ZELENSKI PRIČA JEDNO, A RADI DRUGO "Vašington post": On predlaže rizične vojne akcije

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

16. 05. 2023. u 16:38

KO prati pažljivo izjave predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, koji je trenutno na evropskoj turneji, mogao je da primeti da je samo u jednom zaista dosledan, u zahtevima za sve više vojne pomoći od zapadnih saveznika. Ostalo je relativno.

ЗЕЛЕНСКИ ПРИЧА ЈЕДНО, А РАДИ ДРУГО Вашингтон пост: Он предлаже ризичне војне акције

Foto AP

Pošto je uslov Nemaca da će mu dati oružje, ali da ne sme da ga koristi za napade na rusku teritoriju, Zelenski kaže da njegova vojska nema dovoljno snage za kontraofanzivu, a kamoli da osvaja ruske teritorije. Šeretski je dodao da on ne ide nepozvan u druge zemlje. Ali, kako piše američki "Vašington post", Zelenski je iza zatvorenih vrata predlagao da se napadne ruska teritorija i napravi diverzija na naftovodu "Družba", što potvrđuju informacije koje su procurile iz Pentagona. To su javili Vašingtonu američki obaveštajci iz Ukrajine.

"Vašington post" piše da Zelenski nekada zaustavlja agresivne namere svojih saradnika, ali ponekad i on predlaže rizične vojne akcije. Tako je predložio generalu Valeriju Zalužnjem da dronovima napadaju mesta u Rostovskoj oblasti. Što se tiče miniranja ili gađanja dronovima naftovoda "Družba", kojim teče nafta u Mađarsku, Zelenski je hteo da se osveti Mađarima što i dalje koriste ruske energente. Nesporno je da je bilo više pokušaja i napada na naftovod "Družba" u Brjanjskoj oblasti.

Kasnije je Zelenski na pitanje da li je predlagao zauzimanje dela ruske teritorije kazao novinarima "Vašington posta" da je ta informacija fantazija. On takođe tvrdi da niko u Ukrajini nije davao komandu za napade na rusku teritoriju.

Treba biti previše naivan da bi se poverovalo kako se terorističke akcije u Rusiji organizuju same. Svi pohvatani teroristi priznali su da ih je vrbovala ukrajinska vojna obaveštajna služba.

Minulih dana je Velika Britanija predala Ukrajini rakete velikog dometa "storm šedou". Navodno je Kijev dao garancije Lonodnu da će ih koristiti samo na ukrajinskoj teritoriji. Hoće li se rukovodstvo u Kijevu držati tog dogovora, tek će se videti.

Te britanske rakete se koriste za gađanje iz aviona i na putanji do cilja lete nisko, da ih protivnička odbrana ne otkrije. Moskovski eksperti su govirili da se te rakete mogu koristiti sa ukrajinskih aviona samo ako se oni za to preprave. Međutim, na grad Lugansk pale su rakete na čijim je delovima jasno napisalo "storm šedou". I juče je Lugansk gađan takvim raketama, ali na sreću niko nije povređen. No, u subotu je povređena starica, a u petak šestoro dece.

Ukrajinski vojnici na frontu, Foto AP

Ruska avijacija je minulih dana učestalo gađala ukrajinska vojna skladišta na zapadnom delu zemlje u Trnopolju, Lavovu i Ivano-Frankovsku. Rusi su koristili sa svojih bodova visokoprecizne rakete "kalibar", ciljajući objekte u Harkovu.Uništena su skladišta municije u Pavlogradu i Hmeljnickom. U rejonu Zaporožja uništena su ukrajinska skladišta goriva.

U najnovijoj publikaciji o situaciji u Ukrajini američki Institut za izučavanje rata ističe da Rusija u poslednje vreme ima stalno serije udara iz vazduha u kojima koristi rakete i dronove. Njihovi analitičari ocenjuju da Rusi na takav način smanjuju mogućnosti ukrajinske vojske da krene u ofanzivu.

Od 19. aprila ruska vojska je imala najmanje 10 serija udara po celoj teritoriji Ukrajine.

Poslednji udari su bili po objektima u zapadnom delu Ukrajine, gde su gađana skladišta municije i fabrički pogoni.

Foto AP

Rusi već oborili "storm šedou"

Sredstvima PVO ruske snage su juče već oborile jednu mnogohvaljenu britansku raketu, "storm šedou", potvrdilo je ministarstvo odbrane Rusije i saopštava da je takođe u poslednja 24 sata oboreno sedam raketa "harm", kojima su gađani radari. Rusi su uspeli da presretnu i 10 projektila američkih "hajmersa". Tokom vikenda Rusi su oborili 21 ukrajinski dron u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, kao i u Donbasu.                         B.V.

Radijacija u Hmeljnickom?

Potvrđeno je da je pogođeno skladište municije u Hmeljnickom, posle čega su se pojavile informacije kako je u petak porastao nivo radijacije. O tome piše "Rosijska gazeta", a "Vojenoe obozrenije" pretpostavlja da se tamo mogla čuvati municija sa uranijumom dobijena od Velike Britanije - granate veće probojne moći. Ali, o tome nema nikakvih službenih saopštenja u Ukrajini. Teško da će ih i biti dok je Zelenski na turneji u Evropi.

Foto AP

Prigožin: To su besmislice!

Šef privatne vojne organizacije "Vagner" Jevgenij Prigožin demantovao je juče navode američkog lista "Vašington post" da je ponudio da vladi u Kijevu otkrije položaje ruskih trupa, nazvavši to besmislicom. Ocenio je da iza napada na njega stoje stanovnici moskovskog predgrađa Rubljovka, dom poslovne i političke elite. Prigožin je negirao da se sastao sa šefom ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirilom Budanovom u Africi, rekavši da nije bio na tom kontinentu od početka sukoba u Ukrajini. Navode o Prigožinovoj ponudi objavio je "Vašington post", pozivajući se na procurela dokumenta američke obaveštajne službe. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da izveštaj "izgleda kao najnovija prevara".

* * * * * * * * * * *

TURNEJA SPECIJALNOG PREDSTAVNIKA PEKINGA ZA EVROAZIJU

Kina opipava "mirovni puls"

Bivši kineski ambasador u Moskvi Li Huej, sada specijalni predstavnik Pekinga za Evroaziju, juče je krenuo na evropsku turneju na kojoj će razgovarati o putevima rešenja ukrajinske krize. Posetiće danas i sutra Ukrajinu, zatim Rusiju, Poljsku, Francusku i Nemačku.

Li je najviši kineski zvaničnik koji će posetiti Ukrajinu od izbijanja sukoba sa Rusijom u februaru 2022. godine. U ministarstvu spoljnih poslova Kine ističu da Lijova turneja po Evropi pokazuje da je Peking zainteresovan za mirno rešenje problema i zato želi da čuje viđenja zemalja u koje ide.

Kineski politikolozi ističu da su u Pekingu svesni da se brzo ne može doći do rešenja, ali im je cilj da Li sazna kako predstavnici pet zemalja sa kojima će se sresti vide rešenje konflikta. U Pekingu objašnjavaju da su za Lijovu posetu odabrali Pariz i Berlin, jer su te dve zemlje bile učesnice donošenja Minskih dogovora, a Poljska se graniči sa Ukrajinom. Uoči sedmice intenzivne međunarodne diplomatije tokom koje bi rat u Ukrajini trebalo da bude na vrhu dnevnog reda, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da Peking treba da iskoristi uticaj na Moskvu da okonča rat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)