TURSKA NA ISTORIJSKOJ PREKRETNICI: Danas predsednički i parlamentarni izbori, Erdogan se suočava sa najvećim izazovom karijere

Novosti online

14. 05. 2023. u 07:03

U TURSKOJ se danas održavaju predsednički i parlamentarni izbori. Glasanje će početi u 8 i trajaće do 17 časova po lokalnom vremenu.

ТУРСКА НА ИСТОРИЈСКОЈ ПРЕКРЕТНИЦИ: Данас председнички и парламентарни избори, Ердоган се суочава са највећим изазовом каријере

Foto: AP

Pravo glasa ima više od 64,1 miliona građana koji će iskoristi biračko pravo u Turskoj i inostranstvu.

Građani će novog predsednika birati između aktuelnog šefa države Redžepa Tajipa Erdogana, glavnog opozicionog kandidata Kemala Kiličdaroglua, kome predizborne ankete daju blagu prednost i Sinana Ogana, prenela je Anadolija. Muharem Indže, još jedan predsednički kandidat, povukao se iz trke u četvrtak.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da se Erdogan suočava sa najvećim izazovom tokom svoje karijere i da Kiličdaroglu vodi u predizbornim anketama, preneo je Rojters. Ukoliko nijedan od kandidata ne osvoji više od 50 odsto glasova birača na predsedničkim izborima, dvojica kandidata sa najviše glasova odmeriće snage u drugom krugu, koji će biti održan 28. maja.

Za glasove birača boriće se ukupno 24 političke stranke i 151 nezavisni kandidat.

Kako navode analitičari, za parlament će se voditi tesna trka između "Narodnog saveza", koji se sastoji od Erdoganove konzervativne Partije pravde i razvoja (AKP), Partije nacionalističkog pokreta MHP, Partije velikog jedinstva (BBP) i Partije novog blagostanja i Kiličdarogluove „Nacionalne alijanse“ koju su formirale glavna opoziciona Republikanska narodna partija (CHP), Dobra stranka (IYI Partija), Partija Felisiti, Partija budućnosti, Partija demokratije i napretka (DEVA) i Demokratska partija.

(Informer)

BONUS VIDEO:

DREVNI GRAD U NOVOM IZDANjU: Pogledajte kako izgleda Petra u Jordanu pod 3D svetlima i zvukom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)