PAO ŠEF NAJMOĆNIJE ITALIJANSKE MAFIJE: Kako je uhapšen "mozak" klana

Novosti Onlajn

28. 04. 2023. u 08:07

POSLE skoro pet godina bekstva, Paskvale Bonavota (49), šef mafije Ndrangeta, uhapšen je juče ujutru u Italiji.

ПАО ШЕФ НАЈМОЋНИЈЕ ИТАЛИЈАНСКЕ МАФИЈЕ: Како је ухапшен мозак клана

Foto: Profimedia

Reč je o čoveku koji je uvršten na policijsku listu najopasnijih kriminalaca, piše Si-Bi-Es. Za Bonavotom se tragalo od novembra 2018, nakon što je izbegao hapšenje zbog ubistva i mafijaških veza od strane sudije u Kalabriji, u južnoj Italiji. On je uhapšen u severnom lučkom gradu Đenovi, saopštila je italijanska policija. Lokalni mediji navode da je mafijaš uhapšen kada je izlazio iz gradske katedrale i da je kod sebe imao lažnu ličnu kartu.

Ndrangeta je najmoćnija i najbogatija italijanska mafija

Bonavota se smatra mozgom klana "Ndrangeta Bonavota", koji uključuje njegova dva brata. Njihovo „sedište” nalazi se u oblasti Sant’Onofrio u kalabrijskoj provinciji Vibo Valentija. Klan takođe deluje u okolini Rima i u severnim regionima Pijemonta i Ligurije, koja uključuje Đenovu, piše Si-Bi-Es. Ndrangeta je najmoćnija i najbogatija italijanska mafija koja kontroliše većinu kokaina koji teče u Evropu i deluje u više od 40 zemalja širom sveta. Ovaj klan ne samo da je uključen u domen trgovine drogom i lihvare, već koristi i fiktivne kompanije kao paravan za reinvestiranje ilegalne dobiti u legitiman posao.

Bonavota je bio poslednji preostali osumnjičeni u bekstvu umešan u masivni slučaj Ndrangeta Bonavota, on je pobegao neposredno nakon što ga je niži sud osudio na doživotnu kaznu zatvora za dva ubistva počinjena 2014. i 2004. Bonavota je osuđen za ubistvo nižerangiranog člana sopstvenog klana i šefa suparničkog klana. Dok je bio u bekstvu, tu kaznu je poništio žalbeni sud 2021.

Bonavota je bio poslednji preostali osumnjičeni u bekstvu umešan u masivni slučaj Ndrangeta koji je doveo do suđenja više od 300 mafijaša i njihovih pomoćnika 2021. Suđenje je još u toku. U toj optužnici, Bonavota je opisan kao vođa koji je donosio najvažnije odluke sa drugim najvišim šefovima 'Ndrangete. U optužnici je navedeno da je Bonavota bio zadužen za trgovinu drogom i ilegalno kockanje u Rimu, piše Si-Bi-Es.

Hapšenja drugih mafijaških bosova u Italiji

Bonavotino hapšenje usledilo je manje od tri meseca nakon što je Edgardo Greko, italijanski begunac i osuđeni ubica osumnjičen da je član 'Ndrangete, uhapšen nakon više od 16 godina bekstva. Interpol je tada saopštio da je Greko proveo godine u Francuskoj radeći u piceriji. U januaru su italijanske vlasti uhapsile šefa sicilijanske mafije Matea Mesina Denara, šefa Koza nostre koji je bio u bekstvu 30 godina. Italijanski mediji javili su da se Mesina Denaro poslednjih godinu dana lečio od raka debelog creva u privatnoj bolnici La Madalena pod lažnim imenom „Andrea Buonafede“.

Prilikom hapšenja šefa Koza nostre, ljudi su klicali i aplaudirali policiji. Italijanska premijerka Đorđa Meloni pozdravila je hapšenje kao "veliku pobedu zemlje koja pokazuje da nikada ne odustaje pred mafijom".

 

BONUS VIDEO: PROCES VEKA PROTIV MAFIJE - U sudnici 350 optuženih sa 900 advokata

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)