INDIJSKA RAKETA PROTIV KINESKOG ZMAJA: Učeći iz ukrajinskog rata, IAF želi elegantnu i stelt raketu BrahMos-NG

P. Z. S. /eurasiantimes.com

05. 06. 2023. u 22:11

NAUČIVŠI svoje lekcije iz dugotrajnog rata između Rusije i Ukrajine i držeći na oku rastuće tenzije sa Kinom na severnim granicama, indijsko vazduhoplovstvo (IAF) traži manju i stelt verziju svoje supersonične krstareće rakete BrahMos.

ИНДИЈСКА РАКЕТА ПРОТИВ КИНЕСКОГ ЗМАЈА: Учећи из украјинског рата, ИАФ жели елегантну и стелт ракету БрахМос-НГ

Foto IAF

Ona se reklamira kao 'Brahmastra' (ultimativno nebesko oružje), i može se integrisati sa manjim ratnim mlaznjacima kao što su ruski MiG-29, francuski Miraž 2000, pa čak i autohtoni laki borbeni avioni (LCA).

Prvobitni domet supersonične krstareće rakete BrahMos, razvijene u okviru indo-ruskog zajedničkog preduzeća, bio je 290 kilometara. Pre nekoliko meseci, IAF je uspešno testirao krstareću raketu BraMos povećanog dometa od 450 kilometara postavljenu na borbeni avion Suhoj-30 MKI.

BrahMos može da leti tri puta većom brzinom od zvuka na 2,8 maha. Borbeni radijus suhoja je 1500 kilometara, zajedno sa proširenim dometom BrahMosa od 450 kilometara, postao je smrtonosni paket sposoban da isporuči oružje na većim dometima.

-Kako se situacija odvijala na severnim granicama pre tri godine, shvatili smo da se moćno oružje može efikasno koristiti za kopnene napade... U budućnosti, BrahMos sledeće generacije ili mala verzija koja se može ugraditi na manje platforme poput MiG-29, Miraž 2000 ili čak LCA, rekao je glavni maršal IAF-a V.R. Čaudhari.

Šef IAF-a je govorio o prvom fatalnom sukobu između dve zemlje od 1975. godine kada su se borili vojnici sa obe strane. Time su bilateralni odnosi između Indije i Kine bili najniži u poslednjih nekoliko decenija. Obe zemlje dele dugu kopnenu granicu koja se proteže na 2100 milja.

Foto: Tanjug AP

BrahMos Aerospejs je već započeo rad na BrahMos NG (Nekst Dženerejšn), za koji se očekuje da će biti lakša i manje uoćljivija (stelt) verzija postojeće platforme. Probe sistema baziranog u vazduhu trebalo bi da počnu krajem 2024.

NG će biti težak 1,33 tone, otprilike upola manje od trenutnog BrahMosa integrisanog sa Su-30MKI od 2,65 tone. U fazi razvoja, rakete će biti postavljene na avione ruske proizvodnje, ali će kasnije biti raspoređene na lake borbene avione indijske proizvodnje.

Su-30 MKI mogu da nose četiri NG projektila, dok će LCA nositi dva.

-Kao jedno od naših najsmrtonosnijih sredstava za vazdušnu borbu, supersonična raketa BrahMos je pokazala kako ćemo se opremiti preciznom vatrenom moći u narednim godinama. Gledajući sukobe koji se dešavaju širom sveta, važnost preciznosti i vatrene moći dugog dometa ne može se ignoristi, naglasio je šef IAF-a.

Rat Rusije i Ukrajine bio je interesantan za IAF jer su te snage nabavile mnogo oružja i platformi za oružje u svojoj floti iz Rusije. IAF takođe posmatra rat u Ukrajini da bi procenio uspeh taktika i strategija u vezi sa vazdušnim snagama.

On je dodao: „Kombinacija BrahMosa na Suhoj Su-30 nam je dala ogromnu sposobnost koja je poboljšala našu vatrenu moć. To je učinilo da se vrednost odvraćanja IAF-a skokovito poveća."

Foto: EPA

IAF je premestio Suhoije opremljene BrahMosom u severni sektor iz njihove matične baze u Tandžavuru tokom vrhunca sukoba sa Kinom.

Ruska invazija na Ukrajinu bila je jedno od najvećih poligona za testiranje balističkih i krstarećih projektila u modernom ratu. Razmere u kojima se oružje izvan vizuelnog dometa koristi u ratu Rusije i Ukrajine daleko je veće od američke invazije na Irak 2003. godine.

Osim obima, Rusija je rasporedila različite tipove sistema – poput raketa Iskander na kopnu, drumske pokretne rakete kratkog dometa OTR-21 Točka, krstareće rakete Kalibr i MiG-31 koji je lansirao hipersonične krstareće rakete Kinžal i sisteme odbrane Bastiona i Bala.

Posedovanje sposobnosti da se udari po neprijateljskim bazama i povezanim lokacijama je moćno sredstvo odvraćanja od potencijalnih neprijateljskih akcija. S obzirom na ovo, BrahMos dometa od 800 kilometara je u fazi razvoja.

Foto: Tanjug/AP

BrahMos je posta „glavno konvencionalno udarno oružje“ za indijske oružane snage. Indijska vojska je rasporedila kopnenu verziju raketa u Ladaku i Arunačal Pradešu duž granice sa Kinom. Deset ratnih brodova indijske mornarice je naoružano, a pet drugih brodova opremljeno je sistemima za vertikalno lansiranje.

IAF je modifikovao 40 svojih Suhoja da bi mogli da nose vazdušnu verziju BrahMosa. A državni proizvođač aviona Hindustan Aeronautiks Ltd (HAL) će modifikovati još 20-25 Suhoja.


„BRAHMASTRA“ ZA JUŽNO KINESKO MORE?

Indijski potez da rasporedi BrahMos duž granica Indokine je izazvala oštar odgovor Pekinga. PLA Dejli, zvanična publikacija Narodne oslobodilačke armije, navodi: „Indija koja je postavila supersonične projektile na granici premašila je sopstvene potrebe za samoodbranom i predstavlja ozbiljnu pretnju za kineski Tibet i provincije Junan.

BrahMos je baziran na ruskom P-800 Oniks, nadzvučnoj krstarećoj raketi (koja može da dejstvuje na moru i kopnu) koja je sposobna da pogodi mete u dometu od 1000 kilometara. BrahMos je dobio ime po rekama Brahmaputra i Moskva u Indiji i Rusiji.

Dizajniran je da se ispaljuje na velike udaljenosti od njihovih ciljeva kako bi zaštitio lansirnu platformu od neprijateljske vatre. BrahMos je dvostruko teži od legendarnih američkih krstarećih projektila Tomahavk i putuje četiri puta većom brzinom od njega.

Ova kombinacija rezultira većom kinetičkom energijom kada projektil pogodi metu.

BrahMos održava svoje nadzvučne brzine dok leti na malim visinama kako bi izbegao otkrivanje radara, a dok se približava cilju, sprovodi manevar izbegavanja. Duž granice sa Kinom u Arunačal Pradešu, Indija je postavila mobilne autonomne kopnene lansere postavljene na kamione sa 12 točkova.

Iako domet raketa ne pokriva celu Kinu, Indija se “nije stidela” da proda rakete svojim saveznicima u Južnom kineskom moru.

Filipini su već postali prva zemlja koja je potpisala ugovor o kupovini BrahMosa. Bilo je izveštaja o Indiji koja je poslala ove krstareće rakete u Vijetnam.

BONUS VIDEO - OBUKA NA "TERMINATORIMA": Vežba mobilisanih rezervista i dobrovoljaca u Donjecku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest