SNIMAK INCIDENTA U TAJVANSKOM MOREUZU: Kineski brod presekao put američkom razaraču (VIDEO)

Tanjug

05. 06. 2023. u 08:49

U JEKU pogoršanja kinesko-američkih odnosa, američka mornarica je objavila danas video-snimak uz komentar "nebezbedna interakcija" na kojem se vidi rizičan trenutak kada je kineski ratni brod presekao plovni pravac američkog raketnog razarača u Tajvanskom moreuzu.

СНИМАК ИНЦИДЕНТА У ТАЈВАНСКОМ МОРЕУЗУ: Кинески брод пресекао пут америчком разарачу (ВИДЕО)

Foto: Tviter/@LMartinezABC

Do ovog bliskog susreta je došlo nakon što su dve zemlje razmenile optužbe povodom izostanka vojnih pregovora i nesuglasica o gotovo svim značajnim pitanjima - od ekonomije i trgovine, do Tajvana i sukoba u Ukrajini, što izaziva bojazan da bi razmirice Pekinga i Vašingtona mogle da izmaknu kontroli, prenosi Rojters.

Američki raketni razarač Čang Hun i kanadski ratni brod Montreal sproveli su u subotu retku zajedničku misiju u osetljivom morskom području Tajvanskog moreuza, plovnom putu koji je nadomak Tajvana koji Kina smatra svojom teritorijom.

Američka Sedma flota saopštila je u subotu da su ratni brodovi Čang Hun i Montreal izveli rutinski prolaz kroz Tajvanski moreuz "u međunarodnim vodama u kojima su dozvoljeni plovidba i avionski preleti u skladu sa međunarodnim pravom", a Pentagon je danas saopštio da je kineski ratni brod presekao plovni pravac američkog razarača na udaljenosti od oko 130 metara.

Na snimku koji je objavila američka mornarica čuje se i radio-upozorenje koje je na engleskom upućeno kineskom brodu u kojem se spominje "pokušaj ograničavanja slobodne plovidbe", iako je tačna formulacija nejasna zbog audio-pozadine u kojoj dominira zvuk vetra.

Kina nije direktno komentarisala kritike SAD, a kinesko Ministarstvo spoljnih poslova nije za sada odgovorilo na zahteve da prokomentariše ovaj događaj.

Američko-kanadska vojna misija u Tajvanskom moreuzu sprovedena je u trenutku održavanja velikog bezbednosnog samita u Singapuru na kojem je američki ministar odbrane Lojd Ostin zamerio Kini što je odbila da vodi vojne pregovore sa SAD dovodeći u ćorsokak pitanja Tajvana i teritorijalnih sporova u Južnom kineskom moru.

Na bezbednosnom samitu u Singapuru kineski ministar odbrane Li Šangfu upozorio je da je u azijsko-pacifičkom regionu "ponovo oživeo mentalitet Hladnog rata", iako, kako je rekao, njegova zemlja teži dijalogu umesto konfrontaciji.

On je indirektno kritikovao SAD, optužujući "neke zemlje" za intenziviranje trke u naoružanju i namerno mešanje u unutrašnje stvari drugih država.

- Uzajamno poštovanje bi trebalo da nadvlada maltretiranja i hegemoniju - poručio je Li.

BONUS VIDEO: ZAŠTITA OD DRONOVA - Ruski specijalci čuvaju nebo iznad Sankt Peterburga

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

NOVOSTI SAZNAJU: Evo koga još Hag traži osim Šešelja