemlje članice NATO-a to smatraju kao minimalni, a ne maksimalni prag u godinama koje dolaze, zbog tekuće ruske invazije na Ukrajinu.

On je najavio sastanak visokih zvaničnika Turske, Švedske i Finske za 6. jul, kako bi pokušao da ubedi Tursku da omogući pridruživanje Švedske toj vojnoj organizaciji, preneo je francuski TV kanal.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UGROZILI NOVAKU ŽIVOT?! Skandal u Rimu, ovo je Đoković doživeo posle udarca flašom u glavu!