BAJDEN ZAPRETIO KIM DŽONG UNU: "Napadnete li nas ili Južnu Koreju nuklearnim oružjem - propašćete"

Đ.G.

27. 04. 2023. u 07:23

AMERIČKI predsednik Džo Bajden izjavio je u sredu da bi severnokorejski nuklearni napad na njegovu zemlju ili Južnu Koreju značio propast Pjongjanga. Prema novom sporazumu između Vašingtona i Seula, SAD bi na takav napad odgovorile nuklearnim oružjem, dodao je južnokorejski predsednik Jun Suk Jeol.

БАЈДЕН ЗАПРЕТИО КИМ ЏОНГ УНУ: Нападнете ли нас или Јужну Кореју нуклеарним оружјем - пропашћете

Foto: Printskrin/EPA/ilustracija

- Nuklearni napad Severne Koreje protiv Sjedinjenih Država ili njenih saveznika ili partnera je neprihvatljiv i rezultiraće okončanjem bilo kog režima da preduzme takvu akciju - rekao je Bajden novinarima u Beloj kući.

Govoreći uz Bajdena, Jun je izjavio da se „održivi mir na Korejskom poluostrvu ne dešava automatski“.

- Možemo postići mir kroz superiornost nadmoćnih snaga, a ne lažni mir zasnovan na dobroj volji druge strane - rekao je Jun, dodajući da će u slučaju nuklearnog napada sa severa, SAD i Južna Koreja „odgovoriti brzo, nadmoćno i odlučno koristeći punu snagu alijanse, uključujući američko nuklearno oružje.

Bajdenove reči su ponavljanje reči njegovog prethodnika Donalda Trampa, koji je 2017. godine upozorio Severnu Koreju da će odgovoriti „vatrom i besom kakve svet nikada nije video“ ako ta zemlja zapreti SAD nuklearnim oružjem. Iako je sever testirao nuklearnu bombu mesec dana kasnije, Tramp i severnokorejski lider Kim Džong Un pristali su na detant i sastajali se nekoliko puta, a severne raketne probe su zaustavljene tokom većeg dela Trampovog preostalog vremena na funkciji.

Ovi testovi su od tada ponovo pokrenuti i pojačani. Pjongjang je od početka 2022. godine testirao više od 100 projektila, a ovog meseca testirao je svoju prvu interkontinentalnu balističku raketu na čvrsto gorivo i podvodni dron za napad na nuklearno oružje. Zvaničnici u Vašingtonu i Seulu od prošle godine tvrde da se sever priprema za sedmu podzemnu probu nuklearnog oružja.

Junov prethodnik Mun Džae In uglavnom se složio sa Trampovom politikom diplomatskog pristupa Kimu. Jun je, međutim, zauzeo mnogo tvrđi stav prema svom susedu sa severa. U govoru u januaru ukazao je na mogućnost da njegova administracija nabavi „sopstveno nuklearno oružje“, nešto što više od dve trećine Južnokorejaca želi, prema nedavnim  anketama. 

Sporazum potpisan u sredu okončao je tu ideju, jer predviđa da se Seul neće baviti sopstvenim nuklearnim naoružanjem. 

Poznat kao 'Vašingtonska deklaracija', sporazum podstiče razmenu nuklearnih informacija između SAD i Koreje i predviđa više zajedničkih vojnih vežbi i raspoređivanje američkih podmornica i bombardera sa nuklearnim oružjem u Južnoj Koreji na principu rotacije, preneo je RT.

BONUS VIDEO: DREVNI GRAD U NOVOM IZDANjU - Pogledajte kako izgleda Petra u Jordanu pod 3D svetlima i zvukom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu