KLJUČNE TAČKE PUTINOVOG OBRAĆANJA: Ovo je izdaja i napad na državu - učinićemo sve da odbranimo zemlju

Novosti online

24. 06. 2023. u 16:57

RUSKI predsednik Vladimir Putin obratio se naciji zbog akcije pobunjenika iz redova "Vagnera" čiji je šef Jvgenij Prigožin i okarakterisao ih kao izdaju, zabadanje noža u leđa, te građane pozvao na jedinstvo.

КЉУЧНЕ ТАЧКЕ ПУТИНОВОГ ОБРАЋАЊА: Ово је издаја и напад на државу - учинићемо све да одбранимо земљу

Foto: Profimedia

Važnost jedinstva

Putin je kaže da "Rusija danas vodi iscrpljujuću borbu za svoju budućnost", suočavajući se sa "neonacistima i njihovim gospodarima". On je dalje naglasio da je "u suštini celokupna moć zapadne vojne, ekonomske i informacione mašine" usmerena protiv Rusije.

- Ova bitka, kada se odlučuje o sudbini našeg narodav- rekao je Putin u obraćanju u pozvao na nacionalno jedinstvo i konsolidaciju. Prema rečima predsednika, svi unutrašnji sukobi i svađe trenutno moraju da se ostave po strani jer "spoljni neprijatelji mogu i da ih koriste da ih iznutra potkopaju".

Gorke lekcije istorije

Putin je podsetio Ruse da se sličan scenario odigrao u zemlji 1917. godine usred Prvog svetskog rata. On je ispričao kako su "intrige, prepucavanja, politikanstvo iza leđa vojske i naroda" doveli do "sloma država", i "tragedija građanskog rata".

- Rusi su ubijali Ruse, braća su ubijala braću, dok su razni politički avanturisti i strane sile to iskoristile - rekao je predsednik.

Putin je obećao da će sprečiti da se to dogodi, kao i da će braniti Rusiju i njen narod, "uključujući i unutrašnje pobune".

Priroda pretnje

U svom obraćanju, Putin je jasno označio pokušaj državnog udara privatne vojne kompanije kao izdaju. On je naveo da "ogromne ambicije i lični interesi" pojedinaca kao razloge za ovu "izdaju svoje zemlje i njenog naroda". On je dalje optužio odgovorne, da su okrenuli leđa zajedničkoj vojnoj stvari u Ukrajini i sećanju na poginule borce.

Putin je okarakterisao "svaku unutrašnju pobunu" kao pretnju smrću ruskoj državi i naciji. Predsednik je obećao da će preduzeti "oštre mere" protiv pobunjenika, koji su "voljno stupili na put izdaje" i pripremili "oružanu pobunu". Odgovorni će biti privedeni na odgovornost pred ruskim narodom, jasan je bio Putin.

Preduzete mere

- Izdata su sva potrebna naređenja oružanim snagama i drugim organima vlasti - otkrio je Putin. On je dodao da je u Moskvi, Moskovskoj oblasti i na nekoliko drugih lokacija donet poseban antiteroristički bezbednosni protokol.

Ruski predsednik je rekao je da je situacija u Rostovu na Donu, na jugu Rusije, i dalje "teška", pri čemu je funkcionisanje lokalnih civilnih i vojnih vlasti "efikasno blokirano". Međutim, država će preduzeti "odlučne akcije da stabilizuje" situaciju u gradu.

Završavajući svoje obraćanje naciji, predsednik Putin je obećao da će učiniti sve što može da odbrani "zemlju, ustavni poredak, život, bezbednost i slobodu građana".

Podsetimo, kasno u petak, šef "Vagnera" Jvgenij Prigožin optužio je rusku vojsku za napad na bazu njegove grupe – što je Ministarstvo odbrane Rusije oštro negiralo. Ruske vlasti su zauzvrat pokrenule krivičnu istragu protiv Prigožina zbog organizovanja oružane pobune.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

APOKALIPSA U NEMAČKOJ: Sve je potopljeno, u toku evakuacija (VIDEO)