RAT U UKRAJINI Bivši američki obaveštajac: Ruske jedinice uništile NATO brigade; VSU promenio taktiku zbog gubitaka (VIDEO/MAPA/FOTO)

Novosti onlajn

10. 06. 2023. u 07:28 >> 01:47

RAT u Ukrajini danas je ušao u 472. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ Бивши амерички обавештајац: Руске јединице уништиле НАТО бригаде; ВСУ променио тактику због губитака (ВИДЕО/МАПА/ФОТО)

Foto Tanjug/AP

POGLEDAJTE - Ukrajinski VBR pogađa ruski koji nastavlja da ispaljuje rakete ka VSU (VIDEO)

Na snimlu koji se pojavio na društvenim mrežama prema tvrdnji vlasnika naloga, Himars pogađa VBR/MLRS Grad (122mm) na vatrenom položaju, ali ruski MLRS nastavlja ispaljuje granate prema neprijatelju i posle snažne eksplozije.

VSU je, zbog velikih gubitaka u ofanzivi, nemogućnosti da stekne prednost i “šlajfovanja” svojih ofanzivnih grupacija, počeo da koristi visokoprecizne američke rakete na pojedinačnim ciljevima.

VSU pokušava da stekne prednost masovnom upotrebom američkih višecevnih raketnih sistema u određenim sektorima fronta odabranim za proboj ruske odbrane.

KONTRAOFANZIVA VSU: MAPA gubitaka Oružanih snaga Ukrajine na Zaporoškom pravcu

Nakon analize fotografija i video snimaka postavljenih na Vebu, Ribarov tim je sastavio mapu gubitaka opreme VSU u pravcu Zaporožja u proteklih nekoliko dana.

Ukupno su ruski vojnici uspeli da onesposobe 77 neprijateljskih tenkova, borbenih vozila pešadije, oklopnih transportera, oklopnih vozila u oblastima u blizini Orehova i Vremjevke. Spisak uključuje samo one mašine, čije uništenje ili poraz potvrđuju materijali iz otvorenih izvora: u stvarnosti, njihov broj je moguće očigledno veći.

Na mapi nisu prikazana vozila čija lokacija nije mogla biti jednoznačno geolocirana. Konkretno, nedostaje jedan od “tenkova na točkovima” AMX-10RC koje je napustila VSU, tri Leopard 2A4 koje su pogodile FPV bespilotne letelice (dronovi kamikaze), jedan M2A2 ODS Bredli i desetak drugih oklopnih vozila.

Ilustracija telegram rybar

Značajan deo tehnike VSU pogođen je na putu ka ruskim položajima, što je rezultat gustog miniranja i dobre interakcije sa avijacijom i artiljerijom. U prilog poslednjem govori i složen poraz kolona koje su napredovale: otkrivena i stajaća oprema uništena je artiljerijom, helikopterima, protivoklopnim sistemima i FPV dronovima.

Sve ovo jasno potvrđuje velike gubitke Oružanih snaga Ukrajine i opovrgava izveštaje o navodnoj „neznačajnoj šteti“. Iako je daleko od toga da je sva oprema uništena, značajan deo se nalazi u zoni pod vatrom i neprijatelj ne može da je evakuiše u pozadinu.

Ukrajinski vojnici na frontu, Foto AP

Pri tome, ne treba se laskati pre vremena: ukrajinske formacije i dalje imaju značajne rezerve i još nisu zadale glavni udar snagama 9. i 10. korpusa. Pa ipak, za nekoliko dana ruske trupe su im nedvosmisleno nanele značajnu štetu.

TEŠKE BORBE U ZAPOROŽJU I DNR: VSU promenila taktiku nastavlja ofanzivu na spoju dva fronta


Oružane snage Ukrajine napadaju, pokušavaju da probiju odbranu Oružanih snaga RF na ivici Vremevskog i isprave liniju fronta.

Teške borbe se vode u rejonu Levadnog. VSU ubacuje značajne snage na ovaj sektor fronta.

O tome su već počeli da pišu ukrajinski vojni analitičari, koji su ranije održavali „režim ćutanja“ u kontraofanzivi.

Foto Tanjug/AP

-Posle najjače artiljerijske pripreme, borbe su nastavljene u pravcu Storoževljevog groba (kod Neskučnog) i sela Novodonjeckoje.

(u stvari, u Novodonjeckoj oblasti se vode artiljerijski dueli, nema napada VSU).

Oružane snage Ukrajine zaista vrše pritisak na Levadno, šaljući oklopna vozila i jurišnu pešadiju u napad u raštrkanim grupama kako ne bi pretrpeli velike gubitke pri pokrivanju kolona, kao prethodnih dana.

-Dodatne rezerve i vojni avioni su raspoređeni sa ruske strane, kaže se u izveštaju VSU.

Pod Levadnom, VSU je uspeo da napreduje ranije, ruske jedinice su krenule u kontranapad i delimično povratili izgubljene položaje.

Oružane snage Ukrajine napredovale su u šumskim plantažama kod Levadnog i Novodarjevke.

Ruska vojna avijacija nastavlja rad na napredujućim snagama: borbeni helikopteri love kolone tehnike VSU.

Jedinice RF su nanele seriju udara na mesta gomilanja rezervi i baza Oružanih snaga Ukrajine u oblastima Ugljedar, Velika Novoselovka, Zolotaja Niva i Šahtjorski, na koje se VSU oslanja da bi napao rusku odbranu na Vremevskojizbočini od Novodonjeckog do Levadnog.

 

Borbe za Bakhmut: VSU pokušava proboj po bokovima, prebacuje pojačanja (MAPA)

Na bokovima Bahmuta ukrajinske formacije i dalje pokušavaju da zagrizu odbranu ruske armije. Neprijateljski napadi idu u malim grupama duž fronta kod Orehova-Vasiljevke, Dubovo-Vasiljevke, Berhovski rezervoar, a takođe i oko Kleščejevke.

Nekoliko ukrajinskih jurišnih grupa je (subota 10.06.) pokušalo da napadne položaje 200. brigade Severne flote u rejonu Dubovo-Vasiljevka. Zajedničkim dejstvima artiljeraca i boraca na liniji fronta uništena je oklopna grupa Oružanih snaga Ukrajine.

Takođe, ukrajinske jedinice su isterane iz Berhovke i okoline. Sada Oružane snage Ukrajine pokušavaju da izvrše kontranapad južno od jezera. (Koordinate: 48.674636, 37.865459)

Ilustracija telegram rybar

Formacije Oružanih snaga Ukrajine juče i prekjuče izvele su nalet na severni bok odbrane Oružanih snaga RF u rejonu Orehovo-Vasilevka kod magistralnog puta M03 za Slavjansk. U borbi koja je usledila uništena su dva oklopna vozila Oružanih snaga Ukrajine, a tenk se povukao. (Koordinate: 48.682017, 37.887403)

Ceo dan danas jedinice VSU su pokušavale da probiju odbranu ruskih boraca oko Kleščejevke. Pucnjava je trajala više od pet sati, ali su pripadnici Oružanih snaga RF odbili napad, dok su Oružane snage Ukrajine pretrpele gubitke i povukle se.

U isto vreme, napadi na bokove Bahmuta će se verovatno nastaviti. Prema rečima Danila Bezsonova, pojačanja VSU se prebacuju iz Kramatorska u Bahmut i Časov Jar, kao i u Kremennu.

Bivši američki obaveštajac: Ukrajinska kontraofanziva udarila u odbrambeni zid, "demoralisane" ruske odbrambene snage uništile NATO brigade VSU

Tokom proteklih nekoliko dana, Ukrajina je gurnula svoje dve najbolje obučene i opremljene mehanizovane brigade u ofanzivne operacije protiv ušančenih ruskih branilaca u zaporoškom sektoru linija fronta, piše za Sputnjik bivši američki obaveštajac Skot Riter.

Foto Tanjug/AP

Ove dve brigade su, navodi Riter, pažljivo odabrane za ovaj posao, opremljene modernim zapadnim tenkovima i borbenim vozilima pešadije, uz podršku artiljerije koja je stigla sa Zapada, i koristile su specifične NATO taktike oblikovane obaveštajnim podacima i operativnim planiranjem NATO-a. Ukratko, ove dve brigade su predstavljale vrhunsku sposobnost NATO-a, oličenje veza između Ukrajine i kolektivnog Zapada u njihovom ratu za uništenje Rusije.

Nisu uspeli.

Dok se svet suočava sa slikama uništenih borbenih vozila pešadije M-2 Bredli proizvedenih u SAD i tenkova nemačke proizvodnje Leopard 2A6, napuštenih i zapaljenih u ukrajinskoj stepi, oštra istina u vezi sa beskorisnošću njihovih većih projekata — strateškog poraza Rusije — počinje da tone.

Foto printskrin telegram RVvoenkor

Realnost je, međutim, takva, ističe Riter, da Ukrajina nikada neće postići svoj cilj da probije rusku odbranu i preseče kopneni most koji povezuje Krim sa samom Rusijom. Ovo je, kaže, bilo čudno razmišljanje koje su propagirali zapadni podržavaoci Ukrajine kako bi motivisali Ukrajince da počine ekvivalent masovnom samoubistvu ne bi li izazvali slične žrtve među ruskim braniocima.

 

Kadirov: Šaljemo još dva puka

Čečenski lider Ramzan Kadirov napisao je na Telegramu da su u Čečeniji formirana još dva nova puka Ministarstva odbrane Rusije - "Ahmat- Rusija" i "Ahmat Čečenija", koji će uskoro biti poslati u zonu specijalne vojne operacije.

Foto: Profimedia

Povukla se voda iz Nove Kahovke

Voda se gotovo u potpunosti povukla iz Nove Kahovke, koja je bila potopljena nakon rušenja dela istoimene hidroelektrane, rekao je šef novokahovskog okruga Vladimir Leontjev.

Prema njegovim rečima, izbacuje se još voda iz podruma, snabdevanje strujom je normalizovano. Kvalitet vode se proverava svakodnevno i, kako je rekao, pogodna je za piće.

Zelenski: Evakuisano 3.000 ljudi

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da je Kijev evakuisao 3.000 ljudi iz delova Hersonske oblasti pod njegovom kontrolom i Nikolajevske oblasti posle rušenja dela Kahovske HE.

FOTO: AP/Tanjug

 

Šteta 140 miliona dolara

Predsednik vlade Hersonske oblasti Andrej Alekesejenko rekao je da se šteta izazvana ukrajinskim terorističkim napadom na Kahovsku HE procenjuje na 11,5 milijardi rubalja (skoro 140 miliona dolara).

Foto Tanjug/AP

Kontranapad očima VSU: Uništenje kolone NATO opreme

Na društvenim mrežama pojavio se snimak uništenja kolone Oružanih snaga Ukrajine tokom ofanzive na Zaporoškom frontu.

U 2 minuta dat je snimak borbe od mesta gde je uništeno i nokautirano brdo nove opreme SAD i NATO - Bredli i Leopard.

Jedno američko borbeno vozilo pešadije eksplodira pravo u kadru. Napadači (a zatim i begunci) imaju blagu demoralizaciju uz kršenje kontrole. Boriti se bez komunikacije i sa potisnutim GPS-om na Zapadu nisu učili.

Leopard pao - Još jedna žrtva Lanceta (VIDEO)

Ruski dron Lancet pogađa nemački Leopard 2A6. Ovo nisu sovjetski tenkovi sa dinamičkom zaštitom. Sudeći po terenu, ovaj tenk još nismo videli.

 

Eliminisano 10 odsto Bredlija VSU

Ukupno se ispostavilo da su Oružane snage Ukrajine u kratkom vremenskom periodu izgubile do 13 uništenih, oštećenih i napuštenih borbenih vozila pešadije Bredli, što je oko 1/10 onih koji su im do sada bili predati (ukupno 109).

Mesto gde je uništen najveći broj američke tehnike predate VSU nalazi se u rukama ruske vojske.

 

POGLEDAJTE – Novi snimci uništene oklopne tehnike VSU (VIDEO)

Još jedna panorama poražene kolone Oružanih snaga Ukrajine sa grobljem oklopnih vozila zapadne proizvodnje. Najmanje tri M2A2 ODS Bredlija su potpuno izgorela i čak ni teoretski nisu mogla da budu evakuisana u pozadinu radi popravke.

Kako piše kanal “Vojni informator”, bez prisustva minskih koča i instalacija za deminiranje (NIVO), ovakvi izleti na minska polja će se završiti na isti način. Međutim, ni jedno ni drugo danas “nisu lek za sve probleme”.

Glavni problem sredstava za deminiranje je relativno mala širina i dubina prolaza, nedovoljna za formiranje bezbednog koridora za prolaz oklopnih vozila. Tipičan je i za sovjetski UR-77 i za zapadne modele, poput M58 MICLIC.

Istovremeno, nedostatak minskih koča je njihova impresivna masa, koja može dostići čak 8 tona. Time se u velikoj meri smanjuje brzina tenkova i njihova manevarska sposobnost, usled čega je cela kolona prinuđena da se kreće znatno sporije i postaje lakša meta za avione, artiljeriju i protivoklopne sisteme.

Foto printskrin telegram ria.ru

Dakle, pitanje prevazilaženja minskih polja tokom ofanzive danas je veoma aktuelno kako za Oružane snage Ruske Federacije i Oružane snage Ukrajine, tako i za bilo koju čak i najnapredniju drugu vojsku na svetu. U ovom trenutku, praktično niko nema efikasna sredstva za deminiranje.

 

Kanada predaju Kijevu ruski avion

Kanadski premijer Džastin Trudo saopštio je tokom posete Kijevu da zvanična Otava uvodi nove antiruske sankcije protiv 24 građana i 17 preduzeća.

Trudo je, takođe, rekao da je Kanada konfiskovala ruski teretni avion AN-24 koji je sleteo u tu zemlju prošle godine i da je započela proces predaje aviona Ukrajini.

 

Foto Tanjug/AP

 

Zelenski tvrdi da je kontraofanziva toku

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je danas u razgovoru sa novinarima da su ukrajinska kontraofanziva i odbrambene operacije u toku, ali je odbio da pruži više detalja.

Na pitanje novinara kako komentariše izjavu predsednika Rusije Vladimira Putina koji je u petak rekao da su ukrajinske snage svavako započele svoju toliko najavljivanu kontraofanzivu, Zelenski je slegnuo ramenima i prezrivo podigao obrve, prenosi Rojters.

Vazdušna opasnost u tri oblasti Ukrajine

Vazdušna opasnost objavljena je u subotu u Dnjepropetrovskoj, Harkovskoj i Poltavskoj oblasti Ukrajine, kao i u delovima Donjecke Narodne Republike i Zaporoške oblasti koji

su pod kontrolom snaga Kijeva, sledi iz podataka onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.

Šolc planira da uskoro razgovara s Putinom

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da planira da uskoro razgovara telefonom sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i zatraži od njega da povuče trupe iz Ukrajine.

Foto: AP Photo/Markus Schreiber/Mikhail Tereshchenko, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Na konvenciji nemačke Protestantske crkve u Nirnbergu, Šolc je podsetio da je i ranije razgovarao telefonom sa Putinom, preneo je Rojters.

"Planiram da to uskoro ponovo učinim", rekao je nemački kancelar.

U zaporoškom pravcu raspoređeno više od 100.000 ukrajinskih vojnika

Ukupan broj ukrajinskih snaga u zaporoškom pravcu je veći od 100.000, rekao je za Sputnjik predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

- Ukupna grupacija Oružanih snaga Ukrajine u zaporoškom pravcu, prema našim podacima, premašuje 100.000 boraca. U ovom trenutku u ofanzivi je neposredno angažovana relativno mala grupa - rekao je Rogov.

Prema njegovim rečima, glavne rezerve nalaze se daleko od linije fronta i raspoređene su u delu Zaporoške i Dnjepropetrovske oblasti, koji je pod kontrolom ukrajinskih snaga.

 

FOTO: AP/Tanjug

Italijanski general: Sukob u Ukrajini bi mogao da traje još dugo

Sukob u Ukrajini neće prerasti u svetski rat, ali mogao bi još dugo da traje, smatra bivši načelnik Generalštaba Oružanih snaga Italije, general Klaudio Gracijano u intervju za list „Stampa“.

Azarov: Ukrajina može da računa samo na partnerstvo s NATO-om

Ukrajina u doglednoj budućnosti neće dobiti status članice NATO-a, najviše na šta može da računa jeste da postane partner Alijanse, smatra bivši ukrajinski premijer Nikolaj Azarov.

"Maksimum na koji Ukrajina može da računa jeste status partnera, čija su maksimalna privilegija redovne političke konsultacije u vezi s pitanjima bezbednosti“, napisao je Azarov na svom telegram-kanalu.

 

Poljski general: Veliki sukob s ruskom armijom opasan za ukrajinske snage

Veliki sukobi s ruskom armijom predstavljaju opasnost za Oružane snage Rusije, ocenio je poljski general Stanislav Kozej.

Ruska vojska odbila novi pokušaj ofanzive Kijeva u Zaporoškoj oblasti

Ruska vojska odbila je tokom protekle noći novi pokušaj ofanzive ukrajinske vojske u Zaporoškoj oblasti, južno od grada Orehova, saopštio je predstavnik regionalne administracije Vladimir Rogov.

- Praktično cele noći južno od grada Orehov trajale su žestoke borbe. Ofanziva ukrajinske vojske je zaustavljena. Napad je odbijen. Protivnik se povukao i pretrpeo nemerljive gubitke - rekao je Rogov za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, ukrajinske snage tokom noćnog napada nisu uspele da postignu nikakve rezultate.

Žestoke borbe u Donjeckoj oblasti

Žestoke borbe vode se u Donjeckoj oblasti, saopštile su i ukrajinske i ruske vlasti.

Ukrajina je evakuisala više ljudi u oblasti Herson, gde su, prema navodima zvaničnika, najmanje četiri osobe poginule u poplavama izazvanim uništavanjem brane Kahovka.

Ukrajinska Južna komanda: Ubijene tri osobe u ruskom napadu dronovima na Odesu

Južna komanda ukrajinske vojske saopštila je danas da su u ranim jutarnjim časovima ubijene tri osobe, a najmanje 10 je povređeno u ruskom napadu dronovima na oblast Odesu. Komanda dodaje da su ruske snage koristile iranski dron "šahid" kako bi napali taj region, a sve bespilotne letelice su uništene, preneo je "Kijev independent".

Delovi pogođenih dronova zahvatili su soliter, zbog čega je izbio požar koji su vatrogasci ugasili. Štete je bilo i na okolnim zgradama. Vojna administracija oblasti Sumi, na severoistoku Ukrajine, takođe je danas objavila da su ruske snage granatirale sedam zajednica u toj oblasti i da je ranjena jedna osoba.

BONUS VIDEO: 

ZAJEDNIČKE PATROLE: Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna