LI ZBLIŽAVA PEKING SA BERLINOM: Kineski premijer Li Ćijang do petka u prvoj zvaničnoj poseti Nemačkoj

A. V. V.

20. 06. 2023. u 11:03

DOK je američki državni sekretar Entoni Blinken boravio u Pekingu s ciljem poboljšanja odnosa dve zemlje, u prvu zvaničnu posetu Nemačkoj stigao je kineski premijer Li Ćijang. Novi predsednik kineske vlade u Nemačkoj će boraviti do petka, a sastaje se sa državnim vrhom, uključujući predsednika Franka-Valtera Štajnmajera i kancelara Olafa Šolca.

ЛИ ЗБЛИЖАВА ПЕКИНГ СА БЕРЛИНОМ: Кинески премијер Ли Ћијанг до петка у првој званичној посети Немачкој

Foto: Profimedia

Lijeva poseta najvećoj evropskoj ekonomiji nije iznenađenje s obzirom na to da je Kina najveći inostrani partner Nemačke. No, poseta se odvija u delikatnom trenutku s obzirom na to da je Nemačka pre samo nekoliko dana usvojila prvu Strategiju nacionalne bezbednosti u kojoj je istakla oštru retoriku protiv Kine.

Nemačka je i na političkom nivou "razapeta" kada je reč o odnosima prema kineskim partnerima. Dok je nemački kancelar Olaf Šolc oprezan i u svojim javnim nastupima ne propagira potpuno razdvajanje od Kine, njegova koaliciona saradnica iz redova Zelenih i ministarka spoljnih poslova Analena Berbok poznata je po oštrim rečima prema Pekingu.

Li je u martu izabran na mesto premijera, a diplomatski rad do sada mu je bio "stran". Naime, kako piše "Dojče vele", njegov rad je pretežno bio fokusiran na unutrašnje poslove Kine, ali, s druge strane, on ima dosta iskustva u ekonomskom sektoru.

Kineski premijer je nedavno u Pekingu tokom posete predsedavajućeg nemačke Socijaldemokratske stranke Larsa Klingbajla poručio "da su Kina i Nemačka posvećene uzajamnoj kooperaciji".

- Strateški, moramo ostati nepokolebljivi, intenzivirati razgovore o konstruktivnoj saradnji i na taj način poslati signal svetu o većoj stabilnosti i predvidljivosti - rekao je Li.

Prema proceni analitičara, Lijeva poseta Nemačkoj doprineće stabilnosti veza na liniji između Kine i EU, ali i oporavku globalne privrede dok je u toku sukob u Ukrajini. Kina takođe traži i da umanji uticaj koji SAD ima prema zemljama EU, kako bi zemlje članice bile otvorenije za produbljivanje saradnje sa njom.

- Pod uticajem konfrontacije Rusije i Zapada oko Ukrajine i takmičenja velikih sila koje su pokrenule SAD protiv Kine vodeće članice EU treba da pronađu modele saradnje sa najvećom azijskom državom ne bi li izašle iz ćorsokaka ukrajinke krize i povratile mir i stabilnost na Starom kontinentu - objašnjavaju analitičari za "Global tajms".

Kineski premijer će posle posete Nemačkoj produžiti u drugu pripadnicu "osovine EU", Francusku, gde se sastaje sa tamošnjim državnim zvaničnicima.

Šolc: Oprezno prema izvozu

NEMAČKA vlada ne bi trebalo da nadzire sav izvoz u Kinu, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc. "Napravili smo čitav niz zakona pomoću kojih možemo da garantujemo bezbednost naše privrede. Jasno je da sada ne treba da ceo proces izvoza podvrgavamo istrazi državnih organa", rekao je Šolc. A Evropska komisija će predstaviti moguće nove mere kako vredna tehnologija iz EU ne bi završila u zemljama kao što je Kina i navodno sprečila da je konkurenti stave u vojnu upotrebu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)