PROTESTI U NEMAČKOJ: U Lajpcigu povređeno 50 policajaca i više demonstranata

Tanjug

04. 06. 2023. u 18:11

KRAJNjE levičarske pristalice žene osuđene na zatvor zbog učešća u napadima na neonaciste i druge ekstremiste sukobile su se sa policijom u gradu Lajpcigu na istoku Nemačke tokom vikenda, pri čemu je povređeno 50 policajaca i vecći broj demonstranata, izjavio je danas šef policije u Lajpcigu, Rene Demler.

ПРОТЕСТИ У НЕМАЧКОЈ: У Лајпцигу повређено 50 полицајаца и више демонстраната

FOTO: EPA

Demler je rekao da je oko 30 ljudi uhapšeno, a da je još oko 50 privedeno i pušteno do danas popodne, preneo je AP. Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer osudila je nasilne akcije pojedinih demonstranata i poželela povređenim policajcima brz oporavak.

U međuvremenu, pojedini političari kritikovali su pristup policije prema demonstrantima, navodeći da je bio nepotrebno agresivan.

Političar iz redova socijaldemokrata u regionalnom parlamentu telu Saksonije Albreht Palas osudio je pristup policije, navodeći da su veliko prisustvo policije i policijski odgovor na manje tuče "imali efekat eskalacije, što je dovelo do toga da su uglavnom bili pogođeni posmatrači koji nisu bili uključeni u sukob".

Protesti su usledili kao odgovor na odluku državnog suda u Drezdenu u sredu da osudi Linu E. za članstvo u kriminalnoj organizaciji i nanošenje teških telesnih povreda na pet godina i tri meseca zatvora. Sud je nekoliko sati kasnije saopštio da je Lina E. puštena pod neodređenim uslovima nakon što je provela oko dve i po godine u pritvoru pre presude. Demonstracije pristalica 28-godišnje Line E, koje su bile palnirane za subotu, zabranio je grad Lajpcig, a policija je saopštila da se oko 1.500 demonstranata pojavilo uprkos zabrani. preneo je AP. Skup je počeo mirno, ali su na kraju izbili sukobi između demonstranata i policije, u kojima su neki demonstranti bacali kamenje, flaše i vatromet. Protesti su prethodno održani i u drugim gradovima širom Nemačke, uključujući Berlin, Bremen i Hamburg.

U Lajpcigu je za večeras planiran još jedan protest koji je grad takođe zabranio.

BONUS VIDEO:

ZAŠTITA OD DRONOVA: Ruski specijalci čuvaju nebo iznad Sankt Petersburga

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

PRELJUBA, JAVNO PONIŽENJE I IZDAJA: Kako je pukao brak Marijane i Lotara Mateusa?