ZALUŽNIJ O RATU SA RUSKOM FEDERACIJOM: Ako sada ne uništimo ovog neprijatelja, bićemo sami uništeni (VIDEO)

P. Z. S./unian.net

13. 05. 2023. u 17:30 >> 17:30

GLAVNOKOMANDUJUĆI Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužnij je još jednom napomenuo da Ukrajinci moraju da se bore „do poslednje kapi krvi“, jer ako sada ne unište neprijatelja, biće uništeni i sami.

ЗАЛУЖНИЈ О РАТУ СА РУСКОМ ФЕДЕРАЦИЈОМ: Ако сада не уништимо овог непријатеља, бићемо сами уништени (ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija

U intervjuu ukrajinskom novinaru Dmitriju Komarovu u okviru projekta “Godina. Iza kulisa. General", Zalužnij je naglasio da je za njega i regularnu ukrajinsku vojsku rat sa Rusijom počeo 2014. godine, a u februaru 2022. jednostavno je promenio svoju skalu na opšti rat.

Prema njegovim rečima, obim posla, nivo odgovornosti i tenzija značajno su porasli od februara.

-Ali mi smo to radili 8 godina, bili smo psihički spremni da ubijemo neprijatelja, a ne da čekamo da se smiri i ostavi nas na miru. Ovih 8 godina su nas kalili i naučili kako da se borimo, što Rusi nisu očekivali, rekao je general.

On je naglasio da se ukrajinska vojska pripremala i moralno i fizički 8 godina i da je izgubila „mnogo ljudi“.

Po rečima glavnokomandujućeg, Rusija se sveobuhvatno pripremala za invaziju pune razmere, pripremajući sve sfere delovanja svojih oružanih snaga. On je siguran da je ova operacija dovoljno detaljno isplanirana.

Foto Tanjug/AP

-Strateški cilj Rusije je, po mom mišljenju, bio da uništi ukrajinsku državnost kao takvu. Očigledno su računali na to da će doći u organizovanim kolonama, ljudi će ih dočekati hlebom i solju i tu će se ukrajinska državnost završiti, predlaže Zalužnij.

Glavnokomandujući je još jednom primetio da Rusi nisu očekivali otpor.

-Zbog toga oni od danas namerno dolaze ovde iz Ruske Federacije da bi namerno ubijali Ukrajince, upravo da bi ubijali. A suština ovog rata je da ako sada ne ubijemo ovog neprijatelja, onda ćemo biti uništeni. Jer došli su namerno, iako sada trpe lude gubitke, uključujući i na donjeckom operativnom pravcu, u oblasti Bahmuta, i dalje idu da ubijaju Ukrajince, naglasio je on.

Zalužnij je prokomentarisao i njegov citat da će se Ukrajina boriti „do poslednje kapi krvi“, napominjući da Ukrajinci nemaju drugog izbora.


RAT U UKRAJINI – KONTRAOFANZIVA

Kako je ranije izvestio UNIAN, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksij Danilov veruje da Oružane snage Ukrajine mogu okončati rat do početka zime, pod uslovom uspešne kontraofanzive. On takođe sugeriše da može biti nekoliko kontraofanziva, jer je cilj Oružanih snaga Ukrajine da oslobode sve teritorije Ukrajine, za šta će biti potrebno više vremena i nekoliko specijalnih operacija.

Ranije je savetnik šefa kabineta predsednika Mihail Podoljak pozvao da se kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine ne smatra velikom odlučujućom bitkom. Prema njegovim rečima, ovo će biti niz mera usmerenih na poništavanje ostataka moralnog i voljnog duha građana Ruske Federacije. Da kontraofanziva, za koju se sada spremaju Oružane snage Ukrajine, možda i nije poslednja, izjavio je i ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba.

BONUS VIDEO - BRODOVI, AVIONI, HELIKOPTERI, PROJEKTILI: Pogledajte snimke tokom provere Pacifičke flote Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (13)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024