MONTANA SASVIM PROTERALA "TIK TOK": Zakon usvojen zbog bezbednosti, kaznene mere i do 10.000 dolara dnevno

A.Vojinović

19. 05. 2023. u 07:00

AMERIČKA savezna država Montana postala je prva zemlja u SAD koja je "proterala" kinesku društvenu mrežu "Tik-tok". Guverner Montane Greg Džianfortej potpisao je zakon kojim se građanima zabranjuje korišćenje ove aplikacije "u cilju zaštite privatnih podataka od Komunističke partije Kine".

МОНТАНА САСВИМ ПРОТЕРАЛА ТИК ТОК: Закон усвојен због безбедности, казнене мере и до 10.000 долара дневно

Foto Tanjug/AP

Tako stanovnici ove države od početka iduće godine, kada na snagu stupaju nove odredbe, u ponudi aplikacija na mobilnom telefonu neće više moći da kliknu na crno-belu ikonicu i preuzmu ovu društvenu mrežu.

SAD je ovim potezom zadao novi udarac kineskoj aplikaciji koja se minulih meseci suočila sa brojnim kritikama Zapada, kao i zabranom korišćenja aplikacije na službenim telefonima državnih službenika u SAD, EU, Kanadi. "Tik-tok" je u saopštenju naveo da ovaj zakon krši prava Prvog amandmana o slobodi govora, nezakonitom zabranom aplikacije, kao i da će nastojati da brani prava svojih korisnika unutar i van Montane. Montana je sredinom aprila izglasala zakon koji predviđa i kaznene odredbe za prodavce aplikacije u iznosu od 10.000 dolara po danu kršenja zakona.

Popularna platforma koju najviše koriste tinejdžeri, i samo u SAD ima više od 150 miliona korisnika, u vlasništvu je kineske kompanije "Bajt Dens" sa sedištem u Pekingu. Osnovana je 2016. godine i veoma brzo stekla veliku pažnju korisnika društvenih mreža i ozbiljno "na crtu" stala rivalima kao što je "Fejsbuk", "Instragram", "Tviter". Reč je o kratkim video-snimcima koji traju od tri sekunde do deset minuta, gde korisnici objavljuju pretežno šaljive formate, ali i izazove koji su, nažalost, bili kobni po decu. Zbog lošeg uticaja na mališane i tinejdžere takođe je bila na meti kritika širom sveta.

Američki kongresmeni su takođe optužili "Tik-tok" da mladima servira štetan sadržaj koji kod njih izaziva emocionalni stres, ali na udaru u SAD našao se najviše zbog tvrdnji o opasnosti po nacionalnu bezbednost. Strahuje se od špijuniranja građana koja bi kineska vlada, prema američkim zvaničnicima, sprovodila putem ove aplikacije.

Adminiistracija američkog predsednika Džozefa Bajdena sredinom marta je zahtevala od vlasnika "Tik-toka" da se odreknu svog udela u aplikaciji ili će se suočiti sa mogućom zabranom u SAD. Pre Bajdena i njegov prethodnik u Beloj kući Donald Tramp pokušao je da zabrani ovu društvenu mrežu 2020. godine, ali su ga sprečili američki sudovi.

"Tik Tok" je uvek negirao tvrdnje o eventualnom nezakonitom nadzoru. Osim toga, izvršni direktor "Tik-toka" Ži Ču pre dva meseca svedočio je pred Kongresom gde je odgovarao na pitanja kongresmena o svojoj platformi. On je tada istakao da aplikacija ne plasira niti uklanja sadržaj po nalogu kineske vlade i da su svi podaci korisnika bezbedni.

Restrikcije u samoj Kini

"TIK-TOK" kakvog ga većina poznaje ne postoji u Kini, već Kinezi koriste svoju verziju pod imenom Douyin koja funkcioniše po strogim pravilima, naročito za decu. Korsnici mlađi od 14 godina smeju da pristupe samo kontrolisanom sadržaju, a aplikaciju mogu da koriste tek 40 minuta dnevno. Ne smeju joj pristupiti od 22 sata do šest ujutru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)