POLICAJAC UBIO MLADIĆA ZA VOLANOM, NEREDI ZAPALILI FRANCUSKA PREDGRAĐA: Reagovao i Kilijan Mbape

VELIKI neredi zahvatili su u noći između utorka i srede pariska predgrađa, na zapadu, severu i istoku francuske prestonice, posle ubistva jednog mladog vozača koga je policajac usmrtio pucnjem tokom saobraćajne kontrole.

ПОЛИЦАЈАЦ УБИО МЛАДИЋА ЗА ВОЛАНОМ, НЕРЕДИ ЗАПАЛИЛИ ФРАНЦУСКА ПРЕДГРАЂА: Реаговао и Килијан Мбапе

Foto: Goran Čvorović

Do nesreće je došlo u utorak ujutro u mestu Nanter, kada je patrola u kojoj su bila dvojica policajaca pokušala da zaustavi žuti "mercedes AMG" čiji vozač je, prema rečima pariskog prefekta Lorana Nunjeza, napravio nekoliko prekršaja.

Kada su se policajci približili, vozač je stao, a tokom kontrole je upalio motor i dao gas, posle čega je policajac zapucao. Sedamnaestogodišnji Nael M. je pogođen u grudi. Automobil je nastavio da se kreće još desetak metara, a onda udario u stub. U kolima, za koja se ističe da su bila iznajmljena, nalazile su se još dve osobe. Ubrzo je utvrđeno da je mladić preminuo, i pored interevencije hitne pomoći.

Na društvenim mrežama pojavio se snimak cele tregedije. Nedugo zatim došlo je do okupljanja nezadovoljnih građana, a sve je eskaliralo uveče kada su započeli žestoki neredi u kojima su na policiju bacani "Molotovljevi kokteli" i kamenice, paljeni automobili i uništavan mobilijar. Zapaljen je i deo opštinske zgrade u naselju Val Fure.

Do nereda je došlo u mestima Anijer, Kolomb, Siren, Kliši su Boa i Mant la Žoli. Bilo je angažovano 1.700 policajaca na čuvanju reda. Povređena su 24 policajca, a uhapšena je 31 osoba. Ministar unutrašnjih poslova Žerald Daramen najavio da će u sredu uveče biti angažovano 2.000 čuvara reda. Policajac koji je ubio mladića sinoć je odveden u pritvor.

Reagovao je i kapiten francuske fudbalske reprezentacije Kilijan Mbape, koji i sam potiče iz pariskog predgrađa, a koji je istakao da se radi o neprihvatljivoj situaciji.

- Teško mi je zbog moje Francuske. Sve moje misli usmerene su ka porodici Naela, malog anđela koji je tako prerano otišao – napisao je između ostalog Mbape.

Oglasio se i njegov saigrač iz reprezentacije Žil Kunde koji je poručio da se radi o dramatičnoj situaciji i kritikovao medijski tretman koji služi da bi se "zamaskirao pravi problem".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

8, 11 ili 12 dana avionom na AFRIČKOM MEDITERANU već od 380 €. Otkrijte!