ŠTA KIJEVU DONOSI VAZDUHOPLOVNA KOALICIJA? Ukrajina se oslanja na flotu od 50 F-16 sa Zapada

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

17. 05. 2023. u 22:31

NEDAVNE posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Italiji, Nemačkoj, Francuskoj i Britaniji imale su za cilj da ubede partnere da Kijevu isporuče višenamenske avione F-16.

ШТА КИЈЕВУ ДОНОСИ ВАЗДУХОПЛОВНА КОАЛИЦИЈА? Украјина се ослања на флоту од 50 Ф-16 са Запада

Foto Tanjug/AP


Kako prenosi portal Politiko, vlasti u Kijevu se oslanjaju na 40-50 takvih mašina.
Diplomatska turneja Zelenskog po zemljama Zapadne Evrope, koja je održana od subote do ponedeljka, uglavnom je imala za cilj izgradnju „avionske koalicije“ po uzoru na ranije „tenkovske koalicije“.

Ukrajinski predsednik namerava da pokrene ovu temu na samitu G7 u Hirošimi u Japanu 19-21. maja, kao i na samitu NATO-a u Vilnjusu u julu, otkrio je savetnik ukrajinskog ministra Jurij Sak u saopštenju o odbrani.

Predstavnik vlade u Kijevu je dodao da vlasti u Rimu, Berlinu, Parizu i Londonu neće ponuditi Ukrajini svoje lovce F-16, ali je „njihov glas važan u kontekstu stvaranja međunarodne koalicije”, uključujući i ohrabrivanje učešće u ovom projektu, između ostalih. tj. ohrabrenje SAD i Turske.

Ukrajina bi želela da uspostavi tri ili četiri eskadrile aviona F-16 kako bi se efikasnije branila od ruskih napada. Potreba da se nabave moderni lovci i integrišu u ukrajinski sistem protivvazdušne odbrane postala je neophodna u martu kada je ruska vojska počela da koristi vođene bombe u velikim razmerama. Ovo omogućava neprijatelju da pogodi udaljenije ciljeve u Ukrajini, a Kijev trenutno nema sredstva da se suprotstavi ovoj pretnji.

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov je 11. maja najavio da će zapadni saveznici „uskoro” Kijevu predati F-16. „Verujte da ćemo dobiti ove mašine. F-16 će biti na ukrajinskom nebu, oni će štititi našu zemlju. Samo je pitanje vremena“, rekao je Danailov.

Vlada u Kijevu poziva zapadne partnere da predaju borbene avione od februara 2022. godine, odnosno početka rata sa Rusijom. U martu su vlasti Poljske i Slovačke najavile da će Ukrajini isporučiti ukupno 17 borbenih aviona MiG-29. Neke od mašina koje je poklonila slovačka strana verovatno će poslužiti kao izvor rezervnih delova.

SAD redovno demantuju izveštaje o mogućoj dostupnosti aviona F-16 u Ukrajini. Isporuka još naprednijih mašina pete generacije, kao što je F-35, prema većini stručnjaka je malo verovatna.

BONUS VIDEO - OBUKA NA "TERMINATORIMA": Vežba mobilisanih rezervista i dobrovoljaca u Donjecku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju