BUNT NA ULICAMA VARŠAVE: Skoro pola miliona građana demonstriralo protiv poljske vladajuće partije

A. V. V.

06. 06. 2023. u 07:18

NA stotine hiljade građana izašlo je na ulice Varšave minulog vikenda kako bi iskazali nezadovoljstvo aktuelnom poljskom vladom. Okupljanje građana bilo je najveće u poslednjih 30 godina, još od masovnih demonstracija 1989. godine. Protest su organizovale opozicione stranke predvođene bivšim premijerom Donaldom Tuskom koje su pozvale građane da se pridruže u iskazivanju nezadovoljstva prema vladajućoj političkoj partiji Pravo i pravda.

БУНТ НА УЛИЦАМА ВАРШАВЕ:  Скоро пола милиона грађана демонстрирало против пољске владајуће партије

Tanjug

Bunt građana se nije zaustavio u Varšavi, već su se ljudi okupili i u drugim gradovima u Poljskoj, među kojima i u Krakovu. Nezadovoljstvo građana izazvano je zbog urušavanja institucija, prava, ali i teške ekonomske situacije, inflacije, kao i prava žena i pripadnika LGBT zajednice. Demonstranti su okupirali ulice i zbog novog zakona koji prema njihovim tvrdnjama negativno utiče na poljsku demokratiju.

Ovaj zakon su, inače, kritikovale SAD i EU, a podrazumeva uspostavljenje komisije za istragu neopravdanog uticaja Rusije u poljskoj politici i ima moć da zabrani ljudima da preuzimaju javne funkcije na 10 godina, preneo je Bi-Bi-Si. Vlada je porekla tvdrnje da ima ulogu u podrivanju demokratije, dok je predsednik Andžej Duda predložio amandmane za ukidanje ovih ovlašćenja.

Građani su na protestu nosili poljske i zastave Evropske unije i vikali "demokratija" i "pobedićemo". U protestnom maršu pridružio im se i nekadašnji poljski predsednik Leh Valensa.

- Učestvujete u najvećem demokratskom okupljanju u istoriji demokratske Poljske, ima nas pola miliona na ulicama Varšave. To je apsolutni rekord. Digli ste glas za demokratiju. Demokratija u Poljskoj neće umreti, nećemo ćutati, vikaćemo zajedno - poručio je Tusk, dodavši da opozicija ide na jesenje parlamentarne izbore po pobedu.

Bivši premijer i predsednik Evropskog saveta najavio je da ako opozicija dobije izbore, sadašnje vlasti moraće da polažu račune za zlo koje su činili dok su bili na vlasti.

Stari lisci organizuju okupljanja

POVODOM masovnih protesta oglasio se i premijer Poljske Mateuš Moravjecki. "Nemam ništa protiv izražavanja mišljenja bez obzira kakva ko ima. To je osnova demokratije, da svako ima pravo, čak i u oštrijoj formi da ih izrazi napadajući vladu. Smešno mi je, međutim, kada stari lisci koji sede u politici mnogo godina organizuju marš protiv vlade, a predstavljaju ga kao spontani protest građana", rekao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!