LIDER RSF U SUDANU PORUČIO: Nećemo se povući pre okončanja puča

Tanjug

22. 05. 2023. u 23:33

SUDANSKE paravojne Snage za brzu podršku, poznate kao RSF, neće se povući "dok ne okončaju vojni udar", poručio je danas njihov lider.

ЛИДЕР РСФ У СУДАНУ ПОРУЧИО: Нећемо се повући пре окончања пуча

Foto: Tanjug/AP photo

Mohamed Hamdan Dagalo, poznat kao Hemedti, to je rekao u audio poruci objavljenoj na Fejsbuku RSF-a, preneo je Rojters.

Audio poruku je RSF je objavio danas, ali nije jasno kada je snimljena.

Sudanska vojska ranije danas je izvela vazdušne udare na položaje rivalske RSF u glavnom gradu Kartumu, s ciljem da zauzme bolje pozicije pre stupanja na snagu jednonedeljnog primirja radi nesmetane isporuke humanitarne pomoći, rekli su građani Kartuma, dodaje Rojters.

Vojska je i u nedelju sprovodila vazdušne udare, ciljajući vozila mobilnih jedinica rivalske frakcije u stambenim područjima Kartuma.

Sukobljene strane su saopštile da će se pridržavati primirja koje će početi večeras u 21.45 po lokalnom vremenu.

Iako borbena dejstva nisu obustavljana tokom ranije dogovaranih prekida vatrenih dejstava, ovo je prvo primirje koje je formalno dogovoreno tokom pregovora.

Sporazum o prekidu vatre uključuje i mehanizam nadzora u koji će biti uključeni predstavnici sudanske vojske i RSF, ali i predstavnici Saudijske Arabije i SAD, posrednika u dogovoru dve sukobljene strane postignutog prošle nedelje u Džedi.

Dogovor je probudio nadu da će se zaustaviti oružani sukobi zbog kojih je skoro 1,1 miliona Sudanaca napustio svoje domove, a više od 250.000 izbeglo u susedne zemlje preteći daljoj destabilizaciji ovog nestabilnog regiona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!